Raj Rajaratnam
Raj Rajaratnam ©Business Insider

Rijkste Sri-Lankees en oprichter van het hedge fonds Galleon Group. Raj Rajaratnam werd in oktober 2009 gearresteerd in zijn Sutton Place appartement op Manhattan’s East Side. Hij wordt gezien als het middelpunt van een grote samenzwering in beurshandel met voorkennis. Met gebruikmaking van corrupte tipgevers zou hij meer dan 60 miljoen dollar hebben verdiend door illegale handel in aandelen van onder andere Google en Hilton Worldwide.

In oktober 2011 werd Rajaratnam (1958) door een rechter in Manhattan veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf – een record voor handel met voorkennis – en een boete van 10 miljoen dollar. Hij werd schuldig bevonden op alle 14 punten van de aanklacht inzake fraude en samenzwering, waarmee hij tussen 2003 en 2009 miljoenen dollars ‘verdiende’. Behalve de boete moet hij 53,8 miljoen dollar aan verbeurd verklaard vermogen inleveren.

“Rajaratnam was één van de beste en slimste – één van de best opgeleide, meest succesvolle en bevoorrechte professionals van het land”, volgens procureur Preet Bharara. “Toch liet hij zich – zoals zo velen de laatste tijd – door hebzucht en corruptie te gronde richten.”

In de oorspronkelijke aanklacht schreef de SEC “he was not a master of the universe, but rather a master of the rolodex”. Hij onderhield een uitgebreid netwerk van bestuurders en profiteerde van vertrouwelijke informatie over kwartaalcijfers en overnames.

In het proces kwamen telefoongesprekken voorbij, waarin Rajaratnam met gesprekspartners bij onder andere Goldman Sachs en Procter & Gamble schaamteloos bespreekt hoe geprofiteerd kan worden van niet-publieke informatie.

Meer dan 20 personen – veelal topmanagers van bedrijven als Intel en IBM – hebben schuld bekend. Zo speelde goede vriend en directeur van Intel Goel hem informatie door, die pas enkele dagen later openbaar werd. Een andere belangrijke tipgeefster was Danielle Chiesi van het hedge fund New Castle.

Ook naar twee deals van bankier Matthew E. Korenberg uit San Francisco werd onderzoek gedaan: de overname in 2009 van Advanced Medical Optics door Abbot Labs en van AstraZenica door Med MedImmune in 2007. Volgens de NY Times maakte Korenberg deel uit van het team dat Advanced Medical Optics adviseerde. Toen de overname wereldkundig werd gemaakt, steeg de koers met 150%. Na David Loeb en Henry King is Korenberg de derde Goldman-medewerker waarnaar een onderzoek werd ingesteld.

Zijn advocaat vond de straf bovenmatig lang, want langer dan doorgaans voor moord. Bovendien had hij – in tegenstelling tot Bernard Madoff – geen slachtoffers gemaakt en zichzelf niet verrijkt; het geld ging naar Galleon. Aanklager Brodsky vond evenwel dat hij wel mensen had benadeeld, omdat handel met voorkennis het vertrouwen ondermijnt in de financiële markten en daarmee de economie.

Eind juli 2019 kwam Rajaratnam vervroegd vrij, twee jaar voor de einddatum van zijn gevangenisstraf, 4 juli 2021. De First Step Act uit 2018 maakt het mogelijk dat onder andere gevangenen van 60 jaar en ouder het restant van hun straf thuis uitzitten.

Raj Rajaratnam
Raj Rajaratnam

Voordat hij Galleon oprichtte was Rajaratnam bestuursvoorzitter en COO van Needham & Company, een investeringsbedrijf in de sectoren technologie en gezondheidszorg. In 1985 kwam hij daar in dienst als sectoranalist electronica en werd in 1987 directeur Onderzoek. In 1989 werd hij COO, in 1991 gevolgd door zijn benoeming tot bestuursvoorzitter.
Met een MBA op zak van The Warton School (University of Pennsylvania) begon zijn carriere bij de High Technology-groep van Chase Manhattan Bank.

bron: CNN Money, Business Insider, Wall Street Journal, BBC, Wikipedia


Reacties

Rajaratnam, Raj — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>