Commerzbank AG is een wereldwijd opererende bank, die in haar thuisland de op één na grootste speler is, na in 2008 de Dresdner Bank te hebben overgenomen van Allianz. Actief in meer dan 50 landen heeft Commerzbank ruim 50.000 mensen in dienst en een balanstotaal van bijna 560 miljard euro. De in 1870 opgerichte bank heeft haar hoofdkantoor in Frankfurt am Main, evenals haar grote rivaal Deutsche Bank, in het zicht van de Europese Centrale Bank.

Commerzbank

Eind 2008 moest de Duitse overheid Commerzbank AG te hulp schieten met een kapitaalinjectie van 8 miljard euro, begin 2009 gevolgd door nog eens 10 miljard na Europees overleg. Aan haar  instemming verbond Brussel wel de voorwaarden dat Eurohypo zou worden verkocht en Commerzbank gedurende drie jaar geen concurrenten zou overnemen.

Commerzbank was deze eeuw betrokken bij twee omvangrijke schandalen. De bank zou jarenlang hebben gehandeld met partijen uit Iran en Soedan, waartegen de VS sancties hadden ingesteld en was betrokken bij een boekhoudschandaal, dat Olympus in 2011 aan de rand van de afgrond bracht. Voor deze twee zaken trof Commerzbank in maart 2015 schikkingen met diverse Amerikaanse (financiële) instanties voor een bedrag van 1,45 miljard dollar.

Overtreding sancties tegen Iran en Soedan

Commerzbank zou tussen 2002 en 2008 voor Iran en Soedan transacties hebben gefaciliteerd met een geschatte waarde van meer dan 250 miljard dollar. Onderdeel van de handelwijze – die ook bij BNP werd gebruikt – was het verwijderen van informatie waarmee de identiteit van de handelspartners kon worden vastgesteld. Een speciale afdeling in Frankfurt zou daarvoor verantwoordelijk zijn geweest, zo bleek uit mailverkeer. Bij gelegenheid kregen hun collega’s in New York argwaan, maar als ze om aanvullende informatie vroegen, werden ze genegeerd of werden met een kluitje het riet ingestuurd. Eveneens uit mailverkeer zou blijken dat het hogere management in 2003 wel degelijk op de hoogte moet zijn geweest: “It raises concerns if we consciously reference the suppression of the ordering party in our work procedures in order to avoid difficulties in the processing of payments with the U.S.A.” 

De bank trof onder andere een schikking met het Amerikaanse Department of Justice tot terugbetaling van ruim 560 miljoen dollar en een boete van 79 miljoen voor overtreding van de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) en de Bank Secrecy Act (BSA). De financiële dienstverlener was tekort geschoten in maatregelen tegen het witwassen van geld, het onderzoeken van rekeningen van buitenlandse klanten en het melden van verdachte transacties. Commerzbank bekende geen schuld en werd niet veroordeeld, maar kan alsnog vervolgd worden als het zich tot mei 2018 niet aan de afspraken uit een verbeterplan houdt. In deze afspraken met Benjamin Lawsky, baas van het Department of Financial Services (DFS) van New York, werd ondermeer vastgelegd dat vier medewerkers het veld zouden ruimen en dat een onafhankelijke toezichthouder zou worden benoemd.

Olympus boekhoudschandaal

De andere zaak draaide om het Japanse concern Olympus, dat in 2011 bijna werd weggevaagd door een boekhoudschandaal, waarin verliezen van meer dan 1,5 miljard dollar aan het zicht werden onttrokken. Commerzbank werd hier verweten verdachte activiteiten bij het bedrijf niet te hebben gemeld. Ook was een bankier van het kantoor in Singapore de fabrikant van optische en digitale apparatuur behulpzaam bij het opzetten van malafide constructies om geld weg te sluizen. Daarbij zou meer dan 1 miljard dollar langs het kantoor van Commerzbank in New York zijn gegaan. 

Van de eerder genoemde boete van zo’n 560 miljoen dollar, is 300 miljoen bestemd voor gedupeerden van het boekhoudschandaal bij Olympus. De rest had betrekking op de IEEPA overtredingen. Met de FED kwam Commerzbank een boete overeen van 200 miljoen dollar en het DFS toucheerde 610 miljoen dollar.

bron: Telegraaf, StreetInsider, DealB%k (Ben Protess), Bloomberg (Andrew Harris), Deutsche Welle, Wikipedia

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Commerzbank — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.