Het fonds Golden Sun lokte beleggers om te investeren in een golfresorts met luxe villas en een hotel in Turkije. Aangeboden door het in 2006 door Olaf Baartmans (1968) opgerichte Hooghuys & Versteeghe (een sjieke naam als label). Met een minimuminleg van 50.000 euro wist je je verzekerd van een rendement van ruim 12,5%.

In juni 2007 wint Treinvestments een kort geding tegen Golden Sun. Het prospectus blijkt  grotendeels gekopieerd. Als er drie maanden later geen rente meer wordt betaald en het bedrijf niet bereikbaar is, doen enkele beleggers – ter zijde gestaan door Bartels Advocaten – en de voormalig woordvoerder aangifte.
In oktober weet het tv-programma Opgelicht te melden dat zo’n 700 beleggers gedupeerd zijn door het trio Olaf Baartmans, Martin Boekhoorn ( = Marc de B.) en Frits ’t Hoen (1956), allen bekenden van Justitie.

Ondanks het feit dat de gedupeerden van Golden Sun Resorts in februari 2008 door de rechtbank in het gelijk zijn gesteld en recht hebben op schadevergoeding, bleef het geld van Golden Sun zoek. Begin 2009 staakt het openbaar ministerie de zoektocht naar het geld. De rechter bepaalt dat medewerkers van ABN/AMRO verhoord mogen worden over hun rol in de zaak.

Nadat Golden Sun Resorts in 2007 ophield te bestaan, zette een aantal verdachten volgens dezelfde frauduleuze werkwijze het project Royal Dubai op, waar belegd kon worden in niet bestaande bouwprojecten in dat Arabische land. Voor beide projecten werden bv’s opgericht. Volgens de rechtbank in Amsterdam – in haar vonnis van 11 januari 2010 – zijn die bv’s louter in het leven geroepen als oplichtingsinstrument. Ook werd een fraai ogend kantoorpand in Amsterdam-Zuid gehuurd, om de zaak cachet te geven.

De inleg van de beleggers van Golden Sun verdween voor een groot deel naar Turkse bankrekeningen. Het geld werd contant van die rekeningen opgenomen. Ook werd gepind in casino’s.

Nadat de beleggingsfondsen Golden Sun en Royal Dubai werden ontmaskerd, kwam ook beleggingsfraude aan het licht bij het fonds Palm Invest.

bron: Wikipedia, NRC, Elsevier, Algemeen Dagblad

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Golden Sun Resorts — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.