Fenerbahçe

In 1907 opgerichte sportclub uit Istanbul. De voetbalploeg staat 82e op de wereldranglijst. De club heeft een aantal rivalen in Turkije zoals Trabzonspor en Beşiktaş, maar de grootste is stadsgenoot Galatasaray SK. Fenerbahçe is samen met Galatasaray SK met 18 landstitels recordkampioen in Turkije.

Na het voetbalkampioenschap van het seizoen 2010/11 raakte de club verwikkeld in een omkoopschandaal. Als gevolg daarvan werd de club door de Turkse voetbalbond onder meer uit de UEFA Champions League teruggetrokken.

In juli 2012 werd Aziz Yıldırım tot zes jaar en drie maanden cel veroordeeld. De voorzitter van Fenerbahçe werd schuldig bevonden aan het vormen en leiden van een ongewapende criminele organisatie en het vervalsen van ten minste vijf voetbalwedstrijden.

voorzitter Fenerbahçe
Aziz Yildirim

Hij mocht geen voetbalwedstrijden meer bijwonen, moest zijn taak als voorzitter neerleggen en kreeg een boete van 1,3 miljoen Turkse Lira (ruim een half miljoen euro). Yildirim zat bijna een jaar vast en werd, in afwachting van de bekrachtiging van het vonnis door een hogere rechtbank, in voorlopige vrijheid gesteld.

De uitspraak was het slotakkoord in het grote Turkse voetbalschandaal, waarbij ook spelers, coaches en officials van Trabzonspor, Eskisehirspor, Sivasspor, Genclerbirligi en Bursaspor betrokken waren. De Turkse voetbalbond TFF sprak in mei zestien verdachte voetbalclubs vrij van omkoping. Van de in totaal 93 verdachten werden uiteindelijk twee spelers en acht bestuurders bestraft. De hoofdrolspelers in het schandaal, Gaziantepspor-middenvelder Ibrahim Akin en Ankaragücü-keeper Serdar Kulbilge, kregen flinke straffen: respectievelijk drie en twee jaar schorsing. Acht bestuurders mochten van de bond nooit meer een functie binnen het Turkse voetbal bekleden.

Begin oktober 2015 werd Yildirim vrijgesproken op alle aanklachten van match-fixing, nadat een jaar eerder werd besloten dat het proces opnieuw moest. Ook zes medeverdachten werden niet veroordeeld. Er was onvoldoende bewijs en bovendien was er destijds nog geen wet over match-fixing van kracht.

bron: The Guardian, NOS, Express.be, Voetbalzone.nl, Wikipedia

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Fenerbahçe — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.