Trafigura logo

Trafigura – in 1993 ontstaan uit het imperium van Marc Rich – is een van ’s werelds leidende internationale ondernemingen op het gebied van grondstoffenhandel en logistiek. Het bedrijf is gespecialiseerd in aan- en verkoop, opslag, mengen en transport van grondstoffen als ruwe olie, olieproducten, non-ferroconcentraten, geraffineerde metalen en steenkool.

Tussen 2004 en 2011 groeide de omzet van USD 18 miljard naar USD 122 miljard. Trafigura is met ruim 4000 werknemers actief in meer dan 50 landen en heeft meer dan 3 miljard dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling van een wereldwijd netwerk van industriële activa.

VN Olie-voor-voedsel programma (Irak, 1996 – 2003)

In 1996 – 6 jaar na de inval in buurland Koeweit – is het VN olie-voor-voedsel-programma ingesteld om de Irakese bevolking van voedsel, medicijnen en later ook elektriciteit en water te voorzien. Het programma stopte aan de vooravond van de Irak-oorlog. Een groot deel van het geld uit dit programma verdween in de zakken van Irakese machthebbers en controlerende VN-medewerkers. Meer dan de helft van de 4.500 bedrijven uit 66 landen, die betrokken waren bij het Iraakse olie-voor-voedsel-programma heeft smeergeld betaald aan het regime van Saddam Hoessein.

Na een onderzoek door de Verenigde Naties werd ook Trafigura beschuldigd van omkoping. Uit een boek over het misbruik in het olie-voor-voedsel-programma, blijkt dat met de door Trafigura Beheer BV gecharterde tanker Essex olie uit Irak zou zijn gesmokkeld. Volgens een brief van kapitein Theofanis Chiladakis zou de Essex op 13 mei en 27 augustus 2001 zijn ‘afgetopt’ met een extra 272.000 vaten olie nadat VN controleurs de lading hadden vrijgegeven. In oktober 2001 werd de Essex door Amerikaanse marineschepen voor de kust van Curaçao onderschept voordat het zijn illegale lading kon lossen. In een latere rechtszaak kwam in een verklaring aan het licht dat Trafigura het plan had bedacht om eerdere verliezen in de oliehandel met Irak te compenseren.

Probo Koala

Trafigura huurde in 2006 het schip Probo Koala om giftig afval te laten verwerken bij APS in Amsterdam. Tijdens het overpompen kwam een verschrikkelijke stank vrij, waarna APS het afval na overleg met de gemeente terugpompte in het schip.

Probo Koala
Probo Koala

Het afval werd vervolgens aangeboden in Ivoorkust waar het uiteindelijk werd gedumpt. Volgens de plaatselijke autoriteiten overleden vijftien mensen als gevolg van de giftige stoffen en werden duizenden mensen ziek.
In de zaak rond het afvalschip Probo Koala is Trafigura in december 2011 in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot het betalen van een boete van een miljoen euro door het Amsterdamse hof.

Afvalverwerker APS werd door het gerechtshof opnieuw vrijgesproken. Justitie eiste een maand eerder nog een boete van twee miljoen euro tegen Trafigura en een boete van 150 duizend euro tegen APS. De gemeente Amsterdam ging ook opnieuw vrijuit. Het hof vond het Openbaar Ministerie ontvankelijk in de zaak tegen de gemeente, omdat die als openbaar lichaam zou hebben opgetreden. Normaal gesproken kan een overheid niet strafrechtelijk vervolgd worden.

bron: NRC, Wikipedia, Wall Street Journal, site Trafigura

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Trafigura — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.