Rey, Jos van

Van Rey zou Vrehen pootje hebben gelicht

Herman Vrehen

Herman Vrehen

Eind juni 2013 reconstrueerde NRC Handelsblad uit eigen onderzoek hoe de Limburgse gedeputeerde van economische zaken Herman Vrehen (CDA) in 2009 ten val werd gebracht. In de hoofdrollen VVD-politicus Jos van Rey en aannemer VolkerWessels. Die laatste informeerde Van Rey Vrehen in 2004 van een moeilijk verkoopbare woning af te hebben geholpen. En die informatie speelde Van Rey op zijn beurt door naar Dagblad De Limburger. Een dag na de primeur van de krant in februari 2009, trad Vrehen af.

Dat maakte de weg vrij voor zijn opvolger Jos Hessels, die wel enthousiast was over een plan voor de aanleg van glasvezelnet en een centrale in … Roermond. Van Rey lobbyde als wethouder en als Statenlid voor een investering van de provincie in het glasvezelnet, aan te leggen door Reggefiber, een bedrijf van KPN en miljardair Dik Wessels, mede-eigenaar van VolkerWessels.

Vrehen was tegen de investering geweest. Hij vond dat de provincie niet zo veel geld in een privaat project moest steken. Hessels was een stuk enthousiaster en wilde 80 tot 100 miljoen euro uit de verkoop van energiebedrijf Essent in het glasvezelnet steken.

NRC Handelsblad logoIn het NRC Handelsblad zei Vrehen, dat hij er na zijn aftreden achterkwam, wie hem ten val hadden gebracht. Van Rey zou de journalisten op de transacties hebben gewezen en hen in contact hebben gebracht met een directeur van Bouwbedrijven Jongen, een bedrijf van VolkerWessels, die het verhaal bevestigde.

 

bron: NRC (Joep Dohmen), NOS, NU.nl

Van Pol verdacht van omkoping Van Rey

vanpolbeheer logoEen klein half jaar geleden startte er een onderzoek naar Piet van Pol, een Roermondse projectontwikkelaar die opvallend vaak projecten toegeschoven kreeg onder het bewind van VVD-wethouder Jos van Rey. Eind januari 2013 vond er een inval plaats bij Van Pol’s woning en werd duidelijk dat hij dan toch écht verdacht wordt van omkoping.

In het voorjaar van 2012 werd Jos van Rey, wethouder in Roermond, verdacht van corruptie bij menig bouwproject, waarvoor hij goedkeuring gaf. Het viel omstanders op dat hij opvallend vaak projecten naar Piet van Pol schoof, met wie Van Rey – natuurlijk geheel toevallig – vaker op vakantie ging.

Van Rey moest zijn positie als wethouder opgeven en vertrok uit de Eerste Kamer. Sindsdien loopt er een corruptieonderzoek naar de handelingen van Van Rey en Van Pol, waarbij die laatste stelselmatig ontkende. Met de inval bij Van Pol kan er een hoofdstuk aan het toch al vrij lange epistel worden toegevoegd. Dagblad De Limburger kopte al ‘Piet van Pol verdacht van omkopen Van Rey’. Justitie is met name geïnteresseerd in het Kazernevoorterrein-project te Roermond, aldus de krant.

Kazernevoorterrein, Roermond

Kazernevoorterrein, Roermond

Tevens heeft het Openbaar Ministerie stukken opgeëist bij VolkerWessels, al jaren een goede zakenpartner van Van Pol en zodoende verantwoordelijk voor de realisatie van vele projecten in Roermond. Er heeft geen doorzoeking plaatsgevonden bij VolkerWessels, waar een woordvoerder enkel wilde zeggen dat de ingeleverde documenten betrekking hebben op “personen buiten onze organisatie”.

lees het hele artikel bij Quote

VVD’er bracht Roermond economische voorspoed

onderzoek corruptie Jos van Rey Roermond economische voorspoed

Jos van Rey

Limburgse VVD-coryfee Jos van Rey (1945) – zowel senator, voormalig statenlid als wethouder – werd medio oktober 2012 door de rijksrecherche verhoord op verdenking van het schenden van de geheimhoudingsplicht en het lekken van gevoelige informatie rond de benoeming van de nieuwe burgemeester van Roermond. Tevens werden zijn huis in Herten en zijn werkkamer op het stadhuis doorzocht.

