Jacob Ezra Merkin (1954) was een vermogensbeheerder die geld onderbracht bij Madoff, zoals ook Sonja Kohn dat deed met haar Bank Medici in Europa. Madoff was al bevriend met de vader van Ezra. Na diens dood in 1999 nam hij allerlei taken van zijn vader over, zoals bestuursfuncties aan universiteiten en zijn rol bij de synagoge aan Fifth Avenue. Zijn status daar en het diepe vertrouwen dat gemeenteleden in zijn vader en hem stelden, maakte het relatief eenvoudig om gelden voor zijn hedgefondsen aan te trekken, zowel van particulieren als van goede doelen. In 2008 had hij het beheer over 5 miljard dollar in zijn fondsen van de Gabriel Group, bestaande uit Gabriel, Ariel en Ascot. Bijna de helft daarvan had hij bij Bernard Madoff ondergebracht. In de periode 1993 – 2008 streek Ezra hiervoor liefst 470 miljoen dollar aan vergoedingen op.

Jacob Ezra Merkin
Jacob Ezra Merkin

Ezra Merkin was samen met andere kapitaalbeheerders gevraagd om voor de 75-ste verjaardag in 2009 van het standaardwerk ‘Security Analysis‘ een essay te schrijven. Zijn biografie voor het boek luidde: “J. Ezra Merkin, vennoot in de Gabriel Capital Group in New York City, is een van de toonaangevende beleggers van dit moment als het gaat om bedrijfsfaillissementen en aandelen van bedrijven in nood.” Ezra Merkin werkte lange tijd samen met Victor Teicher; Ezra haalde het geld binnen en Teicher had een goede kijk op investeren en beleggen. Na van 1994 tot 1998 een straf te hebben uitgezeten voor handel met voorkennis, kwam Teicher, nu als consultant, tot 2000 weer terug bij Gabriel. Ze hadden samen nooit een jaar met verlies en verdienden zo’n 22% per jaar na aftrek van kosten. Ezra Merkin deed graag zaken met Steven Feinberg van Cerberus en met Bernard Madoff. Met Cerberus bood Gabriel in 2005 hoger dan de concurrentie op een veiling waar de regering van Israël een belang van 9,99% verkocht in de Bank Leumi. Hiermee steeg zijn aanzien en het vertrouwen dat (joodse) beleggers in hem stelden nog meer. Steeds meer van het geld in de fondsen van de Gabriel Group werd simpelweg gestald bij Madoff, die er onwaarschijnlijke rendementen op realiseerde. In 2008 stond al het geld van het Ascot-fonds bij Madoff en 25% van het Gabriel-fonds.

Intussen had Ezra van verschillende kanten waarschuwingen gekregen over Madoffs beleggingen. Teicher vertelde hem dat zijn rendementen niet waarschijnlijk waren. In 2001 verschenen in Barron’s en MARHedge artikelen waarin vraagtekens werden geplaatst bij zijn rendementen. Merkin kreeg beide artikelen toegestuurd en bewaarde ze in z’n archief. Na de val van Madoff viel Merkin natuurlijk van zijn voetstuk en werd in de modern-orthodoxse joodse gemeenschap in de stad New York verafschuwd. Veel beleggers die hun geld aan hem hadden toevertrouwd hoorden voor het eerst dat hun geld niet door Ezra werd beheerd maar door Bernard Madoff. In mei 2009 legde hij de functie van president van de synagoge aan Fifth Avenue neer, die zijn vader in 1959 had opgericht.

Enkele maanden na de arrestatie van Madoff in december 2008 werd Ezra Merkin aangeklaagd voor fraude tegen goede doelen en begonnen diverse gedupeerden rechtszaken tegen hem. Onder hen zowel miljonairs als gewone mensen, universiteitsfondsen en Irving Picard, de curator van de failliete boedel van Madoff. In mei 2009 legde hij zijn functies bij de Gabriel Group neer en werd een curator aangesteld. In juni 2012 stemde hij in met het terugbetalen van 405 miljoen dollar aan deelnemers in zijn hedgefondsen.

740 Park Avenue
740 Park Avenue

Jacob Ezra Merkin woonde met zijn vrouw Lauren en hun 4 kinderen in een 18-kamerappartement aan Park Avenue 740, waar enkel de rijksten der aarde werden toegelaten (zie het boek 740 Park: The Story of the World’s Richest Apartment Building). Daar woonden tot aan de crisis meerdere beheerders van hedgefondsen en van private-equity fondsen; de voorzitter van het gebouw, Charles Stevenson, van de Navigator Group, Israel Englander van Millennium, Thomas Strauss van Ramius en Steve Schwarzman van de Blackstone Group. Zijn vader Hermann Merkin vluchtte met zijn familie in 1940 naar New York. Hermann was een nazaat van een niet onbemiddelde familie van bonthandelaren uit Leipzig. Hij richtte zich met zijn vader Lieb Merkin op het beheer van hun vermogen, zette met hem het bank- en effectenbedrijf Merkin & Co. op en nam een groot belang in de Overseas Shipping Group (OSG). Naast zijn schenkingen aan universiteiten subsidieerde Hermann Merkin de Merkin Concert Hall in Manhattan en was hij oprichter en meer dan 20 jaar president van de modern-orthodoxe synagoge aan Fifth Avenue. Jacob Ezra studeerde af aan Harvard Law School en werkte enkele jaren bij een advocatenkantoor en een effectenkantoor. In 1988 begon hij voor zichzelf met Gabriel Capital.

bron: boek “De man die 65 miljard stal – de ondergang van Bernard Madoff” (Erin Arvedlund, Uitgeverij Bert Bakker, 2010), Wikipedia

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Merkin, Jacob Ezra — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.