Vermoorde Wiels wilde corruptie aanpakken

Helmin Wiels

Helmin Wiels

De op 5 mei 2013 vermoorde politicus Helmin Wiels – op het strand bij Marie Pompoen getroffen door vijf kogels – was tot vlak voor zijn dood bezig met fraudebestrijding op Curaçao. Dat bleek uit een brief die de leider van Pueblo Soberano vorige week naar het Openbaar Ministerie en de vier ministers op het eiland stuurde. In de brief stelde Wiels (1958) mogelijke overtredingen van telecombedrijf United Telecommunication Services (UTS) aan de orde. De bewuste brief werd gepubliceerd in het Antilliaans Dagblad.

In zijn brief stelde Wiels 31 vragen over de ‘SMS-loterijen’, een samenwerking tussen semi-overheidsinstelling UTS en lotenverkopers op Curaçao en Sint-Maarten; beschikken ze over de benodigde vergunningen, houden ze zich aan de wet en dragen ze netjes belasting af? Hij noemt daarbij ook de naam van gokbaas Robbie dos Santos. Die geldt als een belangrijke geldschieter van ex-premier Gerrit Schotte en werd vorig jaar gearresteerd op verdenking van witwassen, valsheid in geschrift en fiscale fraude.

Dos Santos heeft op zijn beurt laten weten het onbegrijpelijk te vinden dat ‘men hem verdenkt’. In een brief aan de media schreef hij dat rationeel nieuws wordt vervangen door beweringen die de roddels ondersteunen. “Ik ben een rustig persoon die gelooft in God. Alles wat met geweld heeft te maken keur ik ten strengste af.”

Wiels had het Openbaar Ministerie al gevraagd onderzoek te doen naar de betrokkenheid  van het lokale telefoniebedrijf UTS en het bedrijf van lottobaas Dos Santos. UTS leende zich volgens Wiels voor illegale nummerverkoop door het gsm-netwerk beschikbaar te stellen aan Robbie’s Lottery. ‘Een klant koopt beltegoed en het beltegoed wordt omgetoverd tot contant geld, wat op een bankrekening in Sint-Maarten belandt op naam van Radcom Incorporated NV’, zei Wiels tegenover Versgeperst.com.

Robbie's Lottery logoWiels vond het onverteerbaar dat uitgerekend een overheids-NV nummers verkoopt voor een loterij via sms. ‘Andere verkopers, die een vergunning hebben, hebben de overheid in het verleden gevraagd om nummers te mogen verkopen via sms. Ze hebben van de overheid nul op het rekest gekregen.’ Eén van de redenen was dat minderjarigen dan ook mee konden doen aan de loterij. Nu blijkt dat alsnog te kunnen. ‘Het is een totale wantoestand’, vond Wiels.

Per maand zou er volgens Wiels ongeveer 2,5 miljoen naar het buitenland gaan. Toezicht op deze geldstroom is er niet. In een recent gesprek met Versgeperst.com zei hij: ‘Ik ben verbaasd. Als je geld naar het buitenland overmaakt, moet je per kwartaal een overzicht daarvan indienen bij de Centrale Bank. Dat gebeurt niet.’

Als er inderdaad sprake is van fraude in deze samenwerking, dan zou volgens Wiels de overheid vele tonnen aan belastinggeld zijn misgelopen.

bron: NRC (Marcel Haenen, Danielle Pinedo), Versgeperst, NOS (Gerri Eickhof), Obsession-magazine

Reacties zijn gesloten.