Evenals Leroy van Dijk was Arjan Greeven directeur van financieel adviesbureau First in Finance Alternatives (FIFA) in Laren, die zaken deed met Vestia-treasurer Marcel de Vries. Hij fungeerde als tussenpersoon bij een deel van de derivatencontracten die De Vries voor Vestia afsloot bij meer dan 10 banken in binnen- en buitenland.

Ingewijden in de derivaten geven aan dat het een uitzonderlijk bureau is. Waar andere adviseurs door corporaties worden ingehuurd voor een vast tarief, werkt FIFA op provisiebasis.  Greeven wordt ervan verdacht (te) hoge provisies in rekening te hebben gebracht. Een deel daarvan sluisde hij volgens het OM door naar De Vries. Het zou gaan om meer dan 9 miljoen euro, die hij vanaf 2005 aan De Vries betaalde.  

Als Vestia eind 2011 gered moet worden en er medio januari 2012 wordt besloten tot een forensisch onderzoek naar met name de derivatenportefeuille, meldt Greeven zich eind januari met zijn vader, oud-politieman, bij advocaat Willem Koops. Kort daarop legt hij een uitgebreide verklaring af tegenover de FIOD.

Arjan Greeven
Arjan Greeven

Voor de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties verklaarde hij medio juni 2014, dat hij in 2010 was gestopt met de handel in dit soort producten. Greeven kwam er achter dat eigenlijk alleen de banken de contracten begrepen en dat Vestia, maar ook het WSW de risico’s onvoldoende begrepen. Dat gold ook voor tientallen andere woningcorporaties, die dit soort financiële producten hadden afgenomen.

In eerste instantie zag Greeven zijn betalingen aan de kasbeheerder niet als smeergeld. De Vries had er zelf om gevraagd en Greeven had nooit gekeken wat dat juridisch betekende. Voor de commissie bekende hij er zich nu van bewust te zijn dat deze handelswijze wordt bestempeld als ambtelijke omkoping.

Banken als Deutsche Bank en JPMorgan verdienden honderden miljoenen aan de derivaten die ze verkochten aan corporaties. De Vries en andere corporatiemensen werden dan ook regelmatig door de banken getrakteerd, vertelde Greeven. “Wimbledon, voetbalwedstrijden, concerten, diners, seminars in Monaco. Marcel zat op een gegeven moment met iemand van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw in een helikopter van een bank, op weg naar de Tour de France.”

De twee hoofdverdachten hoorden eind mei 2018 celstraffen tegen zich eisen van 57 en 48 maanden. Twee maanden later werd Greeven veroordeeld tot 30 maanden cel. Zijn vader en ex-partner werden vrijgesproken. Eind 2023 zag Greeven zijn straf in hoger beroep teruggebracht worden tot een taakstraf van 460 uur.

bron: website Fifa, Volkskrant (Tjerk Gualthérie van Weezel, Merijn Rengers), NRC, Sargasso (Jacob Hesseling), NOS


Reacties

Greeven, Arjan — 2 reacties

  1. Dit soort oplichters wordt vaak de hand boven het hoofd gehouden door het OM en de rechterlijke macht. Taakstraffen, een farce.

  2. Wel eerst nog even de eigen woning in Blaricum aan zijn vrouw schenken zodat hij niet kaalgeplukt kan worden en daarna krokodilletranen huilen in de telegraaf: Ik ben zielig …
    Laf, bang om afgerekend te worden op zijn daden?
    Wie moeten er echt boeten: De huurders en de ontslagen werknemers bij Vestia. Is dit eerlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>