HDI-Gerling is een merk in schadeverzekeringen voor industriële bedrijven en maakt onderdeel uit van het Duitse beursgenoteerde Talanx. In juni 2014 startte het OM een onderzoek naar miljoenenfraude door zeker drie voormalig bestuurders.

Bij vader en zoon Gerd en Marco M. werd door het moederbedrijf HDI-Gerling voor een bedrag van 25,5 miljoen euro beslag gelegd in verband met verdachte betalingen en belangenverstrengeling rond de verkoop van de verzekeringsactiviteiten op Aruba, toen in 2008 de vergunning van HDI-Gerling om daar zaken te doen niet werd verlengd. Treston Insurance Company nam de bedrijfsactiviteiten over voor één Arubaanse florin. Treston bleek ten tijde van de deal voor ruim 60 procent in handen te zijn geweest van Gerd en Marco M. Gerd had een belang van ruim 32% en Marco van meer dan 33%.

Gerd M. (1940) trad in 1987 aan als bestuursvoorzitter van de Duitse verzekeraar Hannover International. Van het zwaar verlieslijdende bedrijf wist hij in twee jaar een winstgevende onderneming te maken. In 1992 promoveerde hij tot bestuursvoorzitter van HDI-Gerling in Nederland. Zijn zoon Marco (1965) trad daar in 2005 als bestuurder aan, naast zijn vader. Als commissaris bleef senior vervolgens tot 2013 bij HDI-Gerling toezicht houden op junior en zijn eigen beleidserfenis

De ‘om niet’ afgestoten Arubaanse verzekeringsactiviteiten zouden in werkelijkheid 21 miljoen euro waard zijn geweest. De portefeuille had een jaarlijks premie-inkomen van 9 miljoen euro. HDI-Gerling was van mening dat het door zijn eigen toenmalige bazen onder meer via deze actie is opgelicht.

Hoofdsponsor HDI-Gerling Dutch GT Championship
Hoofdsponsor HDI-Gerling Dutch GT Championship

In het FD viel te lezen hoe oud-bestuursvoorzitter Bert Schouten de overname had beleefd: ‘Ik meende stellig dat Treston van de assurantie-tussenpersonengroep Boogaard was. Zij hebben ook namens de koper de koopovereenkomst getekend. Ik heb de onderhandelingen hierover niet gevoerd. Die gesprekken zijn namens HDI-Gerling gevoerd door Marco M. als onze leidinggevende van HDI in Aruba. Zijn onderhandelingsteam bestond uit nog twee toenmalige directeuren, van wie er een nog steeds bij HDI werkt.’

Eind 2012 constateerde KPMG – dat de boeken al controleert sinds de oprichting van de verzekeraar in de jaren ’70 (!) – opmerkelijke financiële stromen met bedrijven en personen in Rotterdam, Mallorca en Dubai van zo’n 4,5 miljoen euro, ongeveer het bedrag dat het moederbedrijf inmiddels van Schouten heeft teruggeëist.

Schouten, sinds 1988 in dienst bij HDI-Gerling, kocht in 2007 het penthouse aan de Kralingse plas van de bekende Rotterdamse ondernemers Bas en Jeanine van Vliet voor 1,25 miljoen. Ruim 400.000 euro liet hij betalen door zijn bedrijf. Na die transactie trokken beide echtparen zowel privé als zakelijk vaker met elkaar op. De Van Vlietjes zaten in de bewassing van wolkenkrabbers in Dubai en vertoefden – in verband met de hitte – ’s zomers liever op Mallorca. In Rotterdam hadden ze het voormalige appartement van Schouten gekocht, die nu boven hen woonde.

Met een nieuw verzekeringsproduct voor pleziervaartuigen zag Schouten mogelijkheden in Dubai en ook Mallorca, waar de Van Vliets zich bewogen in kringen van vermogende zakenlui / jachtbezitters. Ook zijn medebestuurder Robbert Duvalois raakte enthousiast tijdens een bezoek aan de Forumule 1 races in Dubai in 2011, waar ze ook Bas en Jeanine spraken. Met het echtpaar Van Vliet heeft het echtpaar Schouten dan al een gezamenlijke villa op Mallorca gekocht met ruim anderhalf miljoen euro ‘geleend’ geld van de verzekeraar.

Ondanks zakelijke tegenslag voor de Van Vliets, waarbij Schouten royaal financieel bijsprong met geld uit zijn bedrijf, gingen de plannen voor de Club Marine-polis onverdroten verder. Zo werd in 2012 het jacht Bembik gekocht als drijvend verkoopkantoor in de haven van Mallorca. Door de aanhoudende crisis kostte het geen 1,8 miljoen euro meer, maar wisselde het voor slechts 1,1 miljoen van eigenaar. In oktober 2012 maakte HDI-Gerling het bedrag over naar een jachtmakelaar in Monaco.

Van de in de statuten vereiste toestemming van de raad van bestuur bij zulke bestedingen was geen sprake. 

Belangenverstrengeling en het ontbreken van een adequate controlefunctie – Schouten was tegelijk CEO, CFO én CRO – leverden HDI-Gerling twee bestuurlijke boetes van De Nederlandsche Bank op. De verzekeraar moest in totaal 60.000 euro betalen omdat er van 2007 tot medio 2013 geen beheerste en integere bedrijfsvoering was. Inmiddels heeft HDI volgens DNB in voldoende mate herstelmaatregelen getroffen.

Medio augustus 2015 oordeelde de rechtbank in Rotterdam dat Schouten zich schuldig had gemaakt aan onbehoorlijk bestuur en onaanvaardbare risico’s had genomen. De ex-directeur moest 3,7 miljoen euro terugbetalen. Ook de bedrijven van het echtpaar Van Vliet moesten 76 duizend en 454 duizend euro terugbetalen aan HDI. “Vast is komen te staan dat de oud-bestuurder met geld van de Rotterdamse verzekeraar betalingen liet doen ten behoeve van zichzelf, zijn vrouw, een bevriend echtpaar en bedrijven waar dat echtpaar belangen in had. Over de terugbetaling aan HDI of tegenprestaties waren geen deugdelijke afspraken gemaakt”, aldus de rechtbank

bron: NRC (Esther Rosenberg), FD (Gaby de Groot, Vasco van der BoonCor de Horde), DNB, am (Jannie Benedictus, Theo van Vugt), AD (Antti Liukku)


Reacties

HDI-Gerling — 2 reacties

  1. Jeannine en Bas Van Vliet zijn persona non grate in Dubai, juist vanwege hun dubieuze praktijken. Glasbewassing, nooit heeft dat zgn bedrijf enig raam gewassen.
    Ze vluchten steeds van het ene oord naar het andere vanwege de vele schuldeisers.

  2. Er was in diezelfde turbulente tijd sprake van een STAAL transactie. Dit leverde geen rendement op, integendeel. Paniek alom. Dit werd financieel opgelost door een grote verzekeringsmaatschappij voor de fam van Vl en Sc, volgens anonieme bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>