Bram Moszkowicz, telg uit Nederlands meest bekende familie van strafpleiters, werd in 2013 van het tableau geschrapt na uitspraken van de Raad van Discipline in Amsterdam en het Hof van Discipline in Den Bosch. Zeven jaar eerder overkwam zijn broer Robert hetzelfde. Naast het overtreden van gedragsregels van de Orde van Advocaten blonk de gevierde advocaat al jaren uit door zijn manier van administratie voeren of beter gezegd het ontbreken daarvan. Zowel bij zijn broers als bij de Belastingdienst had hij aanzienlijke schulden opgebouwd.

Beroepsverbod 

Bram Moszkowicz
Abraham Moszkowicz

De deken van de Orde van Advocaten, Germ Kemper, had van diverse cliënten klachten ontvangen over het in rekening gebrachte honorarium en het niet nakomen van afspraken. Daarop constateerde de deken in 2012 dat Bram Moszkowicz de gedragsregels niet naleefde en verzuimde om contante betalingen boven de 15.000 euro te melden. Ook voldeed hij niet aan de bijscholingseis om elk jaar het benodigde aantal opleidingspunten te halen.

Kemper stelde voor Moszkowicz een jaar te schorsen, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij moest zijn administratie op orde brengen en de jaarstukken van 2010 en 2009 voor eind 2012 inleveren. Bij de behandeling van zijn tuchtzaak bleef Bram Moszkowicz zelf weg. In het bespreken van de namen van cliënten en details over betalingen aan hem zag hij een schending van het beroepsgeheim en weigerde daarom iedere medewerking.

Op 30 oktober 2012 besliste de tuchtrechter hem levenslang te royeren, omdat hij het aanzien van de advocatuur had aangetast. De Raad schreef in zijn oordeel:

“De klachten zijn ernstig en talrijk. Verweerder heeft diverse regels stelselmatig overtreden, de belangen van cliënten ernstig verwaarloosd en zich aan het wettelijk toezicht onttrokken. Een en ander raakt de kern van het beroep van de advocaat. De misstappen van verweerder hebben schade toegebracht aan het vertrouwen in de advocatuur van het publiek en van cliënten in het bijzonder. Verweerder heeft geen inzicht in zijn fouten getoond, niet van eerdere tuchtrechtelijke veroordelingen geleerd en verbetering is niet te verwachten. “

Bram Moszkowicz (1960) ging tegen de uitspraak in beroep, maar eind april 2013 handhaafde het Hof van Discipline de sanctie van een half jaar eerder.

Hij bleef actief in het juridische domein en wel als juridisch adviseur op het kantoor van zijn vriendin in Hilversum. Daar bereidde hij zich voor op een mogelijke terugkeer als advocaat, waarvoor hij in 2019 een verzoek indiende. De Orde van Advocaten wees dat af. Eind maart 2020 wees ook het Hof van Discipline het beroep af, dat Moszkowicz had ingesteld. Hij had gehoopt een tweede kans te krijgen maar het Hof zag, ondanks enkele verbeteringen in zijn gedrag, onvoldoende waarborgen voor zijn onafhankelijkheid en tegen recidive. Over ruim een jaar zou hij opnieuw een verzoek in kunnen dienen. Maar Moszkowicz gaf aan naar alle waarschijnlijkheid zijn toga niet meer aan te trekken.

Ook bekende bij de Belastingdienst

In 2011 publiceerde NRC Handelsblad dat Bram Moszkowicz tussen 2003 en 2006 voor meer dan 1 miljoen euro belasting zou hebben ontdoken. In 2010 kreeg hij van de belastingdienst een boete en een naheffing voor de niet opgegeven inkomsten. Waarschijnlijk ging het om contante betalingen van cliënten waarvan hij maar een deel administratief verwerkte. De belastingdienst begon vervolgens ook een onderzoek naar de periode 2007-2010.

In de schikking die de Belastingdienst en Bram Moszkowicz in oktober 2012 troffen, blijkt te zijn afgesproken dat de ex-advocaat de Staat 2,5 miljoen euro terugbetaalt. In dit bedrag zijn niet alleen Moszkowicz’ belastingschulden maar ook zijn ‘vergrijpboeten’ verdisconteerd. De redactie van het onderzoeksprogramma Argos (HUMAN/VPRO) stuitte op de volledige tekst van de deal in de voorbereiding van een nieuwe aflevering van de tv-serie Medialogica.
Normaal gesproken zouden zeer hoge belastingschulden ook strafrechtelijk moeten worden afgedaan. Zo staat het in de richtlijnen van het ministerie van Financiën en het College van procureurs-generaal. Maar het openbaar ministerie heeft niet voor deze strafrechtelijke weg gekozen.

