Tot 2009 één van de grootste zelfstandige ICT-bedrijven van India. Opgericht in 1987 door Ramalinga Raju (1954) en gevestigd in de special economic zone (SEZ) van Hyderabad, Andhra Pradesh. Verkrijgt in 1992 een notering aan de Bombay Stock Exchange, in 2001 aan de NYSE en in 2008 tot slot aan Euroronext. Accountant is sinds 2001 Price Waterhouse Coopers.

Satyam

Raju keerde na een opleiding aan de Harvard Business School in 1977 terug in India en zette het textielbedrijf Sri Satyam op. Na enkele jaren verlegde hij zijn focus naar de bouw en startte Satyam Constructions. In 1987 begon hij samen met een zwager het IT-bedrijf Satyam Computers te.

Het bedrijf groeide uit tot een grote speler in de markt van ICT-uitbesteding met 53.000 werknemers in 66 landen en meer dan een derde van de Fortune 500 als klant.

In de eerste dagen van 2009 treedt oprichter Raju naar buiten met het bericht dat hij jarenlang de omzet- en winstcijfers heeft verfraaid en af.
Ook de laatste jaarcijfers waren te rooskleurig opgesteld. Van het gerapporteerde bedrag van 53,6 biljoen roepies aan kasgeld en leningen bijvoorbeeld bleek zo’n 95% niet te bastaan. Al met al is er in 5 jaar voor ruim 1,5 miljard dollar (INR 14.000 crore) met de cijfers geknoeid.

In de brief die hij had opgesteld, schreef hij: “Wat begon als een klein verschil tussen de gerapporteerde en werkelijke winst groeide met de jaren. Met de groei van het bedrijf heeft het nu een onbeheersbare omvang bereikt. Het voelde alsof ik op een tijger zat en niet wist hoe er weer af te komen zonder verorberd te worden.”

In december 2008 poogde Raju het onheil nog voor zich uit te schuiven door overname van twee bouwbedrijven. Investeerders verzetten zich daar tegen vanwege de banden tussen beide bedrijven en twee zoons van Raju.

Ramalinga Raju

Zijn publieke bekentenis leidde tot een hevige onrust in de markt voor de uitbesteding van ICT en op de beurzen van India. Het aandeel Satyam kelderde met 70% en deed angsten uit de Enron-periode herleven.

In juni 2009 werd Satyam ingelijfd bij de Mahindra Group.

In april 2011 krijgen Satyam en PWC van de SEC boetes van 17,5 en 7,5 miljoen dollar.

In november 2011 komen Raju en 9 medeverdachten na 2 jaar en 8 maanden gevangenis voorlopig op borgtocht vrij, zo beslist de rechter. Noch het Central Bureau of Investigation (CBI) noch het Enforcement Directorate (ED) zijn er in geslaagd om het proces voor 31 juli van dat jaar af te ronden.

Nadat de openbare aanklager in 6 maanden 226 getuigen had gehoord, was het vanaf juni 2011 de beurt aan de advocaten van de verdachten om deze getuigen te verhoren. Daar waren ze in maart 2012 nog niet mee klaar.

In januari 2018 bepaalde de Indiase beurswaakhond Sebi dat accountant PwC twee jaar lang geen audits mag uitvoeren bij beursgenoteerde bedrijven en 1,7 miljoen euro aan onrechtmatige winst terug moet betalen.  In vijf jaar tijd waren er ruim 7.500 valse facturen in de boekhouding geslopen. PwC ging enkel uit van wat medewerkers bij Satyam beweerden en checkte niet de werkelijke rekeningstand bij banken. 

bron: the Times of India, New York Times, BBC News, Wikipedia,

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Satyam — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.