Sean Fitzpatrick

Seán FitzPatrick (1948) was vanaf 2005 tot eind 2008 bestuursvoorzitter van de Anglo Irish Bank.  Zijn aftreden in december was onvermijdelijk na onthullingen over leningen aan hem en andere topmanagers die jaren buiten de boeken waren gehouden. Dit schandaal luidde het einde van de bank in, die een maand later werd genationaliseerd. De bankencrisis woedde in volle omvang.

Bij zijn aftreden legde hij tevens z’n bestuursfuncties neer bij Greencore, Aer Lingus, Experian, Smurfit Kappa Group en Gartmore Irish Growth Fund.

Zijn vetrek leidde ook tot dat van Patrick Neary, hoogste man van de Ierse AFM. FitzPatrick had een bedrag van meer dan 100 miljoen euro geleend van de bank en dat 8 jaar lang telkens aan het zicht van de accountant weten te onttrekken. Na diverse economische tegenslagen had de voormalig multi-miljonair de leningen niet meer in kunnen lossen. Niet alleen waren zijn aandelen in de bank waardeloos geworden, ook een investering in Afrikaanse olie en in een casino in Azië mislukten en vastgoedinvesteringen in Ierland en Hongarije hadden zwaar te leiden onder de internationale crisis.

Zowel de bank als FitzPatrick zelf hielden bij zijn vertrek vol dat de leningen op geen enkele wijze illegaal waren of in strijd met de Ierse bankwetten. Zijn opvolger O’Connor dacht daar heel anders over en verontschuldigde zich voor de aandeelhouders; de leningen waren fout en onacceptabel.

FitzPatrick zou later toegeven dat het niet kies was geweest en onacceptabel “from a transparency point of view”. De lening van meer dan 100 miljoen euro is nog niet terug betaald, ondanks de jaarlijkse pensioenuitkering van 4 miljoen euro.

Eind mei 2017 werd FitzPatrick in Dublin op alle 27 aanklachten vrijgesproken.

bron: Wikipedia, Irish Times, the Guardian (Henry McDonald)

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

FitzPatrick, Seán — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.