Urdangarin
I. Urdangarin

Voormalig handbalinternational Iñaki Urdangarin (1968) is een zwager van de Spaanse koning Felipe VI, getrouwd met diens jongere zus, prinses Cristina (1965).

In december 2011 maakte het hoofd van het koninklijk huis bekend dat Urdangarin voorlopig niet meer welkom is bij officiële activiteiten van het koningshuis in verband met een onderzoek dat de dienst corruptiebstrijding gestart is. Het onderzoek behelst de vermeende verduistering van publieke gelden tussen 2004 en 2006 bij een stichting zonder winstoogmerk waarvan Urdangarin president was. In de Spaanse media wordt gesproken over 6 miljoen euro; geld van de regionale overheden van Valencia en de Balearen om evenementen zoals sportdagen te organiseren. Prinses Cristina zat in het bestuur van de stichting en was samen met haar man mede-eigenaar van een bedrijf dat met de fraude in verband werd gebracht.

Kort na de abdicatie van Juan Carlos legde de boekhouder van Urdangarin begin juli 2014  een schriftelijke bekentenis af over de wijze waarop de miljoenen zouden zijn verduisterd. De openbaar aanklager overhandigde de verklaring van boekhouder Marco Antonio Tejeiro aan de onderzoeksrechter José Castro in Palma. Volgens de krant El Mundo onthulde de accountant dat Iñaki en Cristina de stichting Nóos gebruikten om fondsen naar buitenlandse rekeningen door te sluizen, met als doel belastingontduiking. Als liefdadigheidsorganisatie heeft de stichting nooit echt gefunctioneerd.

Medio februari 2017 werd Iñaki Urdangarin door de rechter in Palma de Mallorca veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en drie maanden. Zijn vrouw kreeg enkel een boete opgelegd van 265.000 euro. Naar verwachting gaat het echtpaar tegen de uitspraak in beroep

De prinses is het eerste lid van de koninklijke familie dat sinds de herinvoering van de Spaanse monarchie in 1975 voor de rechter stond. Haar broer ontnam haar in 2015 haar adellijke titels. Sindsdien is ze niet meer aanwezig bij officiële aangelegenheden van het Spaanse Koninklijk Huis.

Bronnen: Volkskrant, Wikipedia, NOS

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Urdangarin, Iñaki — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.