De veiling van 2G-licenties voor mobiele telefonie in India in 2008 behoort tot één van de grootste corruptieschandalen. In de top 10 van machtsmisbruik van TIME magazine stond deze zaak in 2011 op de tweede plaats.

De ongebruikelijke manier van ‘veilen’ tegen prijzen uit 2001 kostte de staat zo’n 40 miljard dollar, zo heeft de Comptroller and Auditor General (CAG) becijferd. Andere schattingen komen op een bedrag boven de 7 miljard dollar. De 122 licenties brachten 2,8 miljard dollar op.

Andimuthu Raja ©The Hindu

De minister van telecommunicatie (DoT) in die dagen, Andimuthu Raja, week nogal af van de voorschriften en aanbevelingen – van onder andere de Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) en het Ministerie van Financiën – bij de verkoop van de licenties. In plaats van een transparante veiling om tot marktconforme prijzen te komen, bepaalde het ministerie dat wie het eerst zou komen, het eerst mocht malen. Op 24 september 2007 liet het DoT in een persbericht weten dat het na 1 oktober geen biedingen meer accepteerde. Even later werd die datum gesteld op 25 september, gelet op het grote aantal aanvragen. Achteraf bleken diverse partijen vooraf getipt om zo een licentie te kunnen bemachtigen: zij hadden alle benodigde documenten en bankgaranties op tijd rond.
Waar anders maanden verstreken voordat aanvragen werden behandeld, kende het ministerie op 10 januari 2008 de meer dan 120 licenties toe.

In oktober 2009 start het Central Bureau of Investigation (CBI) een onderzoek nadat klachten zijn ontvangen door de centrale commissie voor waakzaamheid (Central Vigilance Commission). De belastingdienst doet invallen in kantoren van het ministerie.

Raja, de voornalige Secretaris-Generaal Siddharth Behura en zijn voormalige persoonlijke secretaris R. K. Chandolia worden begin februari 2011 gearresteerd. Raja wordt ervan verdacht mogelijk zo’n 600 miljoen dollar te hebben ontvangen van kopende partijen, die hij bevoordeelde door de sluitingsdatum te vervoegen. Dit geld zou hij via bankrekeningen op naam van zijn vrouw op de Seychellen en Mauritius hebben weggesluisd. Raja zou er voor hebben gezorgd dat in ieder geval Swan en Unitech een 2G-licentie konden bemachtigen.

Op 2 februari 2012 verklaart het Hooggerechtshof van India alle 122 licenties (van 11 telecombedrijven in 32 regios’s) uitgegeven in of na januari 2008 nietig. De uitgifte is volgens het hof volslagen willekeurig en ongrondwettelijk tot stand gekomen. De bedrijven Etisalat, Unitech and Tata Teleservices, die hun aandeel na het verkrijgen van de frequenties direct doorverkochten, kregen elk een boete van bijna 1 miljoen dollar.

Medio mei komt Raja op borgtocht vrij in afwachting van zijn verdere proces.

bron: IndiaKnowledge@Wharton, TimesofIndia, Corruption in India, Computerworld, The Hindu, Wikipedia

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Department of Telecommunications, India — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.