Steven A. Cohen
Steven A. Cohen

De door Steven A. Cohen in 1992 opgerichte groep van hedgefondsen SAC Capital Advisors, met een beheerd vermogen van circa 15 miljard dollar (in hoogtijdagen), werd in november 2013 veroordeeld tot het betalen van een boete van 1,8 miljard dollar en kreeg een verbod op het beleggen van geld van derden. Daarnaast moest SAC de beleggingsadvies-divisie sluiten. Deze boete bevatte ook die van 616 miljoen dollar, die Cohen in maart in een gerelateerde zaak overeenkwam met de SEC.

Destijds begonnen met 25 miljoen dollar, bouwde Cohen (1956) het bedrijf uit tot één van de grootste spelers met circa 1.000 medewerkers en kantoren in Stamford (Connecticut) en New York City. Hoewel hij niet persoonlijk terecht stond, hangt hem nog wel een boete boven het hoofd. Er loopt namelijk nog een civiele rechtszaak van de SEC, die het fonds beschuldigt van falend toezicht op zijn frauderende werknemers. Zes voormalige handelaren van Cohen hebben al schuld bekend in deze zaak. De eigenaar van het fonds dat zijn initialen draagt (SAC) is echter tot noch toe in geen enkele zaak persoonlijk gedaagd. Voor een celstraf lijkt de succesvolle fondsmanager voorlopig niet te hoeven vrezen.

Eind 2010 begon het Department of Justice een onderzoek naar handel met voorkennis tussen 1999 en 2010 door diverse handelaren, zoals Noah Freeman, Jon Horvath en Matthew Martoma. Deze portfoliomanager kocht twee dokters om zodat hij vertrouwelijke informatie kreeg doorgespeeld over een Alzheimer-medicijn. Toen in de testfase bleek dat de medicijnen niet zo effectief waren, wist het fonds met deze voorkennis 276 miljoen dollar aan verliezen te vermijden en winsten te pakken. Zijn rechtszaak begint in januari 2014.

Sindsdien behaalde SAC een bescheiden jaarlijks resultaat van 13,45%, minder dan de 14,4% van de S&P 500 in dezelfde periode. En dit terwijl SAC in haar 21-jarig bestaan de markt veelal het nakijken gaf met haar formidabele resultaten. Het maakte investeerders rijk en Cohen miljardair met een bijna mythische status. Het jaarlijkse rendement lag op bijna 30%. Cohen, die zelf ook miljarden in de beheerde fondsen had zitten, verdiende ook nog flink aan de forse performance fee van 50% en de beheerskosten van 3%.

SAC Capital Advisors bestond uit zo’n 140 teams, die elk honderden miljoenen beheerden. Hun beste beleggingstips en -strategieën moesten ze melden aan Cohen, die zelf de grootste fondsen van diverse miljarden beheerde. Door het succes trok het bedrijf getalenteerde en ambitieuze handelaren aan, die goud geld konden verdienen, zolang ze goed presteerden en hun targets haalden of, liever nog, overtroffen. Salarissen van 100 miljoen dollar per jaar waren geen uitzondering. Cohen zelf verdiende in zowel 2006 als 2007 ongeveer 900 miljoen.

Huis Cohen in East Hampton
Huis Cohen in East Hampton

Cohen bouwde een kunstcollectie op die op meer dan 1 miljard dollar wordt geschat, met werken van Van Gogh, Manet, De Kooning, Cezanne, Warhol, Johns en Richter. In maart 2013 kocht hij nog het schilderij Le Rêve van Picasso voor 155 miljoen dollar. In dezelfde maand kocht hij voor 60 miljoen dollar een huis aan zee in East Hampton en zette hij z’n penthouse in de Bloomberg Tower in Manhattan van meer dan 100 miljoen dollar te koop.  Verder heeft hij een belang van 4% in de Mets. Zijn vermogen werd geschat op 9 miljard dollar.

Nu Cohen geen gelden van derden meer mag beheren, is te verwachten dat hij zijn eigen vermogen gaat beheren in de vorm van een Single Family Office (SFO). Samen met het Multi-Family Office (MFO) zijn dit vehikels voor de superrijken om hun kapitaal uiterst discreet te beheren. Partijen als HSBC, Northern Trust en Bessemer Trust doen dit voor zo’n 6.000 families in een markt waarvan de omvang wordt geschat op 50 biljoen dollar.

bron: Wikipedia, NYPost (Michelle Celarier), Dealbook NYT (Peter Lattman, Ben Protess), Follow the Money (Ruben Munsterman)

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

SAC Capital Advisors — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.