Palm Invest

Met de obligaties die dit bedrijf in de markt zette, haalden de oprichters in 2007 30 miljoen euro uit de markt, waarvan nog geen 10% werd belegd in het beoogde vastgoed in Dubai. De rest ging op aan auto’s, huizen, een jacht, motorboten, maatpakken, horloges, dure wijnen, feestjes en diners. De gedupeerde klanten van Palm Invest zagen vrijwel niets terug van hun geld. Voortman en Klomp horen op 22 april 2010 3 jaar en 6 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Zij hebben beroep aangetekend, evenals het OM.

In november 2006 ziet Palm Invest het licht. Het bedrijf biedt beleggingen aan op het kunstmatige schiereiland Jumeirah in Dubai, ook aangeduid als The Palm. Hier wordt vastgoed ontwikkeld door staatsprojectontwikkelaar Nakheel voor de rich and famous. Het volledig opgespoten schiereiland en de diverse bouwprojecten staan in Nederland regelmatig in de belangstelling. Instappen kan vanaf een halve ton.
Palm Invest is een bv die eigendom is van een bv die op naam staat van de partners Voortman en Klomp. Een vriend doet mee als algemeen directeur en juridisch bestuurder. Hij wordt daarnaast directeur van de onafhankelijke Stichting Garantiegelden Palm Invest.

Niet alleen met een luxe en ronkende brochure, maar ook bij Harry Mens in Business Class werd Palm Invest onder de aandacht gebracht van het beleggend publiek. Voor 15.000 euro kon Palm Invest daar hun verkoopverhaal kwijt en kwam er een hyperlink op de site van het TV-programma.

Nog datzelfde jaar bleek hun formule een gouden vondst. Na hun zeperd met PR Invest enkele maanden daarvoor, blijven ze nu onder de radar van justitie en de AFM. Juridisch zijn Voortman en Klomp niet (direct) zichtbaar in de bv en hun beleggingsproduct valt niet onder de regels van de beurswaakhond. Vragen van beleggers om meer gedetailleerde informatie worden nooit beantwoord en Palm Invest schermt met grote namen; ze hebben een rekening bij ABN AMRO, zullen Deloitte als accountant nemen en willen zich aansluiten bij Mondi, een onafhankelijke belangenorganisatie voor mensen die een woning of beleggingsobject in het buitenland hebben.

Sudden Wealth Syndrome

Om hun ‘armoede’ af te schudden, gingen Voortman en Klomp flink winkelen, om te beginnen bij autodealers in het Gooi. Zoals Bartels schrijft: “Zie de auto’s maar als een vorm van therapie om de jaren van schulden, faillissementen en deurwaarders te vergeten. Zeer intensieve therapie, dat wel; …”. Handje contantje kochten ze behalve een Ferrari F430 ondermeer twee Porsches Cayenne, twee Bentleys GTC, twee Porsches 911 en een Aston Martin Vanquish voor samen zo’n 1,75 miljoen euro. Ook betaalde Voortman zijn schuld van 1,5 miljoen euro uit zijn laatste faillissement af.

Ze ‘lijden’aan het Sudden Wealth Syndrome en razen als big spenders door de P.C. Hooftstraat. In Monaco (woonplaats Voortman) werd voor 4 miljoen euro het jacht Double Fun van Evert Kroon gekocht; een kleine 2 miljoen euro werd aanbetaald, de rest in termijnen. Voor op de plassen in eigen land schaften ze zich twee sloepen en een motorjacht aan.
Als kers op de taart kochten ze twee kapitale villa’s: Voortman in Blaricum (bijna 2,5 miljoen euro) en Klomp in Bussum (ruim 2 miljoen euro). De huizen werden contant betaald via twee Panamese in Monaco gevestigde postbusfirma’s van beide heren; minder makkelijk vindbaar voor de Belastingdienst, schuldeisers en Justitie.

Intussen ontvingen de klanten van Palm Invest iedere maand op tijd het juiste bedrag. Personeel en crediteuren werden keurig betaald. Zo leek Palm Invest een betrouwbaar bedrijf en bleven de klanten en het geld toestromen. Het meeste geld kwam echter vanuit Hilversum terecht bij Palm Invest Dubai Limited, waarvan Voortman en Klomp de aandeelhouders waren. Vanaf de bedrijfsrekening bij de Emirates Bank werd geld overgemaakt naar bijvoorbeeld bankrekeningen in Monaco en betaalden de heren met de bijbehorende credit cards hun dinertjes, dure pakken, horloges en andere luxe. Binnen een half jaar waren ze uiterst succesvol; voor zichzelf althans …

Eerste haarscheurtje Palm Invest

In de zomer van 2007 gebeurt er iets, dat een onomkeerbare kettingreactie in gang zet. De afbetaling van zijn schulden aan de Rabobank en de curator van Déficom verricht Voortman vanaf de hiervoor genoemde rekening. Zo komt zijn naam plus de naam Palm Invest (Dubai) die partijen onder ogen en gaan er belletjes rinkelen. Die maken hiervan melding bij het KLPD en zo duurt het niet lang of ook de AFM en Justitie zitten op hun spoor. Uit de bestanden van de Belastingsdienst destilleerde de FIOD al snel de samenhang tussen Déficom, PR Invest en Palm Invest enerzijds en Voortman, Klomp en hun echtelieden anderzijds.

