Bredase vleeshandelaar, die de afgelopen jaren regelmatig het nieuws haalde met gesjoemel met vlees. In 2013 werden Jan Fasen en zijn op Cyprus ingeschreven bedrijf Draap in verband gebracht met een Europees schandaal waarbij paardenvlees bleek te zijn verwerkt in rundvleesproducten. In dat jaar werd hij ook veroordeeld voor fraude met Zuid-Amerikaans paardenvlees in de periode 2006 – 2009. Met zijn arrestatie in 2017 leek hij als ‘koning van de paarden’ toch een grotere fraudeur te zijn dan hij eerder wilde doen geloven.

In april werd Jan Fasen (1950) opgepakt in Spanje als leider van een bende die zieke en gestolen paarden uit Spanje en Portugal liet slachten voor consumptie. Het vlees kwam mogelijk in België, Italië, Roemenië, Nederland en Frankrijk in de voedselketen terecht, aldus de Spaanse krant El Pais. Deze internationale organisatie van vleesfraudeurs, die handelde in paardenvlees dat ongeschikt was voor menselijke consumptie, werd door Europol in samenwerking met de Guardia Civil opgerold. 

Er werden 65 mensen opgepakt en bankrekeningen, vastgoed en luxe auto’s in beslag genomen. Fasen gaf vanuit Calpe aan de Costa Brava leiding aan de criminele organisatie in diverse Europese landen. Europol deelde mee dat in grote delen van Europa onderzoek is gepleegd, waaronder in België, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Portugal, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk.

Jan Fasen maakte Zuid-Amerikaans paardenvlees halal

Tussen 2006 en 2009 kocht hij paardenvlees uit landen als Argentinië en Brazilië en sloeg dat op in Breda; administratief veranderde hij het in halal geslacht rundvlees, dat hij als zodanig weer verkocht, met name naar Frankrijk. Daarvoor werd hij in 2013 veroordeeld door het gerechtshof in Den Bosch tot een boete van 50.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf. In het arrest stond destijds dat niet duidelijk werd hoeveel hij precies met de zwendel verdiende.

In die zaak bekende de vleeshandelaar, waarop het Openbaar Ministerie 3,8 miljoen euro criminele winst terugeiste van Fasen. Eind 2016 werd hij veroordeeld tot het terugbetalen van 2,6 miljoen euro aan de Staat. Dat zou de winst zijn geweest, die hij had gemaakt.

Europees vleesschandaal: diepvrieslasagne uit de schappen

In het voorjaar van 2013 onderschepten de Ierse autoriteiten beefburgers met paardenvlees. Dit markeerde het begin van een onderzoek naar de oorsprong van de met het geneesmiddel fenylbutazon besmette partij vlees. Vleesbedrijven, frozen food bedrijven en fast-food bedrijven werden getroffen door het onderzoek, dat leidde naar Roemeens paardenvlees van Draap Trading.

Jan Fasen netwerk paardenvleesschandaal

Het vlees kwam vanuit Breda ook terecht bij een Franse leverancier van diepvrieslasagnes waarin paarden- in plaats van rundvlees bleek te zitten. Zo werd in Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen in producten die werden gelabeld als rundvleesproduct. De voedingswaren werden uit de handel genomen en gaven aanleiding tot informeel Europees spoedoverleg op initiatief van de Ierse minister van Landbouw Simon Coveney met Europees commissaris Tonio Borg (Volksgezondheid). Ierland was het eerste halfjaar van 2013 voorzitter van de Europese Unie.

Fasen ontkende de spil te zijn in het Europese paardenvleesschandaal. Volgens een onderzoek in opdracht van de Franse regering zou de fout liggen bij een bedrijf in Frankrijk. Zijn advocaat Hörchner zei dat de voedselveiligheid niet in gevaar was geweest en dat de consument de schouders ophaalde bij de onthullingen over paardenvlees dat is verkocht als rundvlees. “Het is een feestje van de media. De consument zal het worst zijn.”, sprak hij met ironische humor. Waarschijnlijk zou de consument ook niet minder goed slapen als Fasen en zijn advocaat – niet geschikt voor maatschappelijke functies – werden verwerkt tot visvoer.

bron: Omroep Brabant (Sandra Kagie, Cor Bouma, Bert van Doorn, Sebastiaan Quekel), AD (Annemieke van Dongen), FD, NOS


Reacties

Fasen, Jan — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>