Berooid reisde de werkloze Charles Blazer – vertrokken bij de noodlijdende American Soccer League – in 1989 naar Trinidad en Tobago, waar het Amerikaanse voetbalteam speelde in de voorrondes van het wereldkampioenschap. Hij haalde zijn vriend Jack Warner over om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van de CONCACAF (Confederation of North and Central American and Caribbean Football). Blazer zou zijn campagneleider zijn. 

Deze federatie was decennia lang gedomineerd door Mexico en Centraal-Amerikaanse landen, waar voetbal wel populair was. Blazer begreep dat hij dankzij dezelfde volledige democratie als binnen de FIFA (one man one vote) via het Caribische eilandenrijk een gooi naar de macht kon doen. Warner won de verkiezingen en stelde Blazer aan als zijn rechterhand. Al snel verhuisde het hoofdkantoor van Guatemala City naar de Big Apple.

Hillary Clinton en Chuck blazer
Hillary & Chuck

Dit zou het begin vormen van een periode waarin voetbal zich een plaats zou verwerven naast typisch Amerikaanse sporten als honkbal, basketbal en football, grotendeels op het conto van de tomeloze inzet en het zakelijke inzicht van Blazer, getuige het binnenhalen van het WK 1994. In 2014 verkocht de Major League Soccer (MLS) de uitzendrechten voor 720 miljoen dollar over 8 jaar (de NFL vangt ter vergelijking 5 miljard dollar per jaar). Het team van de VS is inmiddels een geduchte tegenstander op het wereldtoneel en na basketbal is voetbal de meest beoefende sport in Amerika. Blazer was ook betrokken bij de opzet van toernooien als de Gold Cup en de Confederations Cup en trad in 1997 als eerste Amerikaan toe tot het uitvoerend comité van de FIFA. Ook daar propageerde hij een meer zakelijke benadering en het in eigen hand houden van de uitzendrechten, waarmee de wereldvoetbalbond veranderde in een goed draaiende geldmachine.

Mr. 10 percent

Zakelijk gezien had Charles “Chuck” Blazer (1945 – 2017) het ook voor zichzelf goed geregeld. Met Warner had hij – via zijn bedrijfje Sportvertising – afgesproken 10% op te strijken van allerhande lucratieve deals, waarmee hij tot 2011 meer dan 20 miljoen dollar verdiende, vooral ondergebracht in belastingparadijzen. De CONCACAF bekostigde appartementen voor hem in New York, Miami en op de Bahamas. Zijn katten hadden in de Trump Tower een eigen appartement.

In 2000 bezat Kirch Media de uitzendrechten voor het WK en zette met Chuck Blazer – deze keer via zijn bedrijf MultiSport Games Development Inc. – een joint venture op om gokken op de wedstrijden via de TV mogelijk te maken. Blazer stak er 6 miljoen dollar van zijn CONCACAF in en wist voor 1,5 miljoen dollar andere investeerders te interesseren. Het interactief gokken via de TV kwam niet van de grond en in 2002 ging Kirch Gruppe failliet. Maar in 2001 had Sepp Blatter wel aangegeven dat er een “code of conduct” moest komen om dit soort constructies voortaan te voorkomen (!).

Warner, Blatter en Chuck Blazer
Warner, Blatter en Chuck Blazer

De goedlachse corpulente Blazer met zijn grote baard en wilde haardos reisde voor de FIFA business class de wereld rond en liet zich graag op de foto zetten met beroemdheden als Vladimir Poetin, prins William, Bill Clinton, paus Johannus Paulus II en Nelson Mandela. Op zijn blog deed hij verslag van het luxe leven van een FIFA-bobo.

Jack Warner en Chuck Blazer zetten ondergang Blatter in gang

In 2011 lijkt Blazer’s mojo op te raken. De vriendschap met Warner was bekoeld en als hij ontdekt dat Jack op Qatar heeft gestemd en niet op de VS, beschuldigt hij hem en Mohamed Bin Hammam van het ronselen van stemmen om de kandidatuur van de laatste voor het presidentschap te steunen. Enkele maanden later werd ‘klokkenluider’ Blazer evenwel zelf beschuldigd van machtsmisbruik en zelfverrijking. Nog voor het einde van dat jaar kondigde “Mr. 10 percent” zijn vertrek aan bij de CONCACAF.

Intussen toonden de FBI en de IRS een groeiende belangstelling voor hetgeen zich in de top van de federatie afspeelde. Niet alleen vanwege het vermoeden van corruptie, maar ook omdat Blazer geen cent belasting betaalde. De IRS en de FBI boden hem de keus: direct achter de tralies of meewerken als informant in het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA en de CONCACAF. Blazer koos voor het laatste en nam bijvoorbeeld tijdens de Olympische Spelen van 2012 gesprekken op die hij voerde met andere voetbalofficials.

Zelf bekende Blazer al in november 2013 tegenover de Amerikaanse justitie schuld aan onder meer omkoping, belastingontduiking en witwassen. Zo zou er – volgens het rechtbankverslag uit 2013 – bij de toewijzing van het WK in 2010 in Zuid-Afrika sprake zijn geweest van omkoping en heeft Blazer rond het WK in 1998 in Frankrijk steekpenningen aangenomen. Volgens de Amerikaanse justitie is met de fraude en corruptie, die over een periode van 24 jaar werd uitgevoerd, een bedrag van ruim 150 miljoen dollar gemoeid. Tevens zou Chuck Blazer steekpenningen en smeergeld hebben geaccepteerd bij de verkoop van uitzendrechten en andere rechten bij minimaal vijf edities van de Gold Cup, het belangrijkste toernooi voor de landenteams van de CONCACAF.

Na een onderzoek door de ethische commissie werd Blazer begin juli 2015 door de FIFA voor het leven geschorst van alle voetbal-gerelateerde activiteiten. 

bron: NOS, Buzzfeed (Ken Bensinger), LA Times (Houston Mitchell), NY Daily News (Teri Thompson, Mary Papenfuss, Christian Red, Nathaniel Vinton), BBC, Wikipedia, Dagblad v/h Noorden

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Blazer, Chuck — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.