foto Scott Walter Rothstein
Scott Walter Rothstein

Scott Walter Rothstein (1962) was voorzitter en CEO van het advocatenkantoor Rothstein Rosenfeldt Adler in Fort Lauderdale, Florida. In het Halloween weekend van 2009 vluchtte hij opeens een paar dagen naar Marokko, omdat hij enkele investeerders niet kon terug betalen. Enkele dagen later kwam een ponzischeme van 1,2 miljard dollar aan het licht en werd Rothstein opgepakt en zijn firma gefailleerd.

logo Rothstein Rosenfeldt Adler

Waarschijnlijk met collega David Boden en een financiële onderneming in hetzelfde gebouw verkochten ze van 2004 t/m 2009 structured legal settlements in niet-bestaande rechtszaken over sexuele intimidatie en klokkenluiders. Het ging er daarbij om dat Rothstein het deed voorkomen dat zijn firma veel geld aan deze zaken kon verdienen door ze buiten de rechtszaal om te regelen. Hij garandeerde een rendement van 20% in soms maar 3 maanden tijd. Hij vervalste bankdocumenten en schikkingsovereenkomsten. Als in elk piramidespel betaalde hij bestaande investeerders met de inleg van nieuwe cliënten.

In december 2009 werd hij geschrapt van het tableau en in staat van beschuldiging gesteld. Ook werd een onderzoek ingesteld naar 35 advocaten van het voormalige kantoor RRA. In januari 2010 bekende hij schuld. Zes maanden later werd hij als meesterbrein in de grootste financiële fraudezaak van Zuid-Florida veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 jaar door de door president George W. Bush benoemde rechter James Cohn. Aanklager Ferrer zag in deze “van-vodden-naar-rijkdom-naar-gevangenis-saga” maar weer eens een waarschuwing voor wat er kan gebeuren als ambitie en hebzucht vrijelijk hun gang gaan.

foto Rothstein met enkele van zijn horloges
… verzamelaar …

Om iets van de verliezen van de gedupeerden te kunnen compenseren, worden de bezittingen van Rothstein te gelde gemaakt. Van de opbrengst van zijn zwendel kocht hij voor 36,5 miljoen dollar aan vastgoed, 13 miljoen aan auto’s (waaronder 2 Bugatti’s, 4 Ferrari’s, een Bentley en een Rolls Royce) en boten en doneerde hij bijna 2 miljoen dollar aan politici. Ook doneerde hij geld voor de bouw van een synagoge (Rothstein Family Downtown Jewish Center Chabad) en een uitbreiding van een ziekenhuis. Hij spaarde horloges, politici en sportberoemdheden.

foto huis en boten Rothstein in Fort Lauderdale
Optrekje en boten Fort Lauderdale

De auto’s en motoren werden vermoedelijk gekocht bij Euromotorsports, waarvan de eigenaar een aanzienlijk strafblad heeft. Naast huizen in Florida bezat hij ook een appartement van 6 miljoen dollar in hetzelfde gebouw als Marc Dreier in New York en een 2,8 miljoen dollar kostend huis aan de oceaan op Rhode Island. Met zakenpartner Anthony Bova zat hij in diverse restaurants. Ook participeerde hij in een internetbedrijf en een horlogemaker. Hij bezat een Boeing 727, waarin hij onder andere Bill Clinton op een anti-AIDS campagne naar Afrika vloog.

In de afwikkeling van het faillissement van RRA, legde de curator ook een claim van meer dan een miljoen dollar neer bij zijn vrouw Kimberley Ann Wendell (1974), waarmee Rothstein in januari 2008 was getrouwd. Zo’n 9 ton aan uitgaven op de credit card van de zaak, 1 ton aan donaties die ze vergoed had gekregen en 1,5 ton voor niet nader omschreven zakelijke kosten. De American Express card liet uitgaven zien voor juwelen, kleding, schoenen, leren tassen, cosmetische chirurgie, brillen, electronica, hotel- en spabezoek, meubels, fitness-apparatuur, vakanties en sportschoolbezoek.

foto huwelijk Scott Rothstein en Kim Wendell
huwelijk Scott Rothstein en Kim Wendell

Kim Wendell werkte rond haar twintigste in bars en hield het hoofd nauwelijks boven water. Ze ging niet in op het voorstel van haar huisgenoot om meer geld te verdienen in stripclubs. Zij bekostigde er haar studie mee en Kim heeft er een geknipt figuur voor. Wendell werkte ook nog in restaurants en clubs in Las Vegas, voordat Rothstein haar voor het eerst ziet op een liefdadigheidsevenement in Broward County. Vanaf 2006 zijn ze verloofd en veranderde Kim Wendell in prinses Kimberley, die regelmatig de omslagen sierde van de society-bladen in Fort Lauderdale.

Scott Walter werd geboren in de Bronx in een joods gezin, waarvan vader vertegenwoordiger was. Als teenager verhuisde hij in 1977 met het gezin naar Lauderhill, Florida. Dankzij wat spaargeld van z’n oma kon hij rechten gaan studeren en in 1988 ging hij als jurist aan het werk. In 2002 begon hij een eigen kantoor met Stuart Rosenfeldt. In 2005 trad Russell Adler toe en groeide RRA uit tot een kantoor met 70 advocaten in 2008.

bron: Bloomberg, SunSentinel, ABC News, The Miami Herald, South Florida Business Journal, Wikipedia

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Rothstein, Scott — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.