Danielle Chiesi
Danielle Chiesi

Chiesi (1966) begon haar carrière op Wall Street eind jaren ’80. Later kwam ze terecht bij New Castle Funds, een hedge fund voort gekomen uit Bear Stearns. Ze stond bekend om haar kleurrijke persoonlijkheid en stevige Rolodex. In de technologiesector – haar specialiteit – had ze een uitgebreid netwerk, waaraan ze de nodige bedrijfsgeheimen ontfutselde.

Als ze waardevolle tips had, speelde ze die onder andere door aan Raj Rajaratnam. In juli 2008 kwam Chiesi ter oore, dat het internetbedrijf Akamai minder dan torenhoge resultaten zou gaan rapporteren. Later vertelde ze aan Rajaratnam dat ze gewoon een telefoontje van ‘haar mannetje’ had gehad en hem eenvoudig had bespeeld.

Wat ze beiden niet wisten, was dat justitie meeluisterde. Dit soort heimelijk opgenomen telefoongesprekken werden uiteindelijk het fundament voor de rechtszaak. Ze gaven ook een inkijkje in de flirterige werkstijl van mevrouw Chiesi. Afwisselend verwees ze naar Rajaratnam als “baby” en “honey”. Ze had ook romances met Bob Moffat en Mark Kurland, haar baas bij New Castle.

Haar affaire met de gehuwde Kurland duurde bijna 20 jaar gedurende meerdere banen. Ze werkte bij een makelaardij toen ze op haar tweeëntwintigste Kurland – toen 40 – ontmoette. Kurtland gaf later leiding aan New Castle Funds en vroeg zijn geliefde aan boord.

Danielle Chiesi
D. Chieisi geboeid

In januari 2011 bekende Chiesi schuld. “Deze bekentenis doet me veel pijn en ik schaam me voor m’n daden”, zei ze tegen de rechter. “Ik heb een mooie carrière geruïneerd, waar ik dol op was en heb een eerbaar beroep in diskrediet gebracht.” Ze gaf toe informatie doorgespeeld te hebben over IBM, AMD en Sun. Daarmee verdiende haar hedge fund 1,7 miljoen dollar.

Haar prestaties waren afhankelijk van informatie uit haar netwerk. Het bracht sommigen rijkdom, voor eenieder was het spannend, maar uiteindelijk werd het ze allemaal fataal. Het dealen in bedrijfsinformatie was – zoals Chiesi zou zeggen – als een orgasme.

In juli 2011 werd Chiesi veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, vrijlating onder toezicht voor de duur van 24 maanden, 250 uur werkstraf, een boete van 25.000 dollar en verplichte behandeling van haar alcoholverslaving. Ze had eerder al ingestemd om 540.000 dollar te betalen aan de SEC.
Zoals procureur Bharara zei “was zij een belangrijke slagader voor informatie tussen captains of industry en superrijke hedge fund managers en ze genoot van de overwinningen.” En hoewel Chiesi niet getuigde tegen Rajaratnam, kwam haar stem toch vaak voorbij in zijn proces. Hun gesprekken waren van cruciaal belang voor zijn veroordeling.

“De boodschap aan Wall Street moet duidelijk zijn: als je handelt met voorkennis, wordt je gepakt”, sprak de rechter. Haar taakstraf zou haar volgens de rechter helpen “haar morele kompas te herstellen, dat duidelijk onklaar was geraakt.”

Deze zitting was – voorlopig – het laatste hoofdstuk in het harde optreden van de overheid inzake beurshandel met voorkennis. Van de bijna 50 aangeklaagde personen sinds 2009 werden er 46 veroordeeld.

bron: NY Times, Fortune

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Chiesi, Danielle — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.