Marc Rich ©Forbes

De ‘koning van de grondstoffenhandel’ woonde sinds 1983 in Zug, Zwitserland. Marc Rich (Marc David Reich) werd in 1934 geboren in een joods gezin in Antwerpen, dat in de oorlog emigreerde naar de VS.  Op z’n twinitgste ging hij aan het werk bij Phillips Brothers, een internationale grondstoffen-handelaar. In 1973 startte hij z’n eigen bedrijf, Marc Rich & Co, het latere Glencore.

Hij was de uitvinder van de daghandel in olie en incasseerde zijn eerste miljard dollar aan winst gedurende de tweede oliecrisis van 1979. Gezocht door de Amerikaanse justitie voor handel met Iran en belastingontwijking, vluchtte hij in 1983 naar Zug, waar de belasting het laagst is van heel Zwitserland.

Rich – de meest gezochte witteboordencrimineel in de geschiedenis van de VS – kreeg in 2001 een omstreden presidentieel pardon van Bill Clinton op diens laatste dag “in office”, tegen een schikking van 100 miljoen dollar.
Rich is dan al de ongekroonde koning van Zug, waar 10.000 internationale ondernemingen gevestigd zouden zijn, grofweg 1 bedrijf op elke 2 inwoners. Hij liet zich zelden zien, maar was constant onderwerp van gesprek; zijn transacties waren vaak even legendarisch als scandaleus.

In de laatste kwarteeuw van het tweede millennium beklonk hij deals met iedereen; van communistische bureaucraten tot derde wereld dictators en Iraanse ayatollahs. Veel van zijn handelspraktijken die staan vermeld in de aanklacht van het Southern District in New York – handel met paria-staten, marktmanipulatie voor eigen gewin, aan het oog onttrekken van winsten in een woud van offshore maatschappijen – heeft hij hier geperfectioneerd, zowel voor- als nadat hij in aanvaring kwam met de Amerikaanse autoriteiten.

De landen waarmee Rich handel dreef, horen allemaal thuis op een overzicht van schurkenstaten: Iran gedurende de gijzelingscrisis (1979-1981), Zuid-Afrika in het apartheid tijdperk, het Joegoslavië van Slobodan Milosevic, Noord-Korea, het Libië van Moammar Gaddafi en de Sovjet Unie ten tijde van Brezhnev.

Eind juni 2013 overleed Marc Rich op 78-jarige leeftijd in Zwitserland en werd begraven in Tel Aviv.

In oktober 2009 verscheen het boek “The King of Oil – the Secret Lives of Marc Rich” van de Zwitserse journalist Daniel Ammann.

bron: War in Iraq, Wikipedia

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Rich, Marc — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.