Richard A. Finger Jr. (1980) was de controlerend eigenaar en CEO van Black Diamond Securities. Als zelfstandig effectenhandelaar begon hij in februari 2011 met zo’n 5 miljoen dollar van meest familie en vrienden, waarvoor hij eerder fondsen had beheerd bij andere werkgevers vanaf 2001. Volgens de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) stond hij ingeschreven als handelaar bij First Washington Corporation vanaf maart 2008 en daarvoor bij Morgan Stanley & Co. vanaf april 2007.

In november 2011 bracht de SEC Black Diamond al weer tot stilstand. Er werden zware verliezen geleden, zonder dat de klanten daarvan op de hoogte waren. Van de 5 miljoen dollar was nog geen 0,5 miljoen over. De overzichten die maandelijks aan de investeerders werden verstrekt, bleken gemanipuleerd. Ze vertoonden hogere saldi, te lage kosten en minder verliezen. Volgens de SEC bedroegen de bezittingen niet 7 miljoen zoals gerapporteerd, maar slechts 300.000 dollar.

In de aanklacht staat een voorbeeld beschreven van een bekende van Finger, die hem in juni 2001 had gevraagd 1 miljoen dollar defensief te beleggen. Binnen een maand had hij al voor 19 miljoen aan aankopen gedaan en voor 18,7 miljoen aan verkopen, in ieder geval resulterend in kosten voor een bedrag van 560.000 dollar.
Het rekeningoverzicht over juli liet een positief saldo zien van een kleine 800.000; in werkelijkheid was het niet meer dan 62 dollar. Medio augustus gaf Finger toe dat hij het overzicht had vervalst.

Ook leidde Finger zijn effectenbank om de tuin. Zij vroegen hem in april en juni om de schriftelijke instemming van zijn klanten met de dure en verliesgevende beleggingen. Finger stuurde ze de gevraagde documenten waarop hij de handtekeningen van zijn klanten had vervalst.

Van de 2,1 miljoen dollar aan in rekening gebrachte kosten werd volgens de SEC ruim 1 miljoen naar Fingers eigen rekening overgemaakt. Daarvan bekostigde hij z’n riante huis en diverse luxe voertuigen. Zo leasde hij een Escalade (71.000 dollar) en een Ducati motor (13.000 dollar).

In november 2011 bekende hij schuld aan het verduisteren van 7 miljoen dollar van zijn klanten. De Seattle Weekly schreef met verbazing over het voorval, dat zo onvoorstelbaar naïef overkomt. Geen complexe witwastrajecten via rekeningen in schimmige belastingparadijzen, nee gewoon geld afhandig maken van een paar rijke klanten met vervalste rekeningoverzichten. Zoals een scholier het cijfer op z’n proefwerk met wat geknoei verandert, zo manipuleerde Finger de rekeningoverzichten die hij voor z’n klanten ontving van zijn effectenbank. Tsja, en toen liep hij vreemd genoeg tegen de lamp …

In april 2012 werd Finger in Seattle veroordeeld tot een gevangenisstraf van 54 maanden en het terugbetalen van een bedrag van meer dan 7 miljoen dollar.

bron: Forbes (Bill Singer), Seattle Weekly

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Black Diamond Securities — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.