Michael Misick was de eerste premier van de Turks- en Caicoseilanden in de periode augustus 2006 – maart 2009 namens de liberale Progressieve Nationale Partij (PNP). Ook voor die tijd bekleedde hij deze functie, maar toen droeg de functie die naam nog niet. Tevens had hij burgerluchtvaart, toerisme, de omroepen en handel en ontwikkeling in zijn portefeuille. Naast de politieke voorspoed van zijn partij en zijn benoeming in het hoogste ambt binnen dit Britse overzeese gebiedsdeel, ging het hem ook economisch voor de wind. In 5 jaar tijd werd Misick (1966), die bij zijn aantreden een vermogen had opgegeven van zo’n 50.000 dollar, multimiljonair.

Een commissie van Britse parlementsleden, die in 2008 de boeken kwamen controleren, ontvingen diverse signalen over corruptie op het hoogste bestuurlijke niveau. Michael Misick zou zou zichzelf en enkele collega ministers hebben verrijkt door grond van de Kroon ver onder de marktprijs te verkopen aan vastgoedontwikkelaars. De gouverneur stelde daarop in juli 2008 een onderzoek in. Voordat de resultaten begin 2009 naar buiten kwamen, eiste de PNP het vertrek van Misick. Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek schortte het ministerie van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittanië het zelfbestuur op, waarmee de gouverneur het weer voor het zeggen kreeg.

Michael Misick leefde als playboy, TCI bijna failliet

Lisa Raye en Michael Misick
Lisa Raye en Michael Misick

Dit grootste corruptieschandaal in de geschiedenis van de Turks- en Caicoseilanden bracht het land dichtbij een bankroet. De Britse regering moest voor ruim 220 miljoen euro garant staan, om de 31.000 zielen tellende eilandengroep te behoeden voor ineenstorting. Tijdens haar verhoor in het corruptieonderzoek verklaarde model, actrice en mode-ontwerpster Lisa Raye McCoy, in 2006 getrouwd met Michael Misick, dat ze maandelijks een toelage kreeg van 200.000 dollar, woonde in een villa van ettelijke miljoenen en de wereld rondreisde in een privé vliegtuig. Ze was in 2008 van Misick gescheiden toen bleek dat de Rolls Royce Phantom, die ze voor haar verjaardag van hem had gekregen, gewoon gehuurd bleek te zijn uit naam van één van haar bedrijven en ze dus zelf opdraaide voor de maandelijkse huur van zo’n 7.000 dollar.

Michael Misick vluchtte in 2009 naar de Dominicaanse Republiek en later naar Brazilië, waar hij zich in een luxe apartement nabij Ipanema Beach in Rio de Janeiro veilig waande voor de lange arm van het Verenigd Koninkrijk. Maar dat repareerde in alle stilte het uitleveringsverdrag, waardoor hij nu wel uitgeleverd zou kunnen worden. Toen hij in december 2012 op een binnenlandse vlucht naar Sao Paulo wilde stappen, werd hij opgepakt en overgebracht naar de beruchte Ary Franco gevangenis. Begin 2013 kwam hij korte tijd vrij op borgtocht om later weer vastgezet te worden in Sao Paulo, in afwachting van zijn uitlevering in januari 2014.

Rechtszaak staat politieke carrière niet in de weg

In januari 2016 begon de rechtszaak voor machtsmisbruik, omkoping en witwassen tegen Michael Misick en 13 andere betrokkenen, waaronder zijn broer Thomas Chalmers Misick, Clayton Greene en Melbourne Wilson, alledrie advocaten die hielpen bij het wegsluizen en witwassen van geld en vier ministers. Hoofdaanklager Mitchel lichtte in de tenlastelegging toe hoe de miljoenen bij Misick en zijn handlangers terecht kwamen.

Voor de aanleg van een golfresort ten bedrage van zo’n 600 miljoen dollar werd 100 hectare grond op het eilandje Salt Cay – 3 kilometer lang en 2 breed – in april 2007 verkocht aan de Slovaakse bankier Mario Hoffman, die daarvoor zo’n 7 miljoen dollar betaalde, de helft van wat het waard was. Michaels broer Chal kreeg 50% van de aandelen in het bedrijf dat het resort bezit en exploiteert. De andere 50% in Salt Cay Golf Club bracht Hoffman onder in zijn holding op Cyprus. Nog geen 3 weken later kreeg Michael Misick een lening van 6 miljoen dollar van Hoffmans J&T Bank en kregen hij en minister McAllister Hanchell en hun ega’s een Centurion Card van American Express. In de jaren 2006 – 2009 spendeerden Michael en Lisa Raye daarmee bijna 5 miljoen dollar. Bij soortgelijke landtransacties op West Caicos zouden Misick en Hanchell ruim 4 miljoen dollar hebben getoucheerd.

Op zijn vijftigste verjaardag begin februari kondigde hij aan weer actief te willen worden in de politiek. Michael Misick ontkende en ontkent alle aantijgingen en beschouwt alle heisa als een politiek proces, opgezet door de Britse regering.

Bron: The Telegraph (Matt Sandy, Philip Sherwell), Caribbean News Now, 9/11 Research Wiki, Wikipedia