logo Eurocommerce

Ger (1953) en Kees (1956) Visser bouwden vanaf 1975 het bedrijf Eurocommerce – in 1957 opgezet door hun vader – steeds verder uit en haalden op hun hoogtepunt een omzet van 200 miljoen euro. In 2009 werd nog 35 miljoen verdiend, maar door de terugval in de economie sloeg de winst om in een fors verlies. In 2011 was dat een kleine 35 miljoen euro, mede door een aantal verloren rechtzaken van investeerders. Ger Visser kocht in 2006 zijn broer Kees uit voor 70 miljoen euro. De paardenstal en fokkerij in Lochem en het stadion van Vitesse behoren ook tot de bezittingen van Eurocommerce. De paardenstal heeft zo’n vijftig kostbare springpaarden, welke bereden worden door bekende ruiters als Gerco Schröder en Wout Jan van der Schans. Kees – meer de man van de dressuurpaarden – kende vele successen met Edward Gal op Totilas, de dressuurhengst die 3 keer goud won bij de Wereld Ruiterspelen en in 2010 werd verkocht voor een ongekend hoog bedrag, dat door insiders werd geraamd op 10 à 15 miljoen euro.

Crisis mist uitwerking niet

In april 2012 trok bouwbedrijf VolkerWessels zelf haar faillissementsaanvraag voor Eurocommerce bij de rechtbank in Zwolle weer in. Dik Wessels kreeg nog €42 miljoen van Ger Visser voor de bouw van het kantorencomplex Diana en Vesta in Amsterdam.

Logo Ferrari

Behalve aan VolkerWessels moest Eurocommerce ook nog 33 miljoen euro betalen aan het bedrijf JDS, dat conservatoir beslag liet leggen op 24 panden van Eurocommerce.

In juni 2012 werd de verzameling Ferrari’s van Visser, die was ondergebracht bij Eurocommerce Beleggingen BV, in beslag genomen in opdracht van de bewindvoerders van het in surseance van betaling verkerende vastgoedbedrijf. Het ging om circa tien Ferrari’s waaronder een Ferrari F40 met een geschatte opbrengst van enkele tonnen.

FIOD klopt aan

Begin juli 2012 werden Visser en een oud-directeur aangehouden op verdenking van (poging tot) oplichting van banken en kredietverstrekkers en van valsheid in geschrift. Tegelijk met de aanhoudingen heeft de FIOD het kantoor van Eurocommerce doorzocht en administratie in beslag genomen. Onder andere de Rabobank had aangifte gedaan. De projectontwikkelaar heeft namelijk panden laten bouwen met geleend geld, onder meer via een bankengroep van Rabobank, ABN Amro, ING, SNS en NIBC. Zij hebben voor €650 miljoen geleend aan het bedrijf uit Deventer. Eurocommerce gaf de banken en kredietverstrekkers valse gegevens, waarna die ten onrechte tientallen miljoenen euro’s krediet verstrekten. Op aandringen van de betrokken banken was Visser in juni al opgestapt als directeur. Hij bleef weigeren om geld uit zijn privé vermogen in te zetten voor de redding van het bedrijf.

Bedrijfsmodel Eurocommerce niet crisisbestendig

Visser heeft al jaren een dubieuze reputatie in de vastgoedwereld vanwege zijn werkwijze. Hij ontwikkelde met leningen en wat eigen geld kant en klare kantoren, zocht een huurder en verkocht het gebouw dan met winst aan een belegger. Dat ging jaren goed tot door de crisis van 2008 de vastgoedmarkt stil kwam te liggen. De afgelopen jaren vond hij steeds moeilijker kopers voor zijn kantoorpanden.

Ger Visser
Ger Visser

Zakenpartners beschuldigden hem er vaak van dat hij huurders weglokte. Eurocommerce had dan een kantoor ontwikkeld, een langlopend contract met een huurder gesloten en het pand vervolgens verkocht. Maar Eurocommerce had dan ook een side letter met de huurder gesloten, waarin stond dat de huurder eerder dan het huurcontract afliep het pand mocht verlaten.
Eurocommerce zou dan voor de resterende huurperiode de huur betalen aan de koper van het pand. De vertrokken huurder vond vervolgens onderdak in een nieuw pand van Eurocommerce, waarna het spel opnieuw kon beginnen.
De koper van het pand zat dan met een strop, omdat een leeg pand minder waard is dan een verhuurd pand.

