First Curaçao International Bank

Officieel gevestigd op Curaçao, maar gerund vanuit Nederland door broer en zus John en Tineke Deuss. Groeide snel van enkele honderden rekeninghouders (2003) naar vierduizend in 2006. In dat jaar trekt de centrale Bank van de Nederlandse Antillen (BNA) de bankvergunning in. De bank wordt verdacht van het faciliteren van een omvangrijke btw-fraude, bankieren zonder vergunning en het onvermeld laten van ongebruikelijke transacties.

Conglomeraat Deuss richt eigen bank op

Het hoofdkantoor van de FCIB is gevestigd in Willemstad. In 1973 richtte John Deuss de First Curaçao International Bank op met hulp van Thijs Slavenburg. De president-commissaris van de voormalige Rotterdamse zakenbank Slavenburg was de eerste drie jaar FCIB-commissaris. De bank werd opgericht bij notaris Smeets, de bedenker van de Antillenroute. In een toelichting voor de rechter zegt Deuss later: “In 1973 ben ik begonnen met het doen van investeringen in Amerika, maar grote olietankers konden daar niet lossen dus ik had een tussenhaven nodig. Om die reden ben ik naar Curaçao gegaan. Het was belastingtechnisch interessant om daar ook een bank te beginnen. Het was in eerste instantie en inhouse bank, maar later konden we ook derde klanten aanhouden.”

In 2000 krijgt hij toestemming van de BNA om externe klanten aan te houden. De bank raakt op stoom: tussen 2000 en 2006 vond er voor GBP 1.000 miljoen aan transacties plaats, bijna twee maal het Nederlands BBP.
De BNA wordt geleid door Emsley Tromp, machtigste man van het eiland en goed bevriend met John Deuss. In 2003 constateert Tromp dat bankdirecteur Deuss leningen geeft aan bedrijfsdirecteur/eigenaar Deuss. Maar hij laat hem jarenlang z’n gang gaan. Als dat in het latere proces naar buiten komt, zet dat de positie van Tromp onder druk.

Nieuwe mogelijkheden van internet

De introductie van internetbankieren en de ExactPay card (een anonieme pre-paid betaalkaart, een geliefd betaalmiddel van cliënten met een off-shore account) droegen vanaf 2003 bij aan het succes. Met e-banking bood de FCIB de mogelijkheid om 24 uur per dag via multi-currency rekeningen geld over te boeken.
Om geld over te boeken in verschillende valuta werden er overeenkomsten gesloten met  Barclays, UBS en Rabobank. De compliance werd ge-outsourced naar Transworld ICT Solutions in Bangalore, India.

De bank verzekert zich van een zeer geavanceerd betalingssysteem, waarbij binnen enkele minuten miljoenen kunnen worden overgemaakt. Deuss’ bank is daarmee zijn tijd ver vooruit; er blijkt een grote markt voor te zijn.
Bij een later onderzoek door justitie wordt het gebruik ervan beschreven. Op 23 februari 2006 stort het bedrijf North Shore Ventures 9 miljoen dollar op de tot dan lege rekening van Ekaterina Berezovoskaya. Enkele minuten later sluist ze het anoniem door naar Altus Investment Management. Ruim een maand later volgt nog eens 1,5 miljoen dollar dezelfde route. Op enkele minuten na staat er geen geld op haar rekening. Een geijkte manier om speurders af te schudden.

FCIB onderwerp van gerechtelijk onderzoek 

In 2006 starten de Britse en Nederlandse autoriteiten het project Olympic, een onderzoek naar de grootste BTW-carroussel ooit. Volgens justitie faciliteerde zijn bank de betalingen achter deze fraude, waarbij in totaal 1.1000 miljard pond rond ging. De Britse overheid liep daardoor 7 miljard pond aan BTW mis. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Op het moment van sluiting heeft de FCIB 9.000 E-banking-klanten en 450 conventionele klanten. Er zitten een aantal interessante rekeninghouders tussen zoals de Groningse zakenman John Bredenkamp (door George Bush op een zwarte lijst gezet vanwege zijn banden met Robert Mugabe), de Russische oligarch Boris Berezovsky en voetbalclub FC Dynamo Tblisi. Volgens de Britse Fiod (Her Majesty’s Revenues & Customs, HMRC) waren er ook veel FCIB-klanten die meedraaiden in BTW-carrousels.

De verdediging betoogt dat niet justitie, maar De Nederlandsche Bank had moeten optreden. “Een telefoontje was genoeg geweest.”
Volgens de advocaat zat de bank gewoon op Curaçao. Dat de computers bij Nijmegen staan, doet er niet toe; ze hadden net zo goed in India kunnen staan. Dat er in de villa in Berg en Dal treasury-activiteiten werden gedaan, doet er ook niet toe. Allemaal activiteiten waarvoor geen vergunning vereist is. Er zijn maar twee aspecten van belang voor een bankvergunning: een bank trekt geld aan van klanten en zet dat uit voor eigen rekening. Voor het eerste aspect is dan weer geen vergunning nodig als de bank alleen professionele en rijke klanten heeft, zoals de FCIB.

In mei 2012 doet de rechter uitspraak in de zaak tegen de FCIB over de bankvergunning en meldingen volgens de wet MOT. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de FCIB opereerde zonder de benodigde Nederlandse bankvergunning. De FCIB had enkel een vergunning in Curaçao. Daarnaast acht de rechter bewezen dat de FCIB de wet heeft overtreden door in Nederland ongebruikelijke transacties niet te melden. Een daarvan betreft de miljoenentransacties van Ekaterina Berezovoskaya, de dochter van de in ballingschap in Engeland levende oligarch Boris Berezovsky, een zogeheten Politically Exposed Person (PEP). De FCIB kreeg een boete van 1,2 miljoen euro.

bron: de Volkskrant (Gerard Reijn), Quote

Reacties

First Curaçao International Bank — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>