De multimiljonair en weldoener Alvaro Sobrinho (1962), afkomstig uit een gegoede Angolese familie, ging in 2000 aan de slag bij de Banco Espirito Santo in Lissabon. Al snel kreeg hij de opdracht een tak van de bank op te zetten in Luanda, waar hij van 2001 tot 2012 succesvol leiding aan gaf. 

In 2014 kwam het moederbedrijf Espirito Santo Group (GES) tijdens de financiële crisis in de problemen. Onder het bewind van Sobrinho bleek de Banco Espirito Santo Angola (BESA) voor zo’n 5 miljard euro aan risicovolle leningen te zijn aangegaan. In augustus 2014 werd BES gestut door de Centrale Bank van Portugal met een bedrag van 4,9 miljard euro. Daarmee kwam een einde aan een meer dan 100 jaar oude financiële dienstverlener, die actief was in meer dan 20 landen. 

Alvaro Sobrinho
Alvaro Sobrinho

Alvaro Sobrinho stapte onder druk van de Centrale Bank van Angola na de zomer van 2014 op als CEO van Banco Valor Angola, die hij in 2013 startte. Hij bleef wel de grootste aandeelhouder van deze bank. Zijn zwager en persoonlijk zaakbehartiger Manuel Afonso-Dias bleef bestuurslid.

In 2011 kregen de Portugese autoriteiten belangstelling voor Sobrinho door zijn aankoop van 6 appartementen voor een kleine 10 miljoen euro. Een deel van dat geld bleek afkomstig van een firma op de Britse Maagdeneilanden, Grunberg Investments.  Van daar kwam het geld naar Grunberg Portugal en was het beschikbaar voor de bankier uit Angola. In 2014 intensiveerden de speciale onderzoeksrechters hun onderzoek naar de verdwenen miljoenen, maar kregen nog geen aanklacht rond. Sobrinho daagde intussen de Portugese krant Expresso, die hem in verband had gebracht met de verdwenen miljoenen. 

Honderden miljoenen bleken verdwenen

Ten tijde van de deconfiture berichtte Expresso bewijzen te hebben dat Sobrinho bijna 150 miljoen euro had laten verdwijnen. Dit geld zou naar hemzelf zijn overgemaakt en naar twee buitengaatse brievenbusfirma’s, Grunberg Investments en Pineview Overseas. Begin 2018 onderzocht de krant documenten die het Duitse weekblad Der Spiegel had verkregen en die gedetailleerd weergaven hoe Sobrinho nog eens iets meer dan 350 miljoen euro had weggesluisd naar bedrijven waar hij zelf de scepter over bleek te zwaaien. Het journalistieke platform European Investigative Collaborations bracht een en ander naar buiten

In totaal bleek BESA bijna 1,5 miljard euro te hebben geleend aan vijf bedrijven met aandelen aan toonder, Socidesa, Govest, Saimo, Vaningo en Cross. Deze firma’s stelden geld beschikbaar aan drie andere rekeninghoudende bedrijven, hetgeen BESA op zich verdacht vond. Ocean Private, Anjog en Marina Baía bleken indirect – via een familielid en/of een brievenbusfirma – onder controle te staan van Sobrinho. EIC stelde te beschikken over e-mails en bankafschriften, waaruit viel op te maken dat ruim 220 miljoen terecht kwam bij Ocean Private. Vervolgens werden tientallen miljoenen contant opgenomen (meer dan 45 miljoen euro) en doorgesluisd naar 15 Zwitserse bankrekeningen (ruim 45 miljoen) op naam van brievenbusfirma’s met Sobrinho als begunstigde. Manuel Afonso-Dias

Ook in Zwitserland werd een justitieel onderzoek in gang gezet en legden de autoriteiten in 2017 beslag op tegoeden met een omvang van 122 miljoen euro. 

Planet Earth Institute

Als vermogend filantroop richtte Sobrinho omstreeks 2010 de niet-gouvernementele organisatie Planet Earth Institute (PEI) op, ter bevordering van de wetenschappelijke en technologische ontwikkeling en zelfstandigheid van Afrika. Naast hem in het bestuur van deze in Londen zetelende ngo namen kopstukken plaats als Christopher Edwards – een gelauwerde en geridderde academicus – en Lord Boateng – lid van het Britse Hogerhuis. Ook de presidente van Mauritius nam plaats in het bestuur. Begin maart 2018 maakte premier Pravind Jugnauth van Mauritius evenwel bekend dat presidente Ameenah Gurib-Fakim nog deze maand zou aftreden. Het enige vrouwelijke staatshoofd in Afrika deed in het buitenland persoonlijke aankopen met een bankkaart van PEI, zo onthulde de Mauritiaanse krant l’Express

Alvaro Sobrinho was geen onbekende in Mauritius. Nadat het hem in Portugal te heet onder de voeten werd, was hij naar dit Afrikaanse land uitgeweken. In de hoop daar wel een banklicentie te krijgen voorzag hij de nodige hoge functionarissen van een fatsoenlijke auto; een Range Rover of een Jaguar. In de tweede helft van 2017 werd hij aangeklaagd voor het verstrekken van valse informatie aan de Financial Services Commission. Maar Ivan Collendavello, vice-premier en advocaat, die aan de wieg stond van de ‘Onafhankelijk Commissie tegen Corruptie’, gaf na een gesprek met Sobrinho te kennen, dat hij overtuigd was van zijn rechtschapenheid.

In 2014 kocht Sobrinho voor 20 miljoen euro bijna 30% van de aandelen in Sporting Lissabon. Hij is tegenwoordig woonachtig in Lissabon, Luanda, Londen, Genève en Mauritius met zakelijke belangen in Kenia, Ethiopië, Indonesië, Zwitserland en Zuid-Afrika.

bron: NRC, The Black Sea (Micael Periera, Craig Shaw), Maka Angola (D. Quaresma dos Santos), Aptantech, Algarve Daily News, BBC, SwissInfo, Wikipedia

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Sobrinho, Alvaro — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.