Rendo te Meppel

Van RENDO (Regionaal Nutsbedrijf voor Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel) werd in 2006 de energieleveringspoot voor 66,5 miljoen euro overgenomen door de Nederlandse tak van het Belgische Electrabel.

Electrabel-directeur Nederland Maus van Loon zou zijn Rendo-collega Richard Woldring tussen de 1 en 1,2 miljoen euro hebben betaald om het gunningsproces in 2006 rond de verkoop van energiebedrijf Rendo aan het Belgische Electrabel gunstig te beïnvloeden. Electrabel betaalde uiteindelijk 66,5 miljoen euro voor Rendo om zo energie te kunnen leveren aan ongeveer 100.000 klanten uit Zuidwest-Drenthe.

Electrabel logo

Electrabel – dochter van het Franse GDF Suez – was in die tijd al de grootste stroomproducent van Nederland, maar wilde na de liberalisering van de energiemarkt ook zelf stroom en gas gaan leveren aan consumenten.

Twee van de negen eigenaren (gemeenten) van Rendo stemden tegen de verkoop, omdat er slechts exclusief met Electrabel was ‘onderhandeld’. Dat zou gebeurd zijn op grond van een belofte van de commissarissen en daar wilden ze aan vasthouden. Electrabel zou zich terugtrekken als ook met anderen gepraat zou worden. Onder aanvoering van president-commissaris Apotheker werd er druk uitgeoefend op de gemeenteraden, ondanks een hoger bod van bijvoorbeeld het Deense energiebedrijf Dong.

In 2011 ontdekte een belastinginspecteur dat Electrabel een bedrag van 1 miljoen euro betaald had aan een klein adviesbureau van Rendo-directeur Woldring. Uit onderzoek van de FIOD in 2012 bleek dat er betaald was voor nooit verstrekte adviezen. Electrabel – in België beticht van jarenlange actieve corruptie – zou zich met steekpenningen toegang hebben verschaft tot de Nederlandse consumentenmarkt.

Maus van Loon
Maus van Loon

Maus van Loon werd in mei 2012 gearresteerd. Hij was toen reeds vertrokken bij Electrabel en bestuurslid van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) en door de koningin net benoemd tot plaatsvervangend voorzitter van de Commissie voor de Milieueffectrapportage. Beide functies worden nu door anderen vervuld.

Medio december 2013 trof GDF Suez een schikking met het OM in deze zaak voor een bedrag van 3 miljoen euro.

bron: de Volkskrant, Dagblad van het Noorden, NRC (Joep Dohmen)


Reacties

Rendo — 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>