Alles voor de paardensport

Door een slimmigheid wist Visser te verhinderen dat zijn paard London in augustus 2012 de Olympische Spelen zou moeten missen. In het voorjaar zette hij de stal op naam van zijn zoon, Ger junior. De curator kon niet garanderen dat London met die manoeuvre uit handen zou blijven van de schuldeisers. Als zou blijken dat Ger junior geen reële prijs voor de stal heeft betaald, konden zij alsnog beslag leggen op het springpaard.

Begin maart 2014 bepaalde de rechtbank in Zutphen dat de verkoop van de stal aan Gevi International BV teruggedraaid moest worden. Dat had tot gevolg dat niet langer Visser jr. de aandeelhouder is, maar de curatoren in het faillissement van Eurocommerce. Die hadden op hun beurt de vordering van 38 miljoen euro op Gevi verpand aan de Rabobank. Op transport zijnde springpaarden werden direct teruggeroepen en deelname aan een concours in Qatar werd ingetrokken.

Dochter Kristel ook een zaak

Zoals de stal met toppaarden op naam van zoonlief werd gezet, zo ‘verkocht’ Visser senior in december 2011 hotel-restaurant De Roskam in Gorssel aan zijn dochter Kristel voor 1 euro. Daarmee werd de schuld van 5 miljoen euro aan Eurocommerce in feite kwijtgescholden. Ger Visser had de zaak in 2004 gekocht en fors verbouwd. De Roskam hoefde nooit winstgevend te zijn: de tekorten werden aangevuld vanuit het vastgoedbedrijf. Deze transactie werd evenwel aangevochten door de curatoren, die in augustus 2013 in het gelijk werden gesteld.

In maart 2014 vroegen de bewindvoerder en de interim-directeur Tom Kolman het faillissement aan voor De Roskam. ING eiste als belangrijkste schuldeiser zijn geld op, waarmee niet meer aan de financiële verplichtingen kon worden voldaan.

Vader en zoon moeten brommen

In december 2016 komt de rechtbank in Almelo tot een uitspraak tegen het gezin Visser. De echtgenote van Visser en zijn dochter werden vrijgesproken. Er werd niet bewezen geacht dat zij wisten dat Eurocommerce failliet dreigde te gaan ten tijde dat zij vermogen onttrokken. 

Ger Visser werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor faillissementsfraude, valsheid in geschrift en witwassen. Voor de rechtbank had hij erkend het niet altijd zo nauw te nemen met de wet en niet fiscaal onderlegd te zijn. Volgens de rechters toonde hij geen inzicht in het laakbare van zijn handelen. Ger jr. werd veroordeeld tot een celstraf van 1 jaar.

bron: NOS, Telegraaf, Quote (Jordy Hubers), de Stentor (Raymond Korse), Twente Sport, Volkskrant (Tjerk Gualthérie van Weezel, Tom Kreling), NRC (Tom Kreling)


Reacties

Eurocommerce — 3 reacties

  1. Het is maar goed dat zijn vader dit niet meer meemaakt. Hij was begonnen met paarden in Kootwijk en met eurocommerce in Gorssel. Als jongen was hij niet te vertrouwen

    • Wie controleert hier de banken?
      Wat zou er gebeurd zijn wanneer hij geen valsheid in geschrifte had gepleegd ?
      hadden de bank en hem dan al zijn miljoenen schulden stilzwijgend kwijtgescholden ?
      Onder het motto bankgeheim.
      Het zou fijn zijn als de FIOD hier ook eens wat meer controle op uitoefenen kon of de regering ?
      Mannen met ferrari s paarden en kastelen zijn vaker dubieuze oplichters.
      Te beroerd schuldeisers bankleningen of hypotheek te betalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>