Toen het Delftse Allseas in 2011 op zoek was naar investeerders voor de bouw van het grootste hefschip ter wereld, kwam het in contact met de Maltese zakenman Paul Sultana (1967). Die rekende voor dat hij het bedrag van 100 miljoen euro, dat Allseas beschikbaar had, in 13 maanden kon laten aanzwellen tot een bedrag van 1,3 miljard, het bedrag dat nog nodig was voor de “Pioneering Spirit”. Sultana zei goed ingevoerd te zijn in de financiële sector van Malta en bij deze beleggingen samen te werken met de VN, de FED en de Katholieke kerk. De persoonlijke secretaris van de paus bleek zijn oom te zijn ;-).

Pioneering Spirit van Allseas, bij financiering gefraudeerd door Luis Nobre
Hefschip Pioneering Spirit

In werkelijkheid bleek Sultana samen te werken met Marek Rejniak, het brein achter deze fraude. Waar Rejniak nog voortvluchtig is, werd Sultana in juni 2018 in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. In 2014 leek hij de dans nog te ontspringen, omdat de Crown Prosecution Service (CPS) afzag van een langdurige en kostbare verdere vervolging nadat een jury niet tot een eensluidend oordeel kon komen. Het was Edward Heerema die doorzette en -betaalde. Vier jaar en 5 miljoen euro verder gaf Sultana zich gewonnen.

In juli 2011 speelde Rejniak de rol van één van de weinige FED-agenten, die bevoegd zouden zijn om het soort beleggingen te doen waarvoor Allseas nu ook in aanmerking kwam. Twee andere figuren deden zich voor als hoge functionarissen van de VN gedurende een meerdaags bezoek van twee topfunctionarissen van Allseas aan Valetta. Daarna bleken er steeds obstakels bij de vervolgstappen, waarop Rejniak in oktober met een alternatief kwam. De beleggingen zouden lopen via een handelaar van het hoogste statuur in Londen, Luis Nobre.

Luis Nobre
Luis Nobre

Deze Portugees verbleef intussen met zijn Britse vriendin en pasgeboren dochtertje al maanden in het peperdure Landmark Hotel in Marylebone, waar hij op zoek zei te zijn naar investeringsprojecten namens vermogende Chinezen en Indiërs. Hij ontving diverse bemiddelaars en bankiers, bediende zich van een beveiligingsadviseur en schakelde een advocatenkantoor in om de aankoop van een hotelketen en een landgoed voor te bereiden. In werkelijkheid werkte hij voor Rejniak.

Begin november 2011 maakte Allseas 100 miljoen euro over naar een bankrekening bij de Bank of Valetta, waarna het geld diezelfde dag via Allied Investment Corporation Ltd terechtkomt op een rekening van Luis Nobre (1967), beheerd door het advocatenkantoor dat hem adviseerde inzake vastgoed. Toen in drie dagen tijd tientallen overschrijvingen voor ruim 15 miljoen euro van die rekening werden gepleegd, verscheen bij Barclays een witwassignaal op het beeldscherm. De rekening werd geblokkeerd en de politie ingeschakeld. Nobre had geld overgemaakt naar zichzelf, zijn vriendin, diverse dienstverleners en aan Rejniak.

Het duurde tot de kerstdagen voordat Heerema en consorten beseften hoe naïef ze waren geweest. Het zou daarna nog jaren vergen om Sultana en Nobre achter de tralies te krijgen. Rejniak moet eerst nog worden gevonden.

Luis Nobre – in 2016 veroordeeld tot 14 jaar cel – bediende zich voor zijn zogenaamde investeringen van de schijnbedrijven The LARN Holdings en ERBON Wealth Management, beide gevestigd aan Harley Street, een sjieke straat in het Londense Westminster, waar zich hoofdzakelijk medisch specialisten hebben gevestigd. Des te opvallender zijn de duizenden bedrijven die gevestigd zijn op nummer 29, een adres dat voorkomt in Offshore Leaks en de Panama Papers.

Harley Street, waar EBRON gevestigd was van Luis Nobre

De werking van het aldaar sinds 2001 gevestigde Formations House beschreef Oliver Bullough uitgebreid in zijn boek Moneyland. In 2016 registreerde hij zelf met het grootste gemak het bedrijf Crooked Crook Crook Limited voor 15 pond, no questions asked. Ook de eigenaar van het buitenverblijf van Janoekovitsj, Astute Partners, bleek er gevestigd. Eigenaar van dat bedrijf bleek uiteindelijk P&A Corporate Services Trust,  gevestigd te Lichtenstein.

Deze en vele andere zaken deden steeds meer stemmen opgaan om een einde te maken aan het anoniem kunnen registreren van bedrijven, zonder ooit vast te kunnen stellen wie de uiteindelijke rechthebbenden daarachter zijn.

bron: FD (Alexander Weissink), Financial Times (John Gapper), The Sunday Times (Grant Tucker), The Guardian (Oliver Bullough)


Reacties

Nobre, Luis — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>