Bernard Ebbers

Bernard Ebbers (1941 – 2020) maakte van WorldCom het op een na grootste telefoniebedrijf van Amerika, deels door een reeks overnames, waaronder die van MCI (Microwave Communications, Inc.).

Ebbers is een zakenman van Canadese afkomst. Hij studeerde in Mississippi en begon z’n carrière daar bij een hotelketen. In 1983 stapte hij met enkele andere investeerders in het bedrijf Long Distance Discount Services, Inc. (LDDS). Twee jaar later werd hij CEO en nam in 10 jaar zo’n 60 andere telefoniebedrijven over, voordat in 1995 de naam WorldCom werd geïntroduceerd. In 1996 nam WorldCom voor 12 miljard dollar UUnet en haar internetbackbone over.

In 1998 werd een nog veel grotere overname afgerond; die van MCI voor 40 miljard dollar. Ebbers verwierf hier de nodige faam mee. Een voorgenomen overname van Sprint Communications leed schipbreuk door een verbod van Amerikaanse en Europese kartelautoriteiten. Hiermee zou de grootste telecomaanbieder van de VS ontstaan (groter dan AT&T). Gevolg hiervan en van de verliezen in de telecomsector in het jaar 2000 was dat de aandelenprijs van WorldCom onderuit ging.

Ebbers zou geprobeerd hebben de verliezen te verdoezelen door met de cijfers te knoeien en kunstmatig de aandelenprijs te beïnvloeden. Zelf had hij ook nog 400 miljoen dollar geleend van WorldCom voor groeiende margin calls op zijn aandelen. Die aandelen had hij weer gebruikt als onderpand voor leningen voor zijn andere activiteiten (zoals bosbouw en jachtbouw). In april 2002 wordt Ebbers aan de kant gezet.

In datzelfde jaar moet WorldCom bescherming tegen faillissement (Chapter 11 bankruptcy protection) aanvragen. Er wordt bevestigd dat de financiële cijfers niet waarheidsgetrouw zijn. Er blijkt voor zo’n 4 miljard dollar (later 11 miljard) te zijn gefraudeerd. Het werd in die tijd het omvangrijkste faillissement ooit.

In maart 2005 werd hij veroordeeld voor samenzwering, effecten- en boekhoudfraude. Ook Scott Sullivan (CFO), David Myers (Controller), Buford Yates (Hoofd Administratie) worden schuldig bevonden aan de hen ten laste gelegde misdrijven. In juli van dat jaar werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. In september 2006 rijdt hij zelf naar de gevangenis in Oakdale, Louisiana, waar hij op z’n vroegst in juli 2028 op 87-jarige leeftijd weer uitkomt.

Gedupeerde beleggers spanden in 2002 een civiele zaak aan tegen Ebbers en consorten. Drie jaar later bekrachtigt de rechter de overeenstemming die partijen hebben  bereikt. Ebbers en de zijnen betalen ruim 6 miljard dollar plus rente aan de meer dan 830.000 personen en instellingen die aandelen en/of obligaties in WorldCom bezaten ten tijde van de deconfiture. Ebbers deed afstand van een groot deel van zijn bezittingen, waaronder een zeer luxe villa in Mississippi en belangen in een houtfabriek, jachthaven, golfbaan, hotel en duizenden hectaren bosgrond. Naar verluidt hield hij nog zo’n 50.000 dollar over.

WorldCom werd in 2006 voor 7,6 miljard dollar overgenomen door Verizon.

bron: Investigation Discovery, Wikipedia


Reacties

Ebbers, Bernard — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>