De naam van deze voormalige Thaise minister kwam voor in de offshore leaks, de ongeveer 2,5 miljoen bestanden die het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) in 2012 in handen kreeg van 2 dienstverleners op het vlak van buitenlandse brievenbusfirma’s: Portcullis Trustnet uit Singapore en Commonwealth Trust Limited op de Britse Maagdeneilanden. Nu is Nalinee Taveesin de internationaal handelsvertegenwoordiger van Thailand.

Nalinee Taveesin
Nalinee Taveesin

In 2008 werd ze door het Amerikaanse Office of Foreign Asset Control (OFAC) bestempeld als één van de vier handlangers van het regime van Robert Mugabe en gesanctioneerd. Haar tegoeden in de VS werden bevroren en Amerikanen werd verboden zaken met haar te doen. De dienst constateerde dat ze banden met Mugabe onderhield, terwijl ze aan de andere kant een rol had gespeeld in diverse initiatieven op het gebied van economische groei en corruptiebestrijding in Afrika en Zuidoost-Azië. Ze zou geholpen hebben bij financiële transacties en bij de aankoop van vastgoed en edelstenen voor Grace Mugabe en voor de president van de Centrale Bank, Gideon Gono.

In Thailand zelf onderzoekt de Nationale Anti-Corruptie Commissie (NACC) of ze bij haar aantreden in 2008 haar vermogen wel volledig heeft opgegeven. Er bestonden vermoedens dat ze door een ingewikkelde aandelenschuif veel meer bezittingen had, dan ze had opgegeven. Kort nadat ze secretaris werd van de minister van Handel kochten zij en haar broer Anuraj Mishra Hall Kingston International Limited, gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. In de documenten stonden zij vermeld als directeuren en aandeelhouders.

Ondanks het feit dat de opgegeven adressen overeenkomen met adressen van bedrijven van Taveesin in Bangkok, hield ze tegenover ICIJ vol nog nooit van Hall Kingston gehoord te hebben. Noch zij, noch haar broer of een ander familielid had ook maar iets te maken met het bedrijf.

Bij haar aantreden als minister van Algemene Zaken voor premier Yingluck Shinawatra begin 2012 maakte het nieuwsagentschap Isra bekend dat Nalinee een belang van 4% had in 25 bedrijven. Kriengsak Charoenwongsak, voormalig parlementslid voor de Democratische Partij had in 19 van die bedrijven een meerderheidsbelang. Nalinee had 10 jaar daarvoor voor hem gewerkt, toen hij honorair consul-generaal voor Zimbabwe was. Door hem was ze aan de president voorgesteld. Bij een bezoek van de Mugabe’s aan Thailand was ze met zijn vrouw wezen winkelen.

bron: ICIJ (Prangtip Daorueng, Prasong Lertrattanavisuth, Sanoh Sukcharoen en Montree Juimoungsri), Bangkok Post, Sunday Times (Jon Swain, Michael Sheridan)

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Taveesin, Nalinee — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.