Energiebedrijf Enron was het op 6 na grootste bedrijf in de VS tot het in 2002 failliet ging. In maart 2001, enkele weken nadat Kenneth Lay opstapte als CEO en Jeffrey Skilling zijn plaats in nam, werden in een artikel in Fortune vraagtekens geplaatst bij Enron’s boekwaarde en de geheimzinnigheid rond de deelnemingen en leningen binnen het concern. In augustus stapte Skilling weer op en keerde Lay terug op zijn oude post. Kort daarna ontving Lay een anoniem bericht waarin hij werd gewaarschuwd voor bepaalde bedrijfspraktijken binnen Enron. In oktober werd Arthur Andersen (accountant bij Enron) betrapt op het vernietigen van documenten. Nadat Enron grote verliezen rapporteerde stelde de Securities and Exchange Commission (SEC) een onderzoek in.

De SEC ontdekte dat Enron-bestuurders miljarden dollars aan schulden valselijk als inkomsten hadden geboekt. In december 2002 werd het faillissement aangevraagd; duizenden medewerkers verloren hun baan en vaak ook hun pensioen. In 2004 bekende CFO Andrew Fastow schuld en hielp de aanklagers hun zaak rond te krijgen tegen zijn superieuren. In mei 2006 werden Lay and Skilling veroordeeld wegens fraude en samenzwering. Lay overleed 2 maanden later, Skilling kreeg een boete van 45 miljoen dollar en 24 jaar gevangenisstraf. Fastow ging in september 2006 het gevang in en werd in 2011 weer vrijgelaten.

In maart 2010 betoogde zijn advocaat in hoger beroep voor het  U.S. Supreme Court onder andere dat Skilling nooit een eerlijk proces had gekregen en ook niet had kunnen krijgen in uitgerekend Houston, de plaats waar het hoofdkantoor van Enron stond.

Op 21 juni 2013 werd Skillings straf met 10 jaar ingekort, waardoor hij mogelijk al in 2017 op vrije voeten komt. Zijn straf blijft desondanks de langste van alle van de ruim 25 Enron-directeuren die werden veroordeeld. De herziening van zijn straf werd in 2009 in gang gezet toen in hoger beroep werd bepaald dat er ten onrechte vele jaren aan zijn straf waren toegevoegd vanwege het in gevaar brengen van een financiële instelling.

Als tegenprestatie werd bedongen dat er 40 miljoen dollar uit de sinds 2006 bevroren tegoeden van Skilling ten goede komen aan de slachtoffers van de ondergang van het bedrijf. Gedurende zijn inbewaringstelling zijn inmiddels beide ouders van Skilling overleden evenals zijn 20-jarige zoon.

bron: Investigation Discovery, Reuters (Kristen Hays, Anna Driver)


Reacties

Enron — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>