TeliaSonera

Het Zweeds-Finse TeliaSonera, voor circa 40% eigendom van de Zweedse staat, zou in 2007 tussen de 230 en 300 miljoen dollar hebben betaald aan een tussenpersoon om als mobiele operator aan de slag te mogen in Oezbekistan. Het bedrag zou zijn betaald aan het bedrijfje Takilant, domicilie houdend in Gibraltar en eigendom van Gayane Avakyan. TeliaSonera kwam in het bezit van Ucell, een mobiele operator met circa 500.000 abonnees en zegde toe een licentie en 3G-frequenties te zullen kopen.

De van oorsprong Armeense Gayane Avakyan (1983) wordt beschouwd als een vertrouwelinge van Gulnara Karimova, de oudste  dochter van president Islam Karimov. Zo was ze directeur van “House of Style”, een modezaak die Karimova in 2003 startte in Tashkent. Volgens een in Frankrijk in ballingschap levende politiek analist bestiert Gayane Avakyan sinds enkele jaren de financiën en het vermogen van de presidentsdochter.

De zaak kwam in april 2012 in de openbaarheid toen TeliaSonera bevestigde aan geheime diensten toegang te hebben gegeven tot haar computersystemen in Azerbeidzjan, Oezbekistan en Belarus. Onderzoek van de Zweedse televisie daarna wees uit dat het door TeliaSonera genoemde bedrag niet voorkwam in de boeken van Takilant. In Londen kwam de BBC tot dezelfde conclusie na een onderzoek naar een aan Takilant gelieerd bedrijf in het Verenigd Koninkrijk.

Tegelijkertijd verscheen Takilant op de radar van het Money Laundring Reporting Office (MROS) in Zwitserland, doordat bankiers van de Lombard Odier Bank in Genève Bekzod Ahmedov op de lijst met gezochte personen van Interpol zagen staan. Hij werd verdacht van grootschalige fraude in Oezbekistan, maar was ook de grote baas bij mobiele provider Uzdunrobita, dat eigendom was van Gulnara Karimova.

Kort daarop werden in Genève Shohruh Sobirov en Alisher Ergashev, managers van Coca-Cola Uzbekistan, gearresteerd. Met ogenschijnlijk vervalste documenten probeerden zij toegang te krijgen tot bankrekeningen van Takilant. Het Zwitserse OM startte toen een onderzoek naar witwassen en bevroor diverse bankrekeningen van Takilant met daarop honderden miljoenen dollars.

Naar aanleiding van de onderzoeken in diverse landen, de uitzendingen van het TV-programma ‘Uppdrag Granskning’ (Mission: Investigate) in Zweden en de vele berichtgeving, zag Lars Nyberg, CEO van TeliaSonera, zich begin februari 2013 genoodzaakt af te treden. Onderzoek door advocatenkantoor Mannheimer Swartling had bovendien aan het licht gebracht dat interne controles op mogelijke corruptie tekort hadden geschoten. Bestuursvoorzitter Anders Narvinger omschreef de kritiek als zeer fors en gaf toe dat de eigen regels niet waren nageleefd. Er had een diepgravender onderzoek moeten plaatsvinden bij het lokale bedrijf. Hij ontkende evenwel met klem dat er steekpenningen waren betaald of dat er sprake zou zijn van witwassen.

In mei van dit jaar kreeg TeliaSonera veel kritiek als hoofdsponsor van het Eurovisie songfestival in Malmö. Zangeres Loreen had zich in Baku, Azerbeidzjan, vorig jaar nog uitgelaten over de schendingen van de mensenrechten in het land en kritiek geuit op de Belarussische president Aliaksandr Lukashenka.

Gulnara Karimova en Gayane Avakyan
Gulnara Karimova en Gayane Avakyan
bij de Christian Dior Paris Fashion Week 2012

Gulnara Karimova (1973), tevens pop-diva en actief in de modewereld, zou niet alleen van TeliaSonera geld hebben ontvangen. Ook het Russische Vimpelcom en MTS – de grootste mobiele operator in Rusland – zouden samen 400 miljoen dollar hebben neergeteld voor toegang tot de Oezbeekse mobiele telecommarkt. Ook betaalde Vimpelcom in 2006 voor de volledige overname van Unitel. In 2007 zou het bedrijf voor 20 miljoen dollar een belang van 33% hebben verkocht in Freevale Enterprises op de Britse Maagdeneilanden, dat op haar beurt een belang van 21% had in Unitel. In 2009 kocht Vimpelcom dat belang terug voor een bedrag van iets meer dan 55 miljoen dollar.

MTS betrad de Oezbeekse telecommarkt in 2004 met de aanschaf van een meerderheidsbelang in Uzdunrobita voor 121 miljoen dollar, met een optie tot verkrijging van de resterende aandelen in 2006. Deze overeenkomst werd aangegeaan met Swisdorn Ltd., gevestigd op hetzelfde adres in Gibraltar als Takilant. Volgens de Zweedse krant Tidningarnas Telegrambyrå is Rustam Madumarov, zanger van de band Dodo en geliefde van Gulnara Karimova, eigenaar van het bedrijf.

bron: BBC, Bloomberg, UZNews, FerghaneNews, Charter97

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

TeliaSonera — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.