Werkt rond 1960 als schrijver in het leger tijdens de mislukte poging van Nederland om Nieuw-Guinea te behouden. Na zijn terugkeer met het vliegdekschip Karel Doorman, komt hij terecht in het Marinehospitaal in Overveen. Daar is de tante van Jan van Vlijmen verpleegster en zo leren ze elkaar kennen. In 1966 trouwt Nico Vijsma (1937) met de zus van Jan’s vader.

Nico Vijsma
Nico Vijsma

Vijsma heeft een trauma van de oorlog, is promiscue, een lezer en overdadig cokegebruiker. Nico helpt mensen met hun toekomst, maar leeft zelf vaak bij de dag, alsof zijn lever ervan afhangt. Tegen de FIOD-ECD zegt hij later: “Ik adviseer mensen in alle opzichten. Ik ben gewoon een eenling die adviezen verstrekt.” Hij werkt in de jaren ’80 bij de Dagbladunie als directeur van het advertentiebedrijf. Vanaf 1990 wordt hij adviseur bij het bedrijf van zijn neef, Van Vlijmen Vastgoed. De fundamenten van het duo zijn gelegd toen Jan een tiener was en Nico een dertiger.

Vijsma & Van Vlijmen

Vijsma is in alles het tegendeel van de gladde zakenman Van Vlijmen. Vijsma draagt zijn lange haar in een paardenstaart. Ook binnenshuis draagt hij een lange zwarte leren jas. Zijn zonnebril houdt hij eeuwig op.
In 1995 ‘verhuist’ oom Nico mee naar Bouwfonds als Van Vlijmen daar directeur wordt. Ook daar treedt hij op als mental coach en schuwt enige druk en dreigementen niet.

Begint in 1997 met inpalmen van projectontwikkelaar Willemsen van Willemsen Minderman. Haalt vanaf 1999 via zijn bedrijfje Idlewild geld op bij het duo. Als aanbrengfee voor de Coolsingeltoren ontvangt hij (pas in 2003) 1,8 miljoen euro. De ‘winstdelingsovereenkomst’ voor De Hollandse Meester in Zoetermeer levert een kleine 1,2 miljoen euro op op de derdenrekening van notaris Jan Carel Kloeck. Op het in 2002 opgeleverde Solarisproject in Capelle pakt Idlewild de meeste winst: bijna 6 miljoen euro. Een mooie bijverdienste voor de curieuze mental coach van Bouwfonds.

Als zijn neef Van Vlijmen in 2001 bij Bouwfonds vertrekt, blijft Vijsma zonder contract gewoon voor het bedrijf werken. Mental coaching is slechts een deel van zijn bemoeienis. Zijn theatrale gedrag en voorliefde voor het bovennatuurlijke zijn ook belangrijke ingrediënten voor de relatiemarketing van Bouwfonds, dat moet concurreren met feesten van andere vastgoedpartijen en daarvan wil winnen. Het bedrijf Motivision wordt regelmatig door Vijsma ingehuurd voor onder andere het eenmalige totaaltheater Planet Paradox, het afscheid van Loyens & Loeff-fiscalist Bernard Bavinck, het tweejaarlijkse netwerkevenement van Bouwfonds, het paaien van Lesley Bamberger van de Kroonenberggroep.

Hij blijft de Van Vlijmenstal trainen en van advies dienen. Ook Dennis Lesmeister die is overgestapt naar Trimp & van Tartwijk doet met enige regelmaat een beroep op hem. Bij de samenwerking van Joop van den Ende met Trimp & van Tartwijk in Living City bespreekt hij met de directeur Alexander Lubberhuizen (ex-Bouwfonds) hoe ongezien geldpotjes kunnen worden aangelegd, die later weer leeggehaald kunnen worden. Nico Vijsma gedraagt zich bij Living City precies zoals bij Bouwfonds eind jaren ’90. Ook bij Trimp & Van Tartwijk heeft hij zich samen met zijn neef achter het stuur gemanoeuvreerd. Van den Ende vreest dat ze ook Living City willen overnemen.

Met de invallen en arrestaties van 13 november 2007 valt ook voor de dan 70-jarige Nico Vijsma het doek.

Vijsma in de Volkskrant

Eind 2009 is de Hagenaar de eerste die de openbaarheid zoekt over zijn rol in de fraudezaak. In een interview met de Volkskrant vertelde Vijsma onder meer dat zijn aanhouding hem ‘geen fokking reet’ interesseerde, dat hij de vastgoedwereld één grote poppenkast vond, en dat hij zijn leven lang vooral bezig was geweest met het verdrijven van de verveling. Hij voelde zich een beatnik, en toonde zich verwant met Franse existentialisten, jazzmuzikanten en beatschrijvers als Jack Kerouac.

In de aanloop naar zijn proces in juni 2011 blijkt Vijsma ongeneeslijk ziek. Het verzoek van zijn advocaat om de rechtszaak voor onbepaalde tijd aan te houden, werd door de rechtbank in Haarlem gehonoreerd. Vijsma werd geopereerd aan darmkanker. Die operatie moest de kwaliteit van de laatste maanden van zijn leven verbeteren; de kans op genezing is nihil.

Het is dan ook onwaarschijnlijk dat Vijsma, de meest kleurrijke verdachte in de Klimop-zaak, nog terug zal keren in de rechtszaal – laat staan dat het tot een veroordeling zal komen.

Spijt heeft Vijsma nooit gehad. Over zijn gevangenschap na zijn aanhouding zei de Joods-Indische ondernemer dat hij gevlucht was voor de gaskamers, en uitgehongerd door de jappen – wat kon hem nog gebeuren?

Wonderbaarlijke genezing

Nou, om te beginnen genas hij wonderbaarlijk van zijn ziekte. En werd zelfs volledig genezen verklaard. Waarop de rechtbank de draad weer oppakte en begin november 2012 5 jaar gevangenisstraf tegen hem eiste voor zijn aandeel in de vastgoedfraude. Eind november kreeg de 75-jarige Hagenaar uiteindelijk 2 jaar gevangenisstraf. De rechtbank matigde zijn straf vanwege zijn leeftijd en recente ziektegeschiedenis. In de aanloop naar de zitting in Haarlem schikte hij met zowel Bouwfonds als Philips Pensioenfonds voor 4,7 miljoen euro. Zijn huis werd recentelijk gedwongen verkocht.

In een telefonische reactie aan de Volkskrant liet Vijsma weten; “Ze hebben niets overgenomen van de verdediging van mijn advocaat, maar wel laten meetellen dat ik oud, vervelend en bijna dood ben.”

Op 1 januari 2014 overleed Nico Vijsma op 76-jarige leeftijd. Het hoger beroep in zijn zaak heeft hij niet meer afgewacht.

bron: De Vastgoedfraude (Vasco van der Boon & Gerben van der Marel, Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2009), Volkskrant, NRC (Tom Kreling)



Reacties

Vijsma, Nico — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>