Robert Moffat
Robert Moffat

Op 16 oktober 2009 was Bob Moffat (1957) om half acht ’s ochtends al anderhalf uur op z’n werk op het hoofdkantoor van IBM in Armonk, New York. Zoals bijna elke dag in de afgelopen 31 jaar was hij om half zes van huis gegaan. Hij kwam net uit een gesprek, toen z’n telefoon ging. Het was z’n vrouw, Amor.

Hij moest direct thuis komen. Er stonden 5 FBI-agenten op de stoep om hem te arresteren voor samenzwering en handel met voorkennis. “Wat is er aan de hand?” vroeg ze smekend. “Ik heb geen idee”, antwoordde Moffat. Hij hing op en belde een IBM advocaat voor advies. Met kloppend hart stuiterde hij de trap af en liep bijna een verbaasde collega omver. Aangekomen bij het parkeerterrein rende hij naar z’n Lexus. Het was de laatste keer dat iemand ‘m bij IBM zag.

Moffat, senior vice president van IBM’s Systems & Technology groep, was de meest prominente arrestant uit de IT-sector in de jacht op Raj Rajaratnam en zijn Galleon Group. Er ging een schok door Wall Street, nu ongeoorloofde transacties via ongebruikelijk kanalen naar buiten kwamen tussen hedge fund managers en bestuurders uit de IT-sector. Onder de overigen die werden opgepakt bevonden zich een directeur van McKinsey & Co. en een topmanager van Intel.

Terwijl de meeste mensen er een bevestiging in zagen van wat ze altijd al dachten dat er mis was met Wall Street en hedge funds, was het een donderslag voor degenen die Bob Moffat van nabij kenden. Hij was geen gokker. Hij was een vertrouweling van Samule Palmisano, CEO van IBM, en alom beschouwd als zijn mogelijke opvolger. Hij had geld zat en een gelukkig gezinsleven. Aan de informatie die hij doorspeelde heeft hij geen stuiver verdiend, ook (ver)kocht hij geen betrokken aandelen.

Moffat was een cijferfreak van de bovenste plank. Hij was onder andere verantwoordelijk geweest voor de toeleveringsketen van IBM. Spreadsheets waren z’n lust en z’n leven; hij droeg altijd volle ordners onder z’n arm. Sommigen zouden denken dat zijn werk maar saai was. Maar in 2002 ontmoete hij een analist van een hedge fund, die het juist woest aantrekkelijk vond.

Voor Danielle Chiesi, ooit als tiener een schoonheidskoningin, vormde bedrijfsinformatie de weg naar voldoening en succes. Ze viel op oudere mannen en wist die goed te bespelen. “Ik ben dol op de drie S-sen” zei ze hen. “Sex, stocks and sports.” Voor Moffat was deze platinablonde dame letterlijk een ‘femme fatale’.

Robert Moffat
Robert Moffat

In maart 2011 – nu Chiesi terecht stond in de fraudezaak rond de Galleon Group – gaf Moffat toe in 2008 informatie aan haar te hebben doorgespeeld over IBM, Lenovo en AMD.

“Moffat is fantastich”, zou Chiesi tegen Rajaratnam hebben gezegd volgens een verslag van een opgenomen telefoongesprek. “Wat een vangst!”

Het liefdesverhaal van Moffat en Chiesi bevat de klassieke ingrediënten verlangen en verraad. Chiesi had een affaire met Moffat, maar haar echte liefde was Mark Kurland, mede-oprichter van New Castle. Kurland wilde niet scheiden en liet haar uiteindelijk vallen.

In september 2011 werd Moffat veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden en een boete van 50.000 dollar.

bron: Bloomberg, CNN Money / Fortune

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Moffat, Robert W. — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.