Drie dagen later gaf Jos van Rey zijn Eerste Kamerzetel op, in afwachting van de uitkomst van het justitieel onderzoek. De top van de VVD zou daarop hebben aangedrongen. Een Eerste Kamerlid kan zijn plaats echter niet tijdelijk verlaten. Jan Bruijn zou de beoogde opvolger zijn.
Ook zou Van Rey zijn wethouderschap neerleggen.

Ricardo Offermans onderzoek corruptie Jos van Rey Roermond economische voorspoed

Ricardo Offermans

Op voorspraak van Van Rey besloot de gemeenteraad van Roermond in september tot de voordracht van partijgenoot Ricardo Offermans, burgemeester van Meerssen en voorzitter van de VVD Limburg. Het heeft er alle schijn van dat beide heren onder één hoedje hebben gespeeld en dat Van Rey gevoelige informatie heeft gelekt. Welke gunsten of giften er zijn uitgewisseld, wilde het OM niet zeggen. De verdenkingen kwamen aan het licht in een onderzoek naar mogelijke ambtelijke corruptie, waarbij Van Rey betrokken zou zijn.

De rijksrecherche legde ook beslag op mogelijk bewijsmateriaal in de woningen van de zoon en dochter van Van Rey. Zij zijn directeur van Liba Adviesbureau BV, dat al jaren verkiezingscampagnes organiseert voor Limburgse VVD’ers, waaronder hun vader, en fondsen werft bij bedrijven. Ook van het bedrijf van de bevriende zakenrelatie Van Pol, zoals bleek uit antwoorden op vragen van NRC over de financiering van de verkiezingscampagne van Frans Weekers. Het metershoge portret van Weekers op een reclamezuil langs de A73 bij Roermond bleek een vriendendienst van Van Rey. Het bedrijf dat de zuil exploiteert wordt gerund door een wegens corruptie veroordeelde oud-ambtenaar van de gemeente en mede-eigenaar is Van Pol. Voor de actie had Van Rey gelukkig wel korting gekregen van Gelre BV.

Jos van Rey kwam vorig jaar in opspraak toen Dagblad de Limburger schreef over de innige banden tussen projectontwikkelaar Piet van Pol en de Roermondse vastgoedmiljonair. De vorige burgemeester Henk van Beers besloot onderzoek te doen. Een commissie onder leiding van oud-minister Sorgdrager concludeerde in maart 2012 dat er sprake was van evidente en jarenlange schijn van belangenverstrengeling, maar dat die van beperkte politieke betekenis was. In een raadsvergadering zei Van Rey dat tegenover de kritiek in het rapport “wel veertig bloemstukken” stonden, complimenten voor de economische voorspoed in de stad. Roermond werkte zich vanuit een achterstandspositie op naar koploper in de regio, mede onder invloed van de scherpe betogen en werklust van Van Rey, die ooit liberaal werd uit onvrede over de almacht van de KVP.

In maart 2015 werd Van Rey op de lijst Volkspartij Limburg met voorkeurstemmen gekozen in de Provinciale Staten. Het hoofdbestuur van de VVD besloot zijn lidmaatschap na 50 jaar te beëindigen op verzoek van de Kamercentrale Limburg. 

bron: De Volkskrant (Lidy Nicolasen), NRC Weekend (Paul van der Steen, Joep Dohmen), Trouw, EenVandaag (Kees Bonman, Gerie de Jong)