In de overeenkomst werd voorts afgesproken dat de fiscus de naheffingsaanslagen aan het kantoor van Moszkowicz over de periode 2003-2006 zou vernietigen. Ditzelfde gold voor de opgelegde vergrijpboeten. Bovendien zouden over de periode 2007-2010 geen naheffingsaanslag(en) omzetbelasting worden opgelegd aan de maatschap die Moszkowicz met zijn broers Max jr. en David had. De afspraak met Moszkowicz kwam tot stand onder politieke verantwoordelijkheid van staatssecretaris Frans Weekers, die sinds oktober 2010 staatssecretaris van Financiën was.

Failliet maar geenszins verslagen

Uit het eerste faillissementsverslag van de curator van Abraham Moszkowicz B.V. bleek begin mei 2015 dat van de schuld aan de Belastingdienst minder dan 100.000 euro resteerde. Een fors deel werd terugbetaald uit de opbrengst van de verkoop in 2014 van zijn kantoorpand aan de Herengracht in Amsterdam. Het aandeel uit de opbrengst van twee van zijn broers was hij hen nog wel schuldig; ieder 900.000 euro. 
Daarnaast had de maatschap, die de drie broers tot 2013 samen voerden, nog een vordering van 3,5 miljoen euro op de failliete BV, waarvan Bram Moszkowicz in maart 2015 zelf het faillissement aanvroeg. 
Uit het verslag bleek tevens dat Moszkowicz persoonlijk een schuld van ruim 2,4 miljoen euro heeft aan zijn eigen failliete BV, omdat hij grote bedragen voor privédoeleinden aan het bedrijf heeft onttrokken.

Begin dit jaar ging ook het bedrijfje failliet dat hij in 2013 oprichtte nadat hij als advocaat was geschrapt. Hierin bracht hij zijn werkzaamheden voor televisie onder evenals zijn royalty’s en inkomsten van columns die hij schreef. Ook hier bleek de administratie een rommeltje en werd in de korte bestaansperiode geen loon- en omzetbelasting afgedragen.

In 2012 verscheen van zijn hand het boek Liever rechtop sterven dan op je knieën leven, in mei 2013 gevolgd door Onkruid, waarin de advocaat afrekent met iedereen die hem zwart heeft gemaakt. In 2014 kwam het boek uit dat hij samen met Leon de Winter schreef, Maffiamaat.

bram moszkowicz bij pw

Ook omdat hij rond zijn 45ste wat anders wilde gaan doen, was hij vanaf dat moment regelmatig te gast in de televisieprogramma’s RTL Boulevard en Pauw & Witteman. Van mei 2010 tot oktober 2012 had hij een relatie met presentatrice Eva Jinek.

Eind april 2015 presenteerde de politieke partij VoorNederland (VNL) van de oud-PVV’ers Joram van Klaveren en Louis Bontes de voormalig strafpleiter als lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Bontes zelf legde daags ervoor het voorzitterschap van de partij neer, omdat hij zich niet kon vinden in de keuze voor Moszkowicz als lijsttrekker. Hij stelde zich ook niet verkiesbaar voor de volgende verkiezingen.

Zo vader, zo zonen

Evenals de bekende strafpleiter Max Moszkowicz sr. (1926), die in 1958 Nederlands bekendste advocatenmaatschap begon, werden ook Bram en zijn drie broers beëdigd als advocaat. Zijn oudere broer Robert was in 1976 de jongste advocaat van Nederland. Na eerdere klachten in 2001, die volgens Robert terug te voeren waren op het overlijden van één van zijn kinderen, werd hij in 2006 uit zijn ambt gezet. Heden ten dage heeft hij in Amsterdam een juridisch adviesbureau.
Van zijn hand verscheen in 2014 het autobiografische boek De Straatvechter, over zijn heroïneverslaving en de gevolgen daarvan en over de vader-zoonrelatie tussen de schrijver en zijn vader.

Bram Moszkowicz bouwde zijn reputatie op met een fors aantal spraakmakende zaken. Zo verdedigde hij Cor van Hout, Desi Bouterse, Patty Brard, Willem Endstra, Willem Holleeder en Geert Wilders.

bron: NRC (Marcel Haenen, Laura Klompenhouwer, Tom Kreling, Anouk Eigenraam, David Haakman), Argos (Marc Josten), de Volkskrant (Tom Kreling), AD (Victor Schildkamp), Wikipedia


Reacties

Moszkowicz, Bram — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>