Je leest er bijna elke dag wel over in de krant of op het web; bestuurders, managers en politici die zichzelf en/of hun organisatie onrechtmatig verrijken. Witteboordencriminaliteit. Ze nemen steekpenningen aan, zijn er met de inleg van beleggers vandoor, frauderen met BTW, wassen geld wit, frauderen bij een faillissement, maken prijsafspraken, declareren te hoge of niet-declarabele kosten, rommelen en knoeien met de cijfers, handelen met voorkennis, informeren aandeelhouders onvolledig of onjuist, en … vul maar aan.

De term ‘witteboordencriminaliteit’ werd in 1939 gemunt door de socioloog Edwin Sutherland. Hij schreef “White collar crime is crime committed by a person of respectability and high social status in the course of his occupation”. Deze vormen van fraude door personen, die vaak al meer dan evenredig delen in de welvaart, intrigeren me iedere keer opnieuw. Wat bezielt ze? Hoe komen ze er toe? Hoe kwamen ze er (zo lang) mee weg? Waar is al dat geld gebleven? Wordt er wel rekening mee gehouden in economische modellen en regelgeving? Is de schade niet groter dan bijvoorbeeld de administratieve lasten voor het bedrijfsleven?

Op deze site vind je een flink aantal gevallen van witteboordencriminaliteit, zowel te vinden via de persoon in kwestie als via de organisatie waar de fraude werd gepleegd. Als ondergrens voor de fraude hanteer ik hetzelfde bedrag als de AFM voor het verminderd toezicht op beleggingsfondsen. Tevens worden er pagina’s ingeruimd voor onderwerpen als drijfveren, economische effecten, toezicht & opsporing en dergelijke.

Disclaimer

Alle cases zijn gebaseerd op openbare en gepubliceerde informatie. Elke overeenkomst met de werkelijkheid berust dus niet op toeval. Het is niet mijn intentie om de genoemde personen en organisaties in discrediet te brengen of te veroordelen. Dat is vaak al gebeurd. In die gevallen dat een natuurlijke of rechtspersoon in deze context niet of nooit is veroordeeld, wordt dat expliciet vermeld.

Tips & suggesties

Voor opmerkingen over de vorm en inhoud van de site houd ik me van harte aanbevolen. En uiteraard voor tips en materiaal over witteboordencriminaliteit. Je kunt dan reageren op een artikel of de mail-button hierboven gebruiken. Ik ben er van overtuigd dat meer aandacht en publiciteit kan bijdragen aan het terugdringen van deze vorm van criminaliteit. En daarmee van de negatieve effecten op onze samenleving.

Making Money While Browsing

Afgekort ook MMWB, maar niet het achterliggende doel van deze site. Met de advertenties van Google Adsense poog ik een bijdrage binnen te harken in de kosten van deze site, zoals domeinnaam, hosting, software en abonnementen. De aanschaf van een boek of DVD via deze site levert mij enkele eurodubbeltjes op. Een rechtstreekse bijdrage is natuurlijk ook altijd van harte welkom. Gebruik dan de button hieronder. Alvast hartelijk dank en een informatief verblijf op de site toegewenst.

Wyb Anema

 

 

MMWB is fan & donateur van:

 

VPRO logo site MMWBFollow the Money site MMWB

ICIJ logo site MMWBThe Guardian logo site MMWB

 

SOMO-logoOCCRP

 

amaBhungane

 

 

Transparency International

 

 

 

 

:: advertentie ::