Land van Ooit
Land van Ooit – Tongeren

De Belgische justitie onderzoekt sinds 2011 mogelijk geknoei door de overheid bij het failliete themapark Land van Ooit in Tongeren. Justitie ondernam al stappen tegen de Nederlandse uitbaters van het mislukte pretpark wegens fraude.

De Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie heeft de opdracht gekregen van het federaal parket om een onderzoek te openen naar mogelijk misbruik van Europese subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) bij het Tongerse pretpark Land van Ooit. In juni 2007 opende het Land Van Ooit zijn deuren, maar nog geen drie maanden later moest het Romeinse themapark – de Belgische variant van het voormalige Nederlandse amusementspark in Drunen – zijn deuren al sluiten. Daarbij werd een financiële put van 20 miljoen euro achtergelaten.

De Europese antifraudedienst OLAF vermoedt dat er is geknoeid met de 1,5 miljoen euro Europese subsidies die voor het project in de wacht zijn gesleept door NV Plinius, de vennootschap die werd opgericht om het park te bouwen en te beheren.

In september 2010 viel een eerste ‘slachtoffer’ in deze zaak. Commissaris Alain Driesen, de chef van de financiële sectie van de Tongerse federale politie, werd veroordeeld door de rechtbank in Tongeren tot vijf maanden voorwaardelijke celstraf en vijf jaar ontzetting uit het recht een openbaar ambt uit te oefenen.

Zijn veroordeling kwam er na een klacht van commissaris Ronny Moechars, een collega-speurder die in Tongeren belast was met de bestrijding van corruptie. Moechars beschuldigde zijn chef ervan dat hij een politieverslag uit 2008 van zijn hand, over mogelijke corruptie bij de bouw van het failliete pretpark ‘Land van Ooit’, niet doorspeelde aan het parket en het zelfs uit de politiecomputer wiste.

Sloop Land van Ooit
Sloop Land van Ooit © Patrice Goffin

Van de miljoenen overheidsgeld die gebruikt werden voor het realiseren van het megalomane ‘Land van Ooit’-project, bleek volgens het politieverslag van Moechars uit 2007 ook een bedrag van 125.000 euro naar het bouwbedrijf nv Cordeel uit Hoeselt te zijn gegaan.

De nv Cordeel deed mee aan de openbare aanbesteding om de opdracht voor de bouw van het ‘Land van Ooit’ binnen te halen, maar Cordeel verloor ten voordele van een ander bedrijf. Moechars vond het verdacht dat de nv Cordeel na het mislopen van de opdracht toch nog 125.000 euro overheidsgeld gekregen zou hebben. Hij vroeg het parket een gerechtelijk onderzoek hiernaar te openen.

Op die manier zouden de speurders ook zicht gekregen hebben op de manier waarop de naar schatting 20 miljoen euro overheidsgeld die door de overheid in het ‘Land van Ooit’ gepompt werd, besteed werd door de nv Plinius.

Volgens Ronny Moechars haalde Driesen het politieverslag uit de computer omdat een dergelijk onderzoek in Tongeren te politiek gevoelig zou liggen. Het conflict escaleerde en eindigde voor de rechtbank. De rechtbank gaf Moechars gelijk en veroordeelde zijn baas. Moechars overleed in april 2020 aan Covid-19.

De Nederlandse familie Taminiau, die de parken in Drunen en Tongeren exploiteerde, moet op 24 oktober 2012 voor een Tongerse rechtbank terechtstaan. De vader, moeder en zoon verduisterden mogelijk ruim 1 miljoen euro.

bron: Het Belang van Limburg, de Volkskrant, AD, Pretparken.be, De Standaard (Marc Klifman)


Reacties

Land van Ooit — 1 reactie

  1. Speurder die gesjoemel bij pretpark meldde, werd jarenlang gepest (Het Laatste Nieuws, 12/11/2011)
    12/11/2011 11:18 – Verschenen

    Er komt een nieuw onderzoek naar het frauduleuze failliet van het ‘Land van Ooit’, het Tongerse pretpark dat erg snel de deuren sloot. Dat besliste Stefaan De Clerck nadat Europa 1,5 miljoen euro van ons land heeft teruggeëist omdat het fraude vermoedt. De zaak is bovendien al lang een groot schandaal. Een speurder die het gesjoemel vier jaar geleden meldde, werd jarenlang monddood gemaakt en gepest.

    Even de feiten. In 2007 ging het splinternieuwe pretpark ‘Land van Ooit’ al na enkele maanden failliet. Dat er fraude was gepleegd, kon zelfs een blinde zien. Zo kreeg een Limburgse firma die naast de openbare aanbesteding greep toch 125.000 euro uitgekeerd. Een duidelijke inbreuk op de wet op de overheidsopdrachten, zo stelde de Tongerse speurder Ronny Moechars vast. De man goot alles in een pv, maar dat werd meteen vernietigd door zijn overste Alain Driesen. Bovendien moest Moechars plots ook zijn dienstwagen afgeven. Hij werd de volgende vier jaar tegengewerkt. “Sommigen bij de politie willen de fraude blijkbaar liever niet bloot leggen”, klinkt het bij insiders, die parallelen trekken met die andere Limburgse affaire, de zaak-Hazodi, waar gewone flikken gepest werden zodat de toppers konden frauderen.

    Corruptiezaak

    Pv-vernietiger Driesen werd in eerste aanleg en in beroep wel veroordeeld, maar de fraude zelf werd nooit verder onderzocht. De zoveelste corruptiezaak in ons land die na vier jaar ‘diepgaand’ onderzoek de rechtbank niet haalde, was een feit. Gelukkig zag OLAF, de antifraudedienst van de Europese Unie dat anders. Na een onderzoek van net 1 jaar, kwam men daar wél tot de conclusie dat er duidelijke aanwijzingen zijn voor fraude. Meteen eiste Europa de subsidie van 1,5 miljoen euro – die het had toegekend voor de bouw van het pretpark – terug van ons land. Eergisteren kwam dan het nieuws dat er een hernieuwd onderzoek komt naar de fraude. Niet het parket van Tongeren – dat er eerder niet al te veel van bakte – maar wel het federale parket zal de zaak opnieuw bekijken. “Bedankt Europa om aan dit leuke land en haar politietop duidelijk te maken dat fraude toch niet zo mooi is. We waren dat hier blijkbaar vergeten en de politietop had het al geschrapt van haar prioriteitenlijst. Hopelijk wordt de zaak niet voorgoed begraven door het federale parket”, schamperde parlementslid Jean-Marie Dedecker donderdag in het parlement. De ex-judocoach zwaaide zowaar met het verdwenen pv dat hij na de zitting aan justitieminister Stefaan De Clerck overhandigde. “Kan van pas komen in het komende onderzoek.”

    © 2011 De Persgroep Publishing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>