Deze ‘kasteelheer uit Maarssen’ werd onder meer verdacht van het witwassen van grote sommen geld voor grote namen uit de onderwereld. Volgens het OM zou het gaan om een bedrag van 17 miljoen euro. Volgens verdachte is het geld afkomstig van de verkoop van kunstwerken uit zijn verzameling; saillant detail is dat de schilderijen zoek zijn …

In juni 2010 werd Paarlberg veroordeeld tot 4 jaar en 6 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf wegens onder meer witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting. In hoger beroep kreeg hij in mei 2011 4 jaar celstraf.

Medio februari 2014 verwierp de Hoge Raad in cassatie de klacht van Paarlbergs advocaat dat het Hof de bewezenverklaring van witwassen, oplichting en belastingfraude niet goed had gemotiveerd. Daarmee werd de veroordeling tot 4 jaar celstraf definitief. Eerder werd bewezen geacht dat Paarlberg zo’n 17 miljoen euro had witgewassen die Willem Holleeder had afgeperst van wijlen Willem Endstra. Paarlberg heeft altijd ontkend iets met Holleeder te maken hebben gehad. De miljoenen die hij van Endstra had ontvangen, zouden voor het ontvlechten van projecten zijn geweest.

Paarlberg had in afwachting van de uitspraak in hoger beroep zijn toevlucht genomen tot zijn stulpje in St. Tropez, maar hij keerde niet terug naar Nederland om zijn straf uit zitten. Nederland vroeg om zijn uitlevering, waarop de Franse justitie hem in februari 2014 aanhield. Zijn (slechte) gezondheid belette een direct transport terug. Hij mocht in de zomer aansterken aan de Rivièra, om begin september dan toch naar Nederland gezonden te worden. Daar kondigde hij aan naar het Europese hof te stappen om zijn onschuld te bewijzen.

Na St. Tropez verruild te hebben voor de penitentiaire inrichting in Lelystad kwam Paarlberg eerst in oktober 2014 en opnieuw eind juni 2015 met het verzoek om zijn straf op te schorten in verband met een levensbedreigende ziekte, zoals zijn advocaat Carry Hamburger-Knoops zijn prostaatkanker aanduidde. Zij eiste directe opschorting, zodat Paarlberg behandeld zou kunnen worden door zijn vaste team van medisch specialisten.

Na toestemming te hebben gekregen, werd Paarlberg begin september 2016 door Quote gesignaleerd bij de feestelijke boekpresentatie van Barry Hay. Dat deed bij de gevangenisdirecteur in Lelystad de wenkbrauwen fronsen, ‘omdat er sprake zou kunnen zijn van gewijzigde omstandigheden voor zijn strafonderbreking’.

Medio februari 2019 verklaarde de Hoge Raad het cassatieberoep van Paarlberg tegen de ontnemingsuitspraak ongegrond. Dat betekende dat hij definitief 24 miljoen euro moest terugbetalen, bestaande uit de hierboven genoemde 17 miljoen, aangevuld met het ‘vervolgprofijt’ en uit voordeel uit heling. Voor zijn terugkomst naar Nederland in 2014 vroegen velen zich al af waar hij van leefde en hoe hij zo’n bedrag zou terugbetalen.

bron: NRC (Rick Wassens, Jan Meeus, Tom Kreling), Quotenet (Henk Willem Smits, Mark Koster), NOS, AD, Wikipedia.


Reacties

Paarlberg, Jan-Dirk — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>