Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten © R. Roodheuvel

Voortzetting van de centrale Bank van de Nederlandse Antillen. Bij de staatkundige verandering bedong Nederland één Centrale Bank voor Curaçao en St. Maarten, zeer tegen de zin van beide nieuwe landen. Het eerste conflict was er al direct toen ze op 10 oktober 2010 zelfstandig werden. Afgesproken was om een gemeenschappelijke munt te voeren, maar St. Maarten wilde de dollar als betaalmiddel en Curaçao haar eigen Antiliaanse gulden. Tot vandaag verkeert de CBCS hierover in een impasse.

Ook is er over en weer geruzie over leningen aan openbare diensten. Zo ontving het bedrijf Aqualectra op Curaçao een lening van 135 miljoen euro. De Curaçaose Minister van Financiën is nu tegen (!) een obligatielening van 115 miljoen euro voor het havenbedrijf van St. Maarten.
Volgens zowel Maduro (voorzitter RvC) als Romero (financieel-economisch directeur) is de lening niet volgens de regels verstrekt. Vijf van de zeven leden van de RvC verliezen hun vertrouwen in de zaak.

De obligatielening wordt overigens niet gegeven aan de St. Maartense overheid, maar aan het havenbedrijfbedrijf. Zo blijft de 150 miljoen dollar volledig buiten de boekhouding van de overheid, moet niet worden voldaan aan de aanbestedingsregels van de overheid en ontsnapt de geldsstroom en de bedrijfsvoering aan het door Nederland ingestelde College Financiëel Toezicht. Dat maakt de gang van zaken erg fraudegevoelig.

In Nederland maakt minister Spies van Konikrijksrelaties zich hierover – St. Maarten wil uit de monetaire unie stappen – en over de recente beschuldigingen van fraude aan het adres van de president van de centrale bank Emsley Tromp grote zorgen.

bron: Volkskrant (Jean Mentens), RNW, versgeperst.com

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.