In 2007 splitste Man Financial zich af van Man Group, ging naar de beurs en nam als naam MF Global aan.

In 2008 moest een voorziening van ruim 140 miljoen dollar worden getroffen, nadat een termijnhandelaar onfortuinlijk en ver boven z’n limiet had gehandeld. Hiervoor en voor een losstaande misstap bij de termijnhandel in gas in 2003, kreeg MF Global een boete van 10 miljoen dollar van de CFTC. Beursbedrijf CME voegde daar nog een boete van 495.000 dollar aan toe.

In oktober 2011 werd aan CME en de CFTC gemeld dat er honderden miljoenen dollars van rekeningen van cliënten zoek waren. Volgens de latere curator zou het zelfs om een bedrag van 1,6 miljard dollar gaan. MF Global had nogal zwaar ingezet op Zuid-Europese staatsobligaties en had steeds meer geld nodig ter ondersteuning van die posities.

In de laatste week van oktober moest opnieuw een fors kwartaalverlies bekend worden gemaakt. Reden voor Moody’s en Fitch om de rating te verlagen naar junk. CEO Jon Corzine, voormalig CEO van Goldman Sachs, gouverneur en senator ging naarstig op zoek voor zijn in zwaar weer verkerende bedrijf. De handel in aandelen MF Global werd stil gelegd en er werd bescherming tegen faillissement aangevraagd. Meer dan 1.000 medewerkers werden zonder verdere betaling van loon of bonussen ontslagen, waarvan er 200 weer werden aangenomen voor de afwikkeling van het faillissement.

Financieel deskundigen en politici waren het erover eens dat MF Global over onvoldoende eigen kapitaal beschikte en met een veel te grote hefboom werkte. Dit bewees eens te meer dat er snel aanvullende en strengere regelgeving nodig was voor dit type bedrijven.

Jon Corzine

In artikelen van Bloomberg en de New York Times wordt gewezen naar Corzine als veroorzaker van de demise. Hij staat bekend als iemand die risico bepaald niet schuwt en waarschijnlijk zelf opdracht heeft gegeven voor het innemen van de gewraakte posities in schuldpapier van PIIGS-landen en voor het gebruik van gelden van cliënten voor het maskeren van verliezen en het terugbetalen van kortlopende leningen aan bijvoorbeeld JP Morgan. Zelf gaf hij aan nooit expliciet opdracht te hebben gegeven aan kasbeheerder Edith O’Brian voor de betalingen.

Corzine nam in november 2011 ontslag.

Inmiddels doen diverse autoriteiten onderzoek in deze zaak, zoals de CFTC, SEC en FBI. Hoewel er nog geen aanklacht ligt en nog geen arrestaties zijn verricht, is het zeer waarschijnlijk dat er op afzienbare termijn rechtszaken zullen beginnen tegen voormalige bestuurders en medewerkers van MF Global.

bron: Wikipedia, Bloomberg, New York Times

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

MF Global — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.