stichting BOOR
Bestuurskantoor stichting BOOR

Scholenkoepel stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam is een onderwijsorganisatie met 4.500 werknemers en 30.000 leerlingen in de regio Rijnmond.

De stichting bestuurt 86 scholen en beheert meer dan 100 gebouwen. Jaarlijks worden miljoenen euro’s uitgegeven voor renovaties, verbouwingen en nieuwbouwprojecten.

De stichting BOOR is voortgekomen uit de Dienst Openbaar Onderwijs, welke in 2008 ophield te bestaan. De administratieve taken werden op hetzelfde moment overgedragen aan de zusterstichting Prosco. Beide stichtingen hebben hetzelfde bestuur.

In april 2012 presenteerde de wethouder voor onderwijs Kriens een evaluatie van de verzelfstandiging, waarin gesteld werd dat deze faliekant is mislukt. De stichting heeft zowel financieel als organisatorisch gefaald. De ‘interne informatievoorziening was niet op orde’ en ‘het risicomanagement was niet adequaat ingericht’. De bestuurders hadden erg veel nevenfuncties en opereerden te solistisch. Het algemeen bestuur werd de laan uit gestuurd. Voorzitter Wim Blok vertrok per 1 oktober 2012.

In februari 2013 liet het nieuwe bestuur van de onderwijsorganisatie aan de ex-voorzitter en een ander bestuurslid weten dat ze een deel van hun salaris terug moesten betalen. De salarissen van beide heren lagen boven het maximum dat B&W van Rotterdam hadden vastgesteld. Blok werd verzocht om 12.000 euro terug te betalen van een salarisverhoging, die hij kreeg vlak voordat de gemeente een toezichthouder aanstelde bij BOOR. Een ander bestuurslid zegde toe om 7.000 euro terug te storten.

In 2011 beschuldigde aannemer Niek Kortenhoeven de stichting BOOR van grootschalige fraude. Kortenhoeven was een van de klokkenluiders, die naar gemeenteraadsfractie van Leefbaar Rotterdam stapten. Marco Pastors en Dries Mosch van die partij brachten de bouwfraude bij BOOR in de publiciteit.
Sinds medio 2011 werd onderzoek gedaan naar malafide praktijken door het voormalig hoofd bouwzaken Arnold Reket en naar vier externe projectleiders. Deze groep manipuleerde de bouw- en onderhoudsadministratie van 130 schoolgebouwen. In juni 2017 werden Reket en enkele handlangers veroordeeld.

bron: RTV Rijnmond, Leefbaar Rotterdam, de Volkskrant (Merijn Rengers, John Schoorl), De Telegraaf


Reacties

B.O.O.R. — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>