Cees Hakstege
Cees Hakstege

Cees Hakstege (1939) bekostigde zelf zijn studie Civiele Techniek en rondde die in 1965 in Delft af. Na zijn studie geeft hij leiding aan de afdeling Wegen bij de provincie Zuid-Holland. Een paar jaar later wordt hij directeur van Openbare Werken en het Grondbedrijf van Alphen aan den Rijn, om in 1975 directievoorzitter te worden van bouwbedrijf Wilma. Daarna is hij tien jaar directeur van het grootste bouwconcern van Nederland, de Hollandsche Beton Maatschappij (HBM).

Bouwfonds vooruit

Op 1 januari 1992 stapt Hakstege over naar het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. Zijn eigen vader heeft hem voorgedragen, waarna president-commissaris Gruijters hem heeft benaderd. Hans Gruijters, oud-minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening deed in 1983 op verzoek van het kabinet onderzoek naar de vastgoedfraude binnen het ABP.

Na zijn aantreden streeft hij ernaar het ambtelijke bedrijf commerciëler en marktgerichter te maken. Ook wil hij met Bouwfonds in het buitenland actief worden; Amerika, Duitsland, Frankrijk. Het benodigde kapitaal moet komen uit een beursgang of van een partner met diepe zakken.
In 1998 spreekt bestuursvoorzitter Simons op de jaarlijkse vastgoedbeurs in Cannes met ABN Amro-bankier Hans ten Cate. Dit legt de basis voor een samenwerking tussen beide partijen en een latere overname van Bouwfonds door de bank.

In 1998, het jaar waarin toezichthouder Gruijters opstapt, volgt Hakstege John Simons op als voorzitter van de raad van bestuur.

Vastgoedman van het jaar 2001

31 mei 2001 groot feest als Hakstege met pensioen gaat.Toespraken van Wiegel (ook nog één dag president-commissaris) die verklapt dat Cees een paar dagen geleden is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, en Rijkman Groenink (jaar daarvoor eigenaar van Bouwfonds geworden). Maar al die honderden vooraanstaande zakenlieden brengen samen slechts enkele tienduizenden guldens bijeen voor het afscheidscadeau aan Hakstege, een donatie voor de bouw van een school in India. Het bedrag was zo mager, dat Bouwfonds het aanvult tot 50.000 gulden, om zo een blamage voor de bestuursvoorzitter te voorkomen.
Op de cover van het jaarboek dat Hakstege eveneens in 2001 uitroept tot vastgoedman van het jaar, prijkt een in goud ingelijst portret van de Bouwfondsvoorzitter tegen de achtergrond van een artist impression van De Hollandse Meester, de grootste kantoortoren in Nederland die Bouwfonds in Zoetermeer zou bouwen.

Na zijn vertrek blijft Hakstege actief in het vastgoed, met name voor Van Vlijmen en geniet nog meer van het varen met het luxe zeiljacht, dat hij in juni 1998 met zijn vrouw Nel ophaalt bij de Zweedse werf Ellös en rechtstreeks naar hun ligplaats in Enkhuizen vaart. Van de aanschafprijs van dik 1,2 miljoen gulden voldeed Van Vlijmen een dag later de laatste betalingstermijn …
Anderhalf jaar later verkoopt Van Vlijmen de Hallberg-Rassy 46 voor 700.000 gulden aan Hakstege. Door een side letter van vaste notaris Jan Carel Kloeck wordt ook direct 500.000 gulden kwijt gescholden. De betaling van de resterende 200.000 gulden over 2 jaar raakt wat in het slop.

Bij zijn start met Cristel Vastgoed richt Van Vlijmen via Rooswyck de kantoorruimte in. Tot 2007 stuurt Hakstege 55 facturen voor een gezamenlijk bedrag van ruim 800.000 euro onder de noemer ‘Eurocenter’ aan Solid Brick van Jack Del Castilho (1950), een goede vriend van Van Vlijmen.

