Rajat Gupta
Rajat Gupta

Rajat Kumar Gupta (1948) is een gelouwerde Indisch-Amerikaanse topmanager, die toch werd meegesleept in het proces van Raj Rajaratnam en zijn Galleon Group. Ook Gupta werd ervan beschuldigd informatie aan hem te hebben doorgespeeld over Procter & Gamble en over een voorgenomen deelname van Goldman Sachs voor 5 miljard dollar in het beleggingsvehikel Berkshire Hathaway van Warren Buffet, toen hij bestuurslid was bij deze bedrijven.

Gupta werd in juni schuldig bevonden door een federale jury. Op 18 oktober 2012 doet rechter Jed Rakoff in Manhattan uitspraak. De SEC heeft nog een civiele zaak tegen hem lopen.

Volgens de aanklagers lekte Gupta informatie aan Rajaratnam, omdat hij diens hulp nodig had bij een nieuw fonds en ook wilde delen in de buitensporige winsten van Galleon. Gupta was de beoogd voorzitter van Galleon’s internationale beleggingsfonds.

Rajat is zoon van een journalist en onderwijzeres. Zijn vader werkte voor twee kranten, zette zich in voor de onafhankelijkheid van India en belandde een paar keer in de gevangenis vanwege z’n activisme. Z’n moeder gaf les op een Montessori school. Toen Rajat 5 jaar was, verhuisde het gezin naar New Delhi.

Toen Rajat 18 was, stierven zijn beide ouders, waarna een ongetrouwde tante zich over hem en de andere kinderen ontfermde. Hij was kapot van z’n vaders dood en stortte zich volledig op z’n opleiding om toch maar vooral een beurs te bemachtigen voor de Modern School, een van de weinige Engelstalige westerse scholen in India. Bij z’n toelating tot de Indian Institute of Technology behoorde hij tot de beste 20 van de vele tienduizenden die het toelatingsexamen deden.

Z’n eerste baan wees hij af voor een plek op Harvard. Daar eindigde hij in 1973 als Baker Scholar, een onderscheiding voor de 5% beste studenten bij hun afstuderen. Hij kon gelijk aan de slag bij McKinsey in New York, waar hij in 1980 partner werd. Vier jaar later was hij directeur van de Scandinavische vestigingen, om in 1987 over te stappen naar het kantoor in Chicago. Onder zijn leiderschap vanaf 1994 groeide de consultancy firma snel. Gedurende zijn drie termijnen als voorzitter – het door hem ingestelde maximum – groeide de omzet van 1,2 naar 3,4 miljard dollar en het aantal partners steeg naar bijna 900.

Na in 1997 met pensioen te zijn gegaan reisde hij veel naar India, op zoek naar investeringsmogelijkheden voor New Silk Route, een bedrijf dat hij had opgezet met Rajaratnam en anderen. Ook bezocht hij over de hele wereld de bedrijven en non-profit instellingen waar hij in het bestuur zat.

In april 2008 waren zijn bezittingen ruim 84 miljoen dollar waard, zoals zijn bankier getuigde tijdens de rechtszaak. Anderen houden het op meer dan 125 miljoen. In ieder geval genoeg om later de kosten van zijn verdediging terug te betalen aan Goldman Sachs en Procter & Gamble, die ze nu voorschieten.

bron: Wikipedia, Bloomberg, The New York Times

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Gupta, Rajat — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.