SGBB Gerard van der Zwet
Kantoor Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden

Van 2003 tot en met 2008 was Gerard van der Zwet directeur bestuurder van de Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden te Hoofddorp.

Van der Zwet (1961) werd eind 2008 ontslagen en werd in december 2011 veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Twee verdachten werden vrijgesproken, 3 anderen kregen straffen van 2,5 jaar, 18 maanden en 6 maanden.

Medio december 2013 vielen de straffen voor Gerard van der Zwet en diens zus Anna van der Zwet nog een half jaar hoger uit in de uitspraak in hoger beroep door het gerechtshof in Arnhem. Gerard van der Zwet is door de rechter eerder in een civiele procedure definitief veroordeeld om een bedrag van 24,5 miljoen euro aan Vestia – dat SGBB redde door het over te nemen – te betalen. De betrokken projectontwikkelaar Richard S. ging in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot het terugbetalen van een bedrag van 20,5 miljoen euro aan Vestia.

De zaak kwam in 2008 aan het rollen door klokkenluiders uit de corporatie. Het toenmalige ministerie van VROM liet daarop een onderzoek doen. Daaruit bleek onder meer dat er sprake was van prijsopdrijving bij een aantal projecten en dat de raad van toezicht door Van der Zwet onjuist was geïnformeerd

De ex-directeur wordt ervoor verantwoordelijk gehouden dat hij de Raad van Toezicht van de SGBB opzettelijk onjuist heeft geïnformeerd over de aankoop van  een drietal vastgoedprojecten in Heerhugowaard, Amsterdam en Hoofddorp. Risico’s die aan de projecten kleefden werden onjuist voorgesteld of verzwegen. De vastgoedprojecten werden aangekocht door een onderneming van Richard S. (1967) en vervolgens korte tijd later voor een veel hogere prijs verkocht aan SGBB. De winst verdeelden de twee via een witwas-BV, samen met medeverdachten die hand- en spandiensten verrichtten. In een project werd een afkoopsom geheim gehouden en verdeeld. Richard S. werd veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf.

Daarnaast hield de rechtbank er in de zaak van de directeur rekening mee dat hij in november 2011 door de civiele rechter is veroordeeld tot het betalen van een voorschot op de geleden schade door SGBB van ruim 24 miljoen euro.

De zus van de ex-directeur verrichtte werkzaamheden in de witwas-BV. In ruil daarvoor kreeg ze een deel van de winst. De rechtbank veroordeelde haar tot 18 maanden gevangenisstraf. Haar partner kreeg een gevangenisstraf van 6 maanden opgelegd. Twee andere verdachten werden vrijgesproken.

bron: BNR, website CFV, de Rechtspraak, inoverheid.nl, FD (Vasco van der Boon)

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Zwet, Gerard van der — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.