Reclamespotjes op RTL Z, opnieuw aan tafel in Business Class, een skybox in De Grolsch Veste en de ArenA, beleggers in alle soorten en maten stapten in. Maar ook de eerste kritische berichten over vastgoedbeleggingen in Dubai staken de kop. Na het omvallen van Golden Sun en Royal Dubai diezelfde zomer, kwamen de eerste vragen van bezorgde klanten van Palm Invest binnen bij Bartels Advocaten. Na de aanval te hebben geopend in het Algemeen Dagblad, stortten – naast de eerder genoemde opsporingsdiensten – ook journalisten van NRC Handelsblad (Hans Moll), De Telegraaf (Martijn Koolhoen) en Quote (Martijn de Meulder) zich op Palm Invest en haar bestuurders.

En hoewel de FIOD van informanten belastende informatie ontving, kon ze zonder aangifte niet goed een vinger achter het behang krijgen. Die aangifte – begeleid door een persbericht – kwam er in november na overleg met Bartels Advocaten.

In december nam Remy Baal (ex Schretlen & Co) de operationele taken over en moest gelijk flink aan de bak om het tij te keren. Hij zegt de contacten op met Mondi, trekt Harmen Roeland (ex NOS) aan als freelance woordvoerder, regelt een stand op de Miljonairs Fair, legt contacten met Mazars (accountants) en de AFM en stuurt de obligatiehouders een Palm Invest nieuwsbrief. Omdat ABN AMRO de rekening van Palm Invest opzegt, moet hij een keer via een Grenswisselkantoor en een keer via zijn eigen Baal Advies bv de maandelijkse rente aan klanten betalen.

In het nieuwe jaar (2008) besluit Baal dat het nodig is om eerst goed inzicht te krijgen in de situatie bij Palm Invest om de buitenwereld van repliek te kunnen dienen en regelingen met ontevreden klanten te treffen. Veel tijd krijgt hij daar niet voor, want Justitie heeft de puzzel bijna compleet; het laatste stukje komt op 17 januari van het ministerie van Justitie van Monaco. Op 18 januari worden Voortman en Klomp, evenals hun twee kompanen gearresteerd en wordt beslag gelegd op de administratie, computers en enkele auto’s.

Van de inleg van de obligatiehouders – in totaal zo’n 27 miljoen – is hooguit 2 tot 5 miljoen daadwerkelijk belegd in Dubai. Palm Invest informeert hen per brief dat er voorlopig geen rente meer wordt uitbetaald.

Verdere afhandeling in de rechtszaal

In november 2008 zit ook voor Voortman en Klomp het voorarrest er op. Ondanks de situatie nemen ze hun ‘gewone’ levensstijl weer aan, waarbij iedereen zich afvraagt waar ze ’t van doen. Met Bartels Advocaten treffen ze een schikking met gedupeerde beleggers.

In april 2010 oordeelde de rechter dat Voortman en Klomp ruim 20 miljoen euro hebben verduisterd en doelbewust beleggers hebben misleid. In plaats van de geëiste 5 jaar kregen beide mannen een gevangenisstraf opgelegd van 3,5 jaar; ze waren niet eerder veroordeeld en zouden niet vanaf het begin de intentie hebben gehad om zichzelf te verrijken. Ook mochten ze 5 jaar lang niet als financieel dienstverlener actief zijn. Tegen deze uitspraak gingen beiden in beroep.

De behandeling van het hoger beroep vond 3 jaar later plaats en leidde tot gevangenisstraffen zoals die in eerste aanleg waren geëist: 5 jaar cel. Tegen dit vonnis hebben Voortman en Klomp cassatie ingesteld.

Eind februari 2015 werd de algemeen directeur van het eerste uur door de rechtbank Amsterdam vrijgesproken. Het OM eiste 15 maanden cel voor het geven van leiding aan een criminele organisatie, maar de rechter oordeelde dat hij feitelijk niet als leidinggevende kon worden aangemerkt. Hij was vooral actief als verkoper en wist als statutair directeur niet welke fraude zich ontvouwde en beschikte over onvoldoende macht in de organisatie om daar achter te kunnen komen. In werkelijkheid hadden Voortman en Klomp de touwtjes stevig in handen.

zie ook: Wikipedia | Palm Invest , Reconstructie in NOVA, Virtueel Museum Palm Invest

bron: Palm Invest (Dion Bartels, Uitgeverij Carrera, 2010), 925.nl (Robert Kosters), Telegraaf (Bart Mos, Jan Swart)



Reacties

Palm Invest — 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>