Papa Massata Diack (1965) is een zoon van Lamine Diack, voormalig voorzitter van de Internationale Associatie van Atletiek Federaties (IAAF). Naar veel later zou blijken, creëerde Lamine Diack samen met zijn rechterhand en juridisch adviseur Habib Cissé binnen de IAAF een soort van schaduwbestuur, door zijn zoon Khalil op de loonlijst te zetten en zijn zoon Papa Massata het contract te gunnen voor marketingactiviteiten namens de IAAF in opkomende landen. Met zijn Pamodzi Sports Marketing richtte hij zich op landen als Brazilië, Rusland, India, China, Qatar, Zuid Korea, Mexico en landen in Afrika.

Papa Massata Diack

Bij de keuze voor toewijzing van een internationaal sportevenement wegen ondertekende sponsorcontracten vaak zwaar mee. Bij toewijzing van de wereldkampioenschappen atletiek aan Zuid-Korea (2011), Rusland (2013), China (2015) en Qatar (2019) waren dergelijke contracten uiteraard goed geregeld. De IAAF complimenteerde Papa Massata Diack met de opbrengsten van sponsordeals en contracten met VTB Bank, Samsung, Nirmal Lifestyle, CCTV5, Abu Dhabi Sports Channel en vele andere.

Maar eind 2014 gaan geruchten rond over de zoon van de voormalig IAAF-president; hij zou 5 miljoen dollar gevraagd hebben van Doha (Qatar) voor de Olympische spelen 2020 en het WK Atletiek 2017. Aanklagers in Frankrijk en Brazilië stelden een onderzoek tegen hem in en vaardigden begin 2016 een internationaal arrestatiebevel tegen hem uit. Zijn vader werd eind 2015 in Frankrijk gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen om het dopinggebruik van Russische atleten onder het vloerkleed te vegen. Papa Massata Diack week uit naar zijn thuisland Senegal.

Ook zouden de Olympische zomerspelen 2016 in Brazilië terecht zijn gekomen met hulp van Diack senior en junior. Voor 2 miljoen dollar zou Lamine Diack er voor gezorgd hebben, dat Afrikaanse IOC-leden voor Brazilië stemden. Papa Massata Diack fungeerde als tussenpersoon voor de betaling door Carlos Arthur Nuzman, voorzitter van het Braziliaanse Olympisch Comité. 

Twee jaar eerder zou een bedrijf van Diack jr. betrokken zijn geweest bij het schandaal inzake kaartjes voor het WK Voetbal in Brazilië.

Lamine Diack was 16 jaar voorzitter van de internationale atletiekfederatie (IAAF), een succesverhaal dat vele niet-Afrikaanse bestuurders maar moeilijk kunnen verkroppen, volgens Diack junior. Ondanks alle beschuldigingen heeft hij na 2 jaar onderzoek nog geen bewijzen gezien. In de beschuldigingen aan hun adres over doping in de atletiek zag hij een machtsstrijd tussen het IOC en WADA.

bron: The Guardian (Owen Gibson), The New York Times (Tariq Panja)

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Diack, Papa Massata — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.