Rene v.d. Berg
R. van den Berg

René van den Berg (1957) was van 1996 tot 2005 directeur bij twee beleggings-instellingen, Intervaluta en Intereffekt in Joure. Daarvoor werkte hij als valutahandelaar bij de Belgische Kredietbank (thans KBC) en was hij betrokken bij een serie desastreuze valutatransacties. De bank moest in 1995 in totaal 81 miljoen gulden bijstorten om stroppen bij zijn Nederlandse tak aan te zuiveren. Vóór zijn baan bij de Kredietbank, werkte René van den Berg voor Crédit Lyonnais. Die bank werd in 1995 overgenomen en ging verder onder de naam Generale Bank Nederland, sinds 1998 onderdeel van Fortis.

Beleggingsadvies ook voor vriendenkring René van den Berg

Privé voorziet Van den Berg ook vrienden van beleggingsadvies en in 2001 begint hij met het organiseren van financiële seminars / feestjes met Gert van der Heiden, die later ook klanten werft voor leningen aan Van den Berg. Zo’n 1.400 particulieren hebben gezamenlijk bijna 90 miljoen euro aan hem uitgeleend, tegen hoogoplopende rentes. Onder hen vriend en schaker Hans Böhm, met wie hij een boekje over valutahandel schreef. Tot begin 2005 betaalde hij keurig uit, iedere maand weer. Ook het Bronovo-ziekenhuis was client.

De wonderbelegger maakt in deze periode ook naam als sponsor in de tenniswereld. Zijn werkgever Intervaluta financierde onder meer de tennisclub Hilverheide in Hilversum, met vedetten als Michaëla Krajicek en John van Lottum, en toernooien in Amersfoort en Eindhoven.

Onderzoek AFM zet bijl aan de stam

Maar toen ging het mis. Financiële toezichthouder AFM startte eind 2004 een onderzoek naar ontduiking van de wet toezicht effectenverkeer – Van den Berg mocht als privé-persoon geen effecten aanbieden. Hieruit volgde in maart 2005 zijn ontslag bij Intervaluta. Vanaf dat moment kon hij zijn privé-crediteuren niet langer betalen.

In juni 2005 vraagt een schuldeiser – IMMS Consultancy (van Van der Heiden!) heeft een vordering van ruim 6 miljoen euro – het faillissement aan van Van den Berg. In juli doet de AFM aangifte en wordt Van den Berg gearresteerd. Hij geeft vrijwel meteen toe dat hij het geld van zijn beleggers gebruikte om verplichtingen uit eerder afgesloten leningen te voldoen. Zulke ‘zogenoemde’ piramideconstructies zijn sinds 1998 in Nederland verboden. Omdat de deelnemers nauwelijks invloed kunnen uitoefenen op de resultaten, en afhankelijk zijn van de inspanningen van anderen, beschouwt de wetgever het als een illegaal kansspel.

Miljoenen naar grond en vastgoed in Turkije en Tsjechië

Van den Berg heeft (zeer) grote sommen geld geïnvesteerd in Turkije en Tsjechië. De aangekochte grond in Turkije – zo stelt de curator in september – is niet de bij aankoop betaalde 5 miljoen euro waard, maar slechts 32.000
De grote bulk geld moet echter uit Tsjechië komen, heeft Van den Berg zelf altijd gezegd. Twee jaar geleden heeft hij 45 miljoen aan de Joegoslaaf Dagran Petrovic geleend, die het zou investeren in onroerend goed in Tsjechië. De opbrengst ervan, 70 miljoen euro, zou hij op 15 september hebben ontvangen als hij op vrije voeten was geweest, claimt René van den Berg. Een uitgebreide zoektocht naar de bewuste Joegoslaaf heeft nog niets opgeleverd, behalve een afgesloten mobiel nummer. Het door enkele beleggers in de arm genomen particuliere onderzoeksbureau Ultrascan Advanced Global Investigation stelt dat het een deel van het verleden van de mysterieuze Joegoslaaf heeft kunnen traceren. Zo zou de man een verleden hebben in Zandvoort, goed bekend zijn bij de politie en veel geld hebben besteed in de seksindustrie. Hij zou in Nederland niet over een strafblad beschikken.

Van wonderbelegger tot heilsoldaat

In juli 2006 – Van den Berg zit dan al een jaar vast – begint de rechtzaak tegen hem. De rechter constateert onder andere dat de zakenman tussen 2002 en 2005 85 miljoen euro binnen kreeg, waarvan maar 79 miljoen euro aan de beleggers werd uitgekeerd. De resterende zes miljoen euro ging op aan het sponsoren van tennisactiviteiten en paardensport. Ook gebruikte Van den Berg het geld voor de aanschaf van een tweede huis, een BMW X5 en de aanleg van een zwembad. Een administratie hield Van den Berg niet bij, omdat hij handelde ‘op basis van vertrouwen’. Ook tegen de vrouw van Van der Berg, Tineke P., werd een aanklacht ingediend. Zij zou kort voor het faillissement van haar man verschillende bankrekeningen van hem hebben leeggehaald en zijn twee huizen deels op haar naam hebben gezet.
Van den Berg krijgt 5 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Naast een grote schare gedupeerden heeft een kleine groep investeerders naar alle waarschijnlijkheid goed verdiend aan de ‘leningen’.

René van den Berg gaat in beroep, maar dat wordt in februari 2009 verworpen. Wel wordt door de lange duur van de procedure in cassatie de opgelegde gevangenisstraf verminderd van 5 jaar naar 4 jaar en 9 maanden.

Het laatste gedeelte van zijn straf wordt in 2008 omgezet in een taakstraf, waarvoor hij zich voor bepaalde tijd moet inzetten voor de maatschappij. Van den Berg vervult zijn taakstraf bij het Leger des Heils.

bron: Wikipedia, Trouw, Parool, AD, faillissementsverslagen Stibbe, Blikopdebeurs, Ultrascan


Reacties

Berg, René van den — 1 reactie

  1. Hi, Rene! This is your cousin Ann! I live in Florida and also have a son named Bram (a 26 year old microbiologist), as well as a 22 year old daughter named Fiona who is an engineer working in the Seattle area. From your pic it looks like you still have your hand in the tennis world. I played a little USTA tennis in my fifties but my knees are acting up these days. I have been married to Pete for 35 years now. Love to hear from you.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>