Als hij 2 jaar na zijn pensionering een hartoperatie ondergaat, besluit Hakstege te stoppen met zeilen en om te zien naar een zeewaardig motorjacht. Eind 2004 kan Kremer hem een Grand Banks 42 Heritage van ruim 700.000 euro aanbieden voor 635.000 euro door de gunstige dollarkoers. Als Hakstege niet meer wil betalen dan 600.000 regelt Van Vlijmen ongemerkt dat 35.000 euro aan hem gefactureerd kan worden. De Pieternel krijgt Stellendam als ligplaats.

Uiterlijke schijn bedriegt

Ook tijdens zijn bestuursvoorzitterschap bij Bouwfonds zou Hakstege zich volgens het OM in de latere Klimop-zaak hebben laten trakteren op verbouwingen aan zijn privé villa, aan de huizen van  zoon- en dochterlief en aan het pand Noordeinde 104c in Den Haag. Dat laatste was een privé belegging via zijn investeringsmaatschappij UFA. Alles in opdracht van zijn ondergeschikte Van Vlijmen voor een bedrag dat het Amsterdamse aannemingsbedrijf Labes becijfert op zo’n 450.000 euro.

Als PwC in 2006 in opdracht van Bouwfonds een onderzoek verricht onder alle ex-Bouwfondsdirecteuren, laat Hakstege door zijn vrouw nieuwe facturen maken voor Solid Brick, nu met de omschrijving ‘Interim-management’. Hij vernietigt de oude.
Een andere stroom van steekpenningen loopt via Durell Holding van register accountant en oud-Fortisbankier Menke. Hij betaalt aan Cristel Vastgoed 127.500 euro in opdracht van Van Vlijmen.

Hakstege wordt op 13 november 2007 niet gearresteerd, maar is wel verdachte in wat de vastgoedaffaire gaat heten.

Wel crimineel, geen lid

In de loop van 2008 tuimelt Hakstege ook binnen Bouwfonds van zijn voetstuk. Verklaringen van naaste medewerkers bevestigen de andere bijnaam van Beauty Cees: ‘Smeerkees’. Het OM raamt het totale wederrechtelijk verkregen voordeel dat hij van of via Van Vlijmen heeft ontvangen op meer dan 1,6 miljoen euro. Najaar 2009 wordt hij beschouwd als lid van een criminele organisatie. In het Klimop-proces de verdachte met de hoogste functie.

Begin 2009 doet de huidige eigenaar van Bouwfonds, Rabo Vastgoedgroep, bij het OM aangifte van oplichting en fraude door haar voormalige topman. Een ongekende stap voor een bedrijf. Kort na de invallen in november 2007 heeft de Rabodochter toch maar het portret van Cees Hakstege van de muur gehaald en de Hakstegezaal omgedoopt in Vijverzaal.

Hakstege kwam er eind januari 2012 bij de uitspraak in de rechtbank van Haarlem vanaf met een taakstraf van 240 uur. Zijn straf viel fors lager uit dan de vier jaar cel die tegen hem was geëist, omdat hij eerder al werd vrijgesproken van deelname aan twee criminele organisaties.

bron: De Vastgoedfraude (Vasco van der Boon & Gerben van der Marel, Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2009), NOS


Reacties

Hakstege, Cees — 2 reacties

  1. Wel knap dat zijn vader hem heeft voorgedragen bij het Bouwfonds in 1992. Die was toen namelijk al jaren dood!

  2. Deze figuur heeft nog meer op zijn kerfstok!!!!
    Bewust of onbewust is niet weergegeven dat hij ook nog
    een hoge functie had bij van de BERG Kabelwerken in Zwammerdam!!!
    Dat was na zijn tijd als Wethouder van afdeling Grondzaken in
    Alphen aan den Rijn.
    Een nader onderzoek zal ook hier (indien mogelijk) tot duistere
    praktijken kunnen leiden!!!!
    Ik denk hier bij aanbestedingen tijdens zijn Wethoudersschap en daarna!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>