Justitie treft schikking met KPMG voor 7 miljoen

Een maand na het bekend worden van mogelijke betrokkenheid van KPMG bij het omkoopschandaal van bouwbedrijf Ballast Nedam, maakte het bedrijf eind december 2013 bekend een schikking hierover te hebben getroffen met justitie. De helft van het schikkingsbedrag van 7 miljoen euro betrof een boete en de andere helft een ontneming. Het onderzoek naar drie voormalige accountants van KPMG wordt voortgezet.
Volgens het OM verrichtte KPMG accountantscontroles „op een wijze die mede mogelijk heeft gemaakt dat betalingen door een cliënt aan buitenlandse agenten verhuld konden blijven”.

King Fahd Causeway Bridge

King Fahd Causeway Bridge

Medewerkers van Ballast Nedam betaalden honderden miljoenen euro’s steekpenningen aan hoge functionarissen in Saudi-Arabië, teneinde grote bouwprojecten binnen te halen. Tot zover de gangbare praktijk; anders kom je daar niet aan het werk. KPMG werkte evenwel mee aan de smeergeldaffaire, door een schaduwboekhouding van Ballast, waarin de steekpenningen werden geadministreerd, actief te verhullen.

Waar eerst de indruk bestond dat het een individuele – inmiddels gepensioneerde – accountant betrof, bleek uit het ‘transparantieverslag’ van begin januari 2014, dat er drie partners bij waren betrokken. In april 2013 werden twee partners van al hun taken ontheven. Een derde (anonieme) verdachte partner is onlangs geschorst en zag zijn managementovereenkomst verbroken.

In het transparantieverslag ook aandacht voor de onderhavige schikking om onder vervolging wegens het voeren van een criminele organisatie uit te komen. Een unieke schikking, aangezien nog nooit eerder een van de ’big four’-kantoren strafvervolging hoefde af te kopen. Naar verluidt – zo viel te lezen in De Telegraaf – legden de drie partners verklaringen af die zéér belastend waren voor KPMG, waardoor een schikking onvermijdelijk werd.

Aanvankelijk stelde KPMG dat de organisatie zelf niets te verwijten viel en dat uitsluitend de ex-partners als individu verwijtbaar hadden gehandeld. “Die situatie is de afgelopen twee weken veranderd”, moest KPMG-bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen toegeven. Hij kondigde het vertrek aan van Jaap van Everdingen uit de Raad van Bestuur, alsmede disciplinaire maatregelen tegen de betrokken medewerkers.

AFM-­bestuurder Gerben Everts vertelde in een interview met het FD, dat KPMG het onderzoek van het OM vorig jaar zelf bij hen op tafel had gelegd. In overleg werd toen besloten dat KPMG de controle kon afronden, maar vervolgens plaats zou maken voor een andere accountant.

“De casus zelf is verschrikkelijk”, zei Everts. “Het is de ernstigste vorm van hoe een accountant zijn rol niet goed invult. Het is het beeld waar wij ons altijd zorgen over hebben gemaakt. Het heeft wel de volle aandacht van het huidige bestuur, dat ons op de hoogte houdt.” Volgens Everts was het niet geheel toevallig dat de naam van KPMG valt bij deze affaire. Het accountantskantoor heeft veel bouw- en installatiebedrijven in zijn portefeuille. “Dat zijn de bedrijven waar wij de grootste issues zien.”

De zaak toont volgens Everts twee dingen aan. “Ten eerste dat er echt iets niet goed zat in de sector, zeker in die tijd. En ten tweede dat de alertheid van het bestuur om bij dit soort zaken sancties uit te delen enorm moet toenemen. De zaak is tien jaar oud en komt nu naar buiten. Dat is een beetje laat.”

bron: De Telegraaf (Bart Mos), Das Kapital (R. van der Gun), Financieel Dagblad, leugens.nl (Peter Olsthoorn)

Reacties zijn gesloten.