Paul Manafort, voormalig camapgneleider van Donald Trump
Paul Manafort (DonkeyHotey, CC)

Deze lobbyist uit Washington D.C. werkte voor diverse Republikeinse presidentskandidaten, zoals Ronald Reagan, George H.W. Bush en Bob Dole. Echt bekend werd hij pas in de campagne van Donald Trump, die – hoewel hij zei de ‘swamp‘ droog te zullen leggen – hem in juni 2016 benoemde tot zijn campagneleider. De FBI was twee jaar eerder al een onderzoek tegen hem gestart op verdenking van criminele zakelijke transacties tijdens zijn lobby-activiteiten voor de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Paul Manafort (1949) adviseerde eerder onder andere Ferdinand Marcos en Mobutu Sese Seko.

In augustus 2018 werd hij in Virginia veroordeeld wegens bankfraude en belastingontduiking, omdat hij miljoenen aan inkomsten uit zijn werk voor Janoekovitsj geheim had gehouden. Trump prees hem, omdat hij niet, zoals Trumps advocaat Michael Cohen wel had gedaan, een schikking had getroffen. Zoiets zou eigenlijk bij wet verboden moeten worden, mijmerde Trump in een TV-interview. Een maand later gooide Manafort het wel op een akkoordje met speciaal aanklager Robert Mueller, die mogelijke contacten tussen de Russen en het campagneteam van Trump onderzoekt. Manafort pleitte schuldig aan samenzwering tegen de VS en om de rechtsgang te belemmeren. In juni 2016 was hij met Jared Kushner en Donald Trump jr. in de Trump Tower aanwezig bij een gesprek met ondermeer de Russische advocate Natalia Veselnitskaya, die zou beschikken over belastende informatie over Hillary Clinton. Trump jr. had zijn Oezbeekse vriend Emin Agalarov – van 2008 tot 2015 getrouwd met presidentsdochter Leyla Aliyeva – ingeschakeld om het contact met haar tot stand te brengen.

Door mee te werken aan het onderzoek van Mueller, kwamen enkele andere aanklachten tegen Paul Manafort medio september 2018 niet voor de rechter. Zo werd hij beschuldigd van geheime betalingen aan prominente Europese oud-politici  – aangeduid als de ‘Hapsburg groep’ – om hun invloed aan te wenden in de VS. Hij zou hen meer dan 2 miljoen euro, afkomstig uit Oekraïne, hebben betaald om voor Janoekovitsj te lobbyen bij Amerikaanse Congresleden en hoge ambtenaren.

Jasje Paul Manafort
Uit de garderobe van Manafort

Van de ongeveer 60 miljoen dollar die hij in Oekraïne verdiende kwam het meeste terecht op rekeningen van schijnbedrijven in diverse belastingparadijzen. Paul Manafort kocht er voor tonnen auto’s, kleding, horloges, tapijten en hifi-apparatuur voor en besteedde miljoenen aan diverse huizen in New York en Virginia. Op internet ontstond de nodige verbijstering en afkeur, toen foto’s werden geplubiceerd van zijn garderobe, waaronder een jasje van struisvogelleer, dat hij voor 15.000 dollar in 2013 had gekocht.

Eind december 2020 werd hem gratie verleend door vertrekkend president Trump.

bron: Wikipedia, NRC (Maartje Somers, Huib de Zeeuw, Steven Musch, Frank Kuin), de Volkskrant, Vox (Andrew Prokop), Vice News (Rex Santus)


Reacties

Manafort, Paul — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>