Monique van Hal Scheffer
Monique van Hal Scheffer

Voormalig advocate Monique van Hal Scheffer (1960) werd begin oktober 2014 veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf voor oplichting, verduistering, witwassen en valsheid in geschrift. Tevens werd de vordering van de stichting Woonvisie voor een bedrag van 740.000 euro toegewezen alsmede een schadevergoeding voor de juwelier van wie een rekening van 130.000 euro nooit werd betaald. Ook woningbouwcorporatie Casade, die voor liefst 3,6 miljoen het schip in ging, handhaafde haar vordering.

Van Hal Scheffer werd op 4 juni 2012 aangehouden in haar woonplaats Soesterberg. Ze werd ervan verdacht woningbouwcorporaties te hebben opgelicht door uitspraken en brieven van de Raad van State te vervalsen. Ze zou documenten zodanig hebben gemanipuleerd dat de woningcorporatie dacht dat het voorschotten of depots moest overmaken.

Op die manier had ze volgens de deken in korte tijd miljoenen op haar (kantoor)rekeningen gekregen. Ze zou het geld onder meer hebben gebruikt om luxe goederen te kopen. Deze spullen, of een deel daarvan, zijn in beslag genomen bij huiszoekingen in Van Hal Scheffers kantoor in Den Haag en in haar woonhuis. De Raad van Discipline van de advocatenorde schorste de advocate voor onbepaalde tijd.

Jos van Hal was volgens Scheffer boze genius

Haar man, statenlid voor de PVV in de provincie Utrecht, trad later die week af. Enkele dagen later werd het levenloze lichaam van Jos van Hal Scheffer gevonden in een bos bij Zeist, niet ver van hun villa in Soesterberg. Hij vervulde geen formele rol bij het advocatenkantoor van zijn vrouw, maar zou zich wel hebben beziggehouden met acquisitie en administratie. In juni 2013 zou Monique van Hal Scheffer voor de rechtbank in Den Haag verklaren dat ze was bezweken onder jarenlange mishandeling, bedreiging en afpersing door haar man en dat hij haar dwong om cliënten miljoenen euro’s afhandig te maken.

Onder de stukken die de advocate zou hebben vervalst, zijn volgens de deken ”beslissingen en correspondentie van juridische instanties als rechtbanken, Raad van State en van de Haagse Orde van Advocaten”. De zaken waarin de vrouw zou hebben gefraudeerd, waren ”veelal grote langlopende zaken van cliënten met wie Van Hal Scheffer vaak een langdurige vertrouwensrelatie had”.

Woningcorporatie Casade uit Waalwijk deed aangifte van fraude tegen de Haagse advocate. Casade werd voor meer dan 3,5 miljoen euro gedupeerd. Een rechtszaak waar Van Hal Scheffer voor Casade aan werkte, werd overgenomen door een ander advocatenkantoor, nadat zij in juli 2012 werd geroyeerd en haar kantoor failliet werd verklaard.

Monique van Hal Scheffer Advocaten
Scheffer Advocaten

De fraudezaak kwam in maart 2012 aan het rollen doordat tweedejaars studente rechten Leontien Houweling als stagiaire onregelmatigheden in declaraties ontdekte en medewerkers van Van Hal Scheffer de zaak bij de deken aankaartten. Direct na de melding heeft de deken onderzoek gedaan op het advocatenkantoor, waarbij dossiers in beslag zijn genomen. ”Dat leverde een eerste aanwijzing op van de juistheid van de signalen”, aldus deken Van Win. Eind mei kreeg Van Win ook nog te horen dat bepaalde stukken die hij in handen had gekregen, waren vervalst.

Daarop stapte Van Win naar het Openbaar Ministerie (OM), dat op 4 juni een inval deed waarbij de deken aanwezig was. Diezelfde dag meldde Van Hal Scheffer zich bij de politie, waar ze een bekentenis heeft afgelegd, aldus Van Win.

Tijdens de regiezitting in november 2012 verzocht Theo Hiddema, raadsman van Van Hal Scheffer, de rechtbank om aanhouding van de zaak. Volgens hem moest er wel iets met haar aan de hand zijn: jarenlang voerde ze een vlekkeloze en succesvolle praktijk en dan blijkt achteraf dat ze vanaf 2008 opeens alles op het spel zette. Een persoonlijkheidsonderzoek leek hem absoluut nodig om meer inzicht te krijgen in haar beweegredenen.

Na vijf jaar geschrapt van tableau

Scheffer werd in februari 2017 in hoger beroep veroordeeld tot 40 maanden cel wegens oplichting van meerdere cliënten, verduistering van hun geld, valsheid in geschrift en gewoontewitwassen, dit alles in de periode april 2008 – juni 2012. Verder moest Scheffer via de Nederlandse Staat schadevergoedingen van bijna vier miljoen euro betalen aan onder meer Casade Woonstichting en Stichting Woonvisie.

In oktober van dat jaar werd de voormalig advocate door de Raad van Discipline in Den Haag geschrapt van het tableau, ondanks een nog lopende procedure bij de Hoge Raad. Scheffer scheen niet uit te sluiten na haar gevangenisstraf weer aan de slag te willen als advocaat; dat zag de Raad niet zitten. Daarmee zou “het vertrouwen in de advocatuur ernstig worden ondermijnd”.

bron: Advocatie.nl (Sanne van Brunschot, Joris Rietbroek), NOS, NU.nl, NRC (Esther Rosenberg, Merel Thie)


Reacties

Hal Scheffer, Monique van — 2 reacties

  1. Ik heb voor 2008 Monique Van Hal Scheffer en haar man Jos meegemaakt tijdens mijn projecten. Dit koppel had zich als een tumor naar binnen gevreten bij een woning coorperatie in Rijswijk. Het management (oud directeur en hoofd vastgoed) werden totaal ingepakt en overruled door deze mevrouw en haar man. Het extreemm hautaine gedrag van Monique en de doorzichtige geldgedreven acties van dit koppel viel meteen op. Er werd onbeperkt gedeclareerd( werd door hoofd en diecteur geaccpteerd) in elke zaak werd geprobeerd om naar de rechter te gaan of de boel te laten escaleren: puur omzet gedreven! Voorstellen om eens met andere juristen te werken werden altijd afgeslagen etc. Dus mevrouw Monique van Hal en haar man Jos waren voor 2008 al zeer immoreel bezig, ondanks dat ze beweerde dat ze 50 man indienst had (had toen 1 partime medewerkster en een samenwerking met 2 andere advicaten hadden wij al snel door dat Scheffer advocaten een windei was. Daarnaast verkondigde ze dat ze vennoot bij Loyens Loeff was geweest: ook een leugen! Dus dat zij een succesvol advocaat was is pure nonsens.

    • Helemaal geen goed juriste. Ze zat bij Ahold in de tachtiger jaren en daar meldde zij zich ziek en gaf ook aan dat “ze niet meer lang te leven had”. Dit werd uitgezocht door de bedrijfsarts en er kwam uit dat ze niet eens ziek was, ze werd ontslagen. Vervolgens is ze nog bij twee advocatenkantoren in dienst geweest. Zoals inderdaad bij Loyens en Loeff, maar die wilden haar echt niet meer hebben, er klopte teveel niet. Met haar cv kwam ze niet meer bij een ander kantoor waarna ze voor zichzelf moest beginnen direct na milennium. Ze begon aan de Haagse Laan Copes van Cattenburgh en een paar jaar later kwam ze aan de Dr. Kuyperstraat in Den Haag en ze hield er ook nog een kantoor in Den Bosch en Amersfoort op na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>