In 2008 startte een onderzoek naar Robertico ‘Robbie’ dos Santos, die werd verdacht van belastingontduiking, witwassen en valsheid in geschrift. Robbie dos Santos – halfbroer van minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) – wordt algemeen gezien als één van de hoofdfinancierders van premier Gerrit Schotte’s MFK-partij. Daarvoor zou hij zijn beloond met een lidmaatschap in de Raad van Bestuur van Fundashon Wega di Númber Kòrsou (de toezichthouder op de verkoop van legale loten) voor zijn broer Luigi dos Santos.

Robbie's Lottery Robbie dos Santos

In Juli 2011 vonden er huiszoekingen plaats in woningen en kantoren op Curaçao en St. Maarten. Daarnaast waren er ook invallen in de woningen van Dos Santos en van zijn medeverdachte Kenneth L. Het Recherche Samenwerkingsteam (RST) werkte al enige tijd met bijstand van het Team Inlichtingen & Opsporing (TIO) aan dit onderzoek genaamd ‘Bientu’ (Wind). Overal werden documenten in beslag genomen.

Behalve Dos Santos en L. werden ook een aantal aan hen gelieerde rechtspersonen, waaronder de Caribbean Investment Group Ltd en Jamaroma Lotteries NV als verdachten aangemerkt door het OM. Officieuze bronnen melden verder de eventuele betrokkenheid bij mogelijk illegale praktijken van Francesco Corallo die met zijn Atlantis Worldgroup casino’s heeft op de twee eilanden.

Tegoeden Robbie dos Santos in VS bevroren

In april 2012 werd Dos Santos aangehouden voor ondervraging en werd in Washington beslag gelegd op ruim 30 miljoen dollar aan banktegoeden bij UBS Financial Services in Miami. Het betrof rekeningen van drie van zijn vennootschappen: Ponsford Overseas Ltd., Carribean Investment Group Ltd. en Tula Finance Ltd. De beslaglegging gebeurde op verzoek van het OM op Curaçao, dat becijferde dat Dos Santos sinds 2004 al zo’n 52 miljoen dollar zou hebben verdiend – en weggesluisd – met zijn kansspelen.

In mei 2012 blijkt minister Elmer Wilsoe (Justitie) een brief te hebben gestuurd naar Washington, met het verzoek om de bevriezing van de banktegoeden van Robbie dos Santos op te heffen. Eerder had Wilsoe in het Antilliaans Dagblad laten weten dat hij ‘dit niet kan’ en het ‘niet zijn taak is’. Daarnaast gaf het Openbaar Ministerie aan niks te weten van de brief of het verzoek van Wilsoe. De brief was gericht aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en procureur-generaal Eric Holder. Daarin verzocht Wilsoe om bevriezing van de tegoeden van Ponsford Overseas Ltd. en Tula Finance Ltd. op te heffen.
In het licht van de Rijksministerraad moest Wilsoe de brief op last van minister Spies intrekken.
Ook aan procureur-generaal Piar had Wilsoe een brief verzonden met de opdracht om het strafrechtelijk onderzoek naar Dos Santos stop te zetten.

Een maand later diende het volgende ‘schandaal’ zich alweer aan. Robbie Dos Santos zou volgens het Antilliaans Dagblad achter het plan zitten van Chris van Assendelft van Wijck om een grote boulevard voor Pietermaai en een deel van de Penstraat aan te leggen. De krant baseerde zich op een strikt vertrouwelijk rapport van een recherchebureau. Het rapport suggereert dat, behalve broer Luigi dos Santos en halfbroer minister Jamaloodin, Robbie dos Santos het Kiki Beach-project steunt, om zwart geld wit te wassen. In diezelfde week deden negen schuldeisers een faillissementsaanvraag tegen Van Assendelft Van Wijck.

Uitspraak Bientu-zaak

Begin augustus 2012 werd het onderzoek in de strafzaak tegen loterijbaas Robbie dos Santos afgerond. Het proces-verbaal werd aangeboden aan het Openbaar Ministerie, maar het zou nog tot december 2015 duren voordat de rechtszaak van start ging. Begin maart 2016 hoorde hij 4 jaar tegen zich eisen, waarvan 1 voorwaardelijk en het verbeurd verklaren van al het in beslag genomen geld en 55 bankrekeningen.

Begin april 2016 werd Robbie dos Santos veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2 jaar en het betalen van ruim 36 miljoen euro voor ondermeer witwassen, belastingfraude en valsheid in geschrift. De vennootschappen Jamaroma Lotteries, The Money Game en Administratiekantoor Dollar kregen gezamenlijk een boete van ruim 60.000 euro.

De zaak Maximus

Bij de moord begin mei 2013 op de Pueblo Soberano politicus Helmin Wiels werd er over gespeculeerd dat Dos Santos een mogelijke opdrachtgever kon zijn, iets wat hij zelf met klem ontkende. In de zaak Maximus, het onderzoek naar de opdrachtgevers tot de moord, werd eind juli 2014 eerst George Jamaloodin vast gehouden, enkele dagen later gevolgd door de aanhouding van Robbie dos Santos. Onder leiding van de rechter-commissaris vonden huiszoekingen plaats bij een woning in Brakkeput en bij het hoofdkantoor van Robbie’s Lottery in Dominguito.

bron: Antilliaans Dagblad, Versgeperst.com, FTM (Jacob Gelt Dekker, Eric Smit), RNW, DolfijnFM, AMLABC.com, Caribisch Netwerk (Jean Mentens, Anneke Polak), de Volkskrant (Charlotte Huisman)


Reacties

Santos, Robertico